- Дата и час: 24 Ное 2024, 19:35 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Kak da razvalja predvaritelen dogovor?
|
|
20 мнения
• Страница 1 от 1
Tema: Predwaritelen dogovor za otstupwane na prawo na storej srestu obezstetjawane s jiliste.
Moje li njakoi da pomogne sas savet po slednite waprosi:
1. Moje li Prodavachat da razwali predw. dog. ako zakusnenieto na predstawjaneto na idejnia proekt za odobrenie nadhwurli - primerno - trikratno utochnenia v dogowora srok?
2. Moje li Prodawachat da razwali predw. dog. ako ne odobri idejnia proekt?
3. Ako sled podpiswaneto na predw. dog. Prodawachat nameri powedenieto na Kupuwacha za nepriemliwo i si dade smetka, che ne bi iskal da ostane v delowi otnoshenia s Prodawacha za perioda ot edna, dwe ili poveche godini, dokato predmeta na predwartielnia dogowor bude izcherpan, kakvi vuzmojnocti ima Prodavacha da razwali dogowora?
(Ot prochetenoto w tozi "site" po temata izliza, che chowek moje da se razwede s jena si, no ne moje da izleze ot edin predwaritelen dogowor? Nima tova e wazmojno?)
4. Ima li prawo Kupuwachat da predjawi isk za prewrustaneto na predw. dog. w okonchatelen, koito da bade uwajen ot sada, pri polojenie, che oste njama nalichen ideen proekt?
5. Ima li prawo Kupuwachat da prodawa obekti bez nalichieto na ideen proekt?
6. Zadaljen li e Prodawacha da plati neustojki. proizichasti ewentualno ot poetite "na zeleno" zadaljenia na Kupuwacha kum treti strani spored t. 5 po-gore, w sluchaj, che razwali dogowora?
7. Kakvo vkljuchva definizijata "realno pretarpeni steti"?
- Gost
Първо искам да Ви кажа, че става въпрос не за купувач и продавач, а за възложител и изпълнител, тъй като говорим за обезщетение, което се дава срещу зъдължението да се отстъпи право на строеж нали?
При зададените въпроси от вас има много ясноти.
Първо за всичко това е трябвало да се пише в самия предварителен договор, например:.....след одобрение на проекта и т.н.
зависи и какви неустойки има всяка една страна да плаща на другата при неизпълнение на клаузите на съответния договр.
Другото което е, ако тези уговорки ги няма - ......просто не знам какво да кажа, та те са основни реквизити на един договор.Пояснете се, какво ише в д-ра и какво не.Какви са условията за прекратяването му.
При зададените въпроси от вас има много ясноти.
Първо за всичко това е трябвало да се пише в самия предварителен договор, например:.....след одобрение на проекта и т.н.
зависи и какви неустойки има всяка една страна да плаща на другата при неизпълнение на клаузите на съответния договр.
Другото което е, ако тези уговорки ги няма - ......просто не знам какво да кажа, та те са основни реквизити на един договор.Пояснете се, какво ише в д-ра и какво не.Какви са условията за прекратяването му.
- ili
Blagodaria za otgovora.
Nosi li predimstva ili nedostatazi izpolzvaneto na ednata vmesto drugata definizija za edna ot stranite po dogovora?
V dogovora ne sa posocheni prichini, po koito moje da se razvali, no sa predvideni parichni neustoiki, v sluchai, che edna ot stranite se otkaje.
Znachi li, che moga da se otkaja ako gi platia, vapreki, che otsrestnata strana e neizpravnata .
Blagodaria na vseki, koito mi pomogne sas savet.
Nosi li predimstva ili nedostatazi izpolzvaneto na ednata vmesto drugata definizija za edna ot stranite po dogovora?
V dogovora ne sa posocheni prichini, po koito moje da se razvali, no sa predvideni parichni neustoiki, v sluchai, che edna ot stranite se otkaje.
Znachi li, che moga da se otkaja ako gi platia, vapreki, che otsrestnata strana e neizpravnata .
Blagodaria na vseki, koito mi pomogne sas savet.
- GOST
Можете естествено!
Eстествено, че имате основание за прекратяване на предварителния договор, въпреки лошата услуга, която Ви е направил субектът - изготвил подобен договор. Допускам,че сте попаднали на т.нар. "сериозни строителни фирми". Учредяването на право на строеж срещу задължението за строителство е ограничено вещно право и най-основните моменти в подобни предварителни договори касаят срокове за представяне на предварителна идейна разработка,съгласно виза за проучване и проектиране и архитектурен проект в идейна фаза. Единственно и само на базата на идеен проект би могло, да се пристъпи към нотариално оформяне на сделката,тъй като ограничените вещни права са конкретни и касаят точно определени недвижими имоти със съответните идеални части и квадратури. След представяне на идейния проект задължително следва да се изготви и разпределителен протокол. Що се касае до формулировките "Продавач"и "Купувач",то те наистина са важни,тъй като не става дума за продажба на ид.части от терена, а за учредяване на ограничено вещно право-отстъпено право на строеж. В повечето договори се използват "Учредител-собственик" и "Приемател-строител". Въпросният строителен предприемач няма каквото и да е било право,да извършва сделки с обекти в бъдещия строеж преди да оформи взаимоотношенията си с Вас. Още повече,че не вярвамда се намери нотариус,който би изповядал подобна сделка... Не виждам причина,да се поддавате на натиск и да развявате предварително белия флаг с желанието си да плащате неустойки! Вие като учредител на вещни права /ОПС/имате права и задължения за участието ви в цялостния инвестиционен процес и без ваш подпис никой не би заверил какъвто и да е било проект. Ако желаете бихте могли, да се свържете с мен на е-mail:stefan67@abv.bg.Успех!
- stefan67
- Младши потребител
do Stefan67
Mnogo blagodaria za otgovora Vi - s tazi infornazija mnogo mi pomognahte.Moje bi ste se svarja s vas - vie advokat li ste?
Vijdam, che ima hora, koito se drazniat ot fakta, che pisha na latiniza, no v momenta niamam druga vazmojnost, za koeto se izviniavam.
Mnogo blagodaria za otgovora Vi - s tazi infornazija mnogo mi pomognahte.Moje bi ste se svarja s vas - vie advokat li ste?
Vijdam, che ima hora, koito se drazniat ot fakta, che pisha na latiniza, no v momenta niamam druga vazmojnost, za koeto se izviniavam.
- GOST
za Stefan67
Imam oste edin vapros - tai kato biahte taka dobar da mi otgovorite:
Nosi li mi dopalnitelen problem fakta, che sam sklüchila dogovora sas str. predpriemach - dlajna li sam po negovo narejdane da otstapia pravoto na stroej na stroitelna firma, kojato ne poznavam. Koi garantira v takav sluchai izpalnenieto?
Blagiodaria vi predvaritelno, ako mi otgovorite.
Imam oste edin vapros - tai kato biahte taka dobar da mi otgovorite:
Nosi li mi dopalnitelen problem fakta, che sam sklüchila dogovora sas str. predpriemach - dlajna li sam po negovo narejdane da otstapia pravoto na stroej na stroitelna firma, kojato ne poznavam. Koi garantira v takav sluchai izpalnenieto?
Blagiodaria vi predvaritelno, ako mi otgovorite.
- GOST
към колегата stefan67 : Не е вярно , че на база идеен проект се подписва окончателен договор. Само на база ОДОБРЕН архитектурен проект, иначе нот. акт ще бъде нищожен поради липса на предмет, именно вл.в сила съгласуван от общината план. Идейният проект е само допустим за подписване на предварителен договор. Ами ако не се одобри този идеен проект от архитекта какво следва? Какво ще кажете за в случай, че строителят след подписване на тази суперфиция си направи изменение на ПУП и се измени съответно и арх.план? собственикът си остава с договореното по стария ПУП , а за строителя - всичко останало предвидено по новия ПУП, ако така се формулира в акта или в краен случай ще стане съсобствено по приращение .
В конкретния случай , ако има клауза, според която се прекратява договора след изтичане на определен срок, имате право да отправите едностранно съобщение за прекратяване поради неизпълнение. Тази клауза обаче не трябва просто да описва срок , в който строителя поема определено задължение, но и след изтичането му изрично да е отбелязано, че се прекратява . В противен случай строителят е в забава и трябва писмено /с нотариална покана/ да искате изпълнение , и след това , ако не изпъли да развалите по съдебен ред договора .
В конкретния случай , ако има клауза, според която се прекратява договора след изтичане на определен срок, имате право да отправите едностранно съобщение за прекратяване поради неизпълнение. Тази клауза обаче не трябва просто да описва срок , в който строителя поема определено задължение, но и след изтичането му изрично да е отбелязано, че се прекратява . В противен случай строителят е в забава и трябва писмено /с нотариална покана/ да искате изпълнение , и след това , ако не изпъли да развалите по съдебен ред договора .
- X
Blagodaria za komentara.
Iskam da pojasnia slednoto:
- v dogovora niama klauza za prekratiavane.
- ima srok za predstavjane na ideen proekt - otdavna iztekal.
- ima predvidena parichna neustoika, ako izliaza ot dogovora.
Prez iztelkija period nastapiha obstojatelstva, poradi koito gubia interes kam proekta.
Sled tova bavno nachalo gubia doverie v nadejnostta na otvetnata strana .
Zasto togava e neobhodimo parvo da iziskvam ot nego po sadeben pat da izpalni zadaljenijata si? Ne moga li napravio da iskam razvaliane na dogovora?
Iskam da pojasnia slednoto:
- v dogovora niama klauza za prekratiavane.
- ima srok za predstavjane na ideen proekt - otdavna iztekal.
- ima predvidena parichna neustoika, ako izliaza ot dogovora.
Prez iztelkija period nastapiha obstojatelstva, poradi koito gubia interes kam proekta.
Sled tova bavno nachalo gubia doverie v nadejnostta na otvetnata strana .
Zasto togava e neobhodimo parvo da iziskvam ot nego po sadeben pat da izpalni zadaljenijata si? Ne moga li napravio da iskam razvaliane na dogovora?
- GOST
Kogato sum izpolzval "ideen arhitekturen proekt" sum imal predvid to4no takuv odobren ot suotvetnia otdel "Arhitektura i gradoustrojstvo" kum suotvetnata ob6tina i ako ste zabeliazali predi tova sum spomenal za t.nar, "idejna razrabotka"... A dali stroitelnia predpriema4 bi mogul, da izvur6i promiana na PUP ili PRZ bez suglasieto i u4astieto na sobstvenika na nedvijimia imot - kategori4no NE! Ako jelaete po-natatu6na pomo6t i tuj kato e mnogo specifi4no re6enieto na kazusa Vi, bihte mogli da se svurjete s men na e-mail:stefan67@abv.bg...
- stefan67
- Младши потребител
към stefan67: И какво ли е специфичното в решаването на казуса, ако може да споделите?!?
към GOST: Явно е , че договорът , който сте подписали е бланкетен такъв или предвидливо са изключени клаузите засягащи евентуално неизпълнение. След като не са уредени в договора следва да се приложат общите правила в ЗЗД по прекратяване, по-горе ви описах най- общо какъв е реда. Строителят ви не може да поиска сключване на окончателен договор чрез съда , тъй като трябва да докаже , че е изправна страна първо като предпоставка за допустимост на искът му.
към GOST: Явно е , че договорът , който сте подписали е бланкетен такъв или предвидливо са изключени клаузите засягащи евентуално неизпълнение. След като не са уредени в договора следва да се приложат общите правила в ЗЗД по прекратяване, по-горе ви описах най- общо какъв е реда. Строителят ви не може да поиска сключване на окончателен договор чрез съда , тъй като трябва да докаже , че е изправна страна първо като предпоставка за допустимост на искът му.
- X
Blagoidaria za saveta - taka ste napravia - ste izpratia not. zaverena pokana za prekratiavane na dogovota.No kakvo moga da ochakvam, ako ,,stroiteliat" ne se saglasi dobrovolno da go prekratiam. Oznacheva li, che triabva vaprosa da se rahsva po sadeben pat?
Edno dopalnenie, dori i bez znachenie v sluchaia - dogovorat ne e standarten - naprotiv,podgotvi go advokatat na ,,stroitelia" I v nego pochti niama klauza, zastitavasta moite interesi.Az prosto go podpisah, zastoto sam glupachka.Chetoh v niakakav vestnik statija ot adv.Krasimir Dobrev - ,,Kapanite na predvaritelnija dogovor". E, sega sam v takav ,,kapan".
Blagodaria za pomostta!
Edno dopalnenie, dori i bez znachenie v sluchaia - dogovorat ne e standarten - naprotiv,podgotvi go advokatat na ,,stroitelia" I v nego pochti niama klauza, zastitavasta moite interesi.Az prosto go podpisah, zastoto sam glupachka.Chetoh v niakakav vestnik statija ot adv.Krasimir Dobrev - ,,Kapanite na predvaritelnija dogovor". E, sega sam v takav ,,kapan".
Blagodaria za pomostta!
- GOST
Obadete mi se na telefon 088/7355723 - Stefan MILKOV. Sudebnia put ne e naj-dobria, burz i edinstven na4in za re6avane na prblema Vi. Kogato re6ite... Uspeh!
- stefan67
- Младши потребител
Поправка: нотариалната покана трябва да бъде уведомление, че му давате някакъв срок за изпълнение, т.е представянето на проекта или каквито още задължения е поел и едва след изтичането на който да счита договора за прекратен. Друг вариант на текста е да го поканите , за допълнително споразумение за прекратяване по взаимно съгласие, все пак незнаете какви са плановете на строителя и дали и той няма желание за отказ от строителството и да си изясните всъщност какъв му е начина на работа.
Моят съвет е да се обърнете към нотариус, а не адвокат /все пак са се квалифицирали само във вещното право, макар че договорът е облигационен/,който да ви изготви текста на поканата и най- вече да се консултирате след като се е запознал със самия договор. Без да съм наясно и аз с договора не мога да ви дам по- детайлна информация. Странно как stefan67 e напълно в час и настоява да ви съдейства. Почвам да си мисля да не би да е някой конкурент на вашия строител?!
Моят съвет е да се обърнете към нотариус, а не адвокат /все пак са се квалифицирали само във вещното право, макар че договорът е облигационен/,който да ви изготви текста на поканата и най- вече да се консултирате след като се е запознал със самия договор. Без да съм наясно и аз с договора не мога да ви дам по- детайлна информация. Странно как stefan67 e напълно в час и настоява да ви съдейства. Почвам да си мисля да не би да е някой конкурент на вашия строител?!
- X
kam X - ako stefan67 e konkurent na ,,stroitelia" - ne e goliam problem Problem bi bilo ,ako e prijatel na stoitelia, ne mislite li?
Kakvo razbrah do tuk - ako iskam da se razveda s maja si - moga.Ako iskam da preustanovia otnoshenijata si sas stoitelia si - ne moga. Triabva zadajlitelno da mu dam oste edin schans.I da chakam - vse edno imam li interes ot tazi sdelka ili ne sled tolkova vreme.
I zasto sa tezi srokove v dogovorite, sled kato niama goliamo znachenie dali se spazvat?
BLAGODARIA VI.
Kakvo razbrah do tuk - ako iskam da se razveda s maja si - moga.Ako iskam da preustanovia otnoshenijata si sas stoitelia si - ne moga. Triabva zadajlitelno da mu dam oste edin schans.I da chakam - vse edno imam li interes ot tazi sdelka ili ne sled tolkova vreme.
I zasto sa tezi srokove v dogovorite, sled kato niama goliamo znachenie dali se spazvat?
BLAGODARIA VI.
- GOST
vapros kam stefan 67 - vie advokat li ste? Stroitel?
Sas ,,stroiteli "ne bih iskala da kontaktuvam poveche.
Sas ,,stroiteli "ne bih iskala da kontaktuvam poveche.
- GOST
20 мнения
• Страница 1 от 1
|
|