начало

ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС

СПЕШНО

Казуси за недвижими имоти

СПЕШНО

Мнениеот harmaiani » 25 Юли 2005, 09:57

Имам следния казус: собственичка не притежава документи за собствеността си, но е плащала данъци и се е грижела за имота, дори го е застроила. Няма нотариален акт нито за мястото, нито за къщата. Има само разрешение за строеж и някои приходни квитанции за платен данък сгради и земя. Знам, че трябва да се направи обстоятелствена проверка. Какво точно трябва да направи освен да посочи трима свидетели и как точно става това?
harmaiani

Мнениеот галина » 25 Юли 2005, 09:59

Вземете всички документи,които притежавате и се обърнете към адвокат или нотариус.Не си мислете,че можете да се оправите без тяхна намеса.Успех!
галина

...

Мнениеот harmaiani » 25 Юли 2005, 10:05

Благодаря Ви, но самата аз съм юрист и изпитвам затруднения, защото ми е за първи път съставянето на акт по обстоятелствена проверка.
harmaiani

Мнениеот Гост » 25 Юли 2005, 10:56

Разрешение за строеж се издава на собственика на земята или на лицето, имащо право да строи в чужд имот.
Вижте разрешението за строеж и на чие име е издадено.
Гост

...

Мнениеот harmaiani » 25 Юли 2005, 14:23

Това е ясно. Въпросът ми е как точно се извършва обстоятелствената проверка. Трябва ли да се издаде удостоверение за търпимост на сградата преди подаването на молбата-декларация и необходимо ли е да се признае първо правото на собственост върху земята и след това върху сградата или може в един акт? Тези свидетели как се посочват?
harmaiani

Мнениеот Гост » 25 Юли 2005, 17:00

Най-добре се консултирай с нотариуса, при който смяташ да отидеш. Не вярвам някой да се отнесе неколегиално, още повече, че ще си платиш в случая. Винаги има първи път. То не е само у-нието за търпимост, минава се и през областта и прочие. Трябва да знаеш и при кого точно да идеш да ти издаде нужния документ.
Гост

Мнениеот scribtor » 26 Юли 2005, 19:54

Anonymous написа:Разрешение за строеж се издава на собственика на земята или на лицето, имащо право да строи в чужд имот.
Вижте разрешението за строеж и на чие име е издадено.

Това няма да ти свърши работа. Разрешението за строеж може само да е едно от писмените доказателства, което да се ползва в производството по обстоятелствена проверка.
Аватар
scribtor
Потребител

Re: ...

Мнениеот scribtor » 26 Юли 2005, 20:01

harmaiani написа:Това е ясно. Въпросът ми е как точно се извършва обстоятелствената проверка. Трябва ли да се издаде удостоверение за търпимост на сградата преди подаването на молбата-декларация и необходимо ли е да се признае първо правото на собственост върху земята и след това върху сградата или може в един акт? Тези свидетели как се посочват?

Относно това как се извършва: Виж "Омарбалиев"; има и разни други книжлета, а също така процедурата я има и в Апис-процедурите, но все пак чети ГПК и първия, който ти посочих.

Питаш за удостоверение за търпимост? Ако имота/къщата/ е нанесена в скицата, не ти трябва.

Може земя и къща в един акт.

Свидетелите се посочват свободно - виж ГПК там си пише.
Аватар
scribtor
Потребител

...

Мнениеот harmaiani » 27 Юли 2005, 08:11

Относно свидетелите - интересува ме практически как стоят нещата. Посочват се по указание на собственика от кмета - може ли от кметския наместник да се посочат и собственика по какъв начин му указва кои да бъдат, в молбата-декларация ли?Благодаря ви за отзивчивостта.
harmaiani

Мнениеот ***** » 27 Юли 2005, 08:46

ПЪРВО ВЗИМАТЕ МОЛБА-ДЕКЛАРАЦИЯ ОТ ОБЩИНАТА /ДЪРЖАВНИ ИМОТИ ИЛИ ДЕЛОВОДСТВО/.СНИМАТЕ СИ Я НЯКОЛКО ПЪТИ.ТРЯБВАТ ВИ 3 ЕКЗЕМПЛЯРА.ПОПЪЛВАТЕ ПЛ№ ПЛОЩ СЪСЕДИ,КАКВО ИМА В ИМОТА ПОСТРОЙКИ /РАЗРЕШЕНИЕ НА СТРОЕЖ/ ДЪРВЕТА,ГРАДИНА, ОТКОГА СЕ ВЛАДЕЕ ИМОТА.НАЙ- ОТДОЛУ ПОСОЧВАТЕ ТРИМА СВИДЕТЕЛИ ПО ВАШ ИЗБОР С ТРИ ИМЕНА ,АДРЕС И ЕГН И ПОДПИСИ.ОТ ТАМ ПЪРВО В ДАНЪЧНОТО ДА ВИ НАПИШАТ ВОДИ ЛИ СЕ ПАРЦЕЛА НА ВАШЕ ИМЕ / СТАВА ЗА 5 МИН./СЛЕД ТОВА С ТРИТЕ МОЛБИ ОТИВАТЕ В СЪВЕТА И ГО ПУСКАТЕ В ДЕЛОВОДСТВОТО. СРОКЪТ Е 14 ДНИ ДА ВИ ИЗДАДАТ СКИЦА И ДА НАПИШАТ ЧЕ ПАРЦЕЛА НЕ Е ОБЩИНСКА СОБСТВЕНОСТ.ВЗИМАТЕ МОЛБИТЕ И ГИ НОСИТЕ В ОБЛАСТНАТА УПРАВА.СРОКЪТ Е 14 ДНИ.АКО ВИ ГО ПОДПЕЧАТАТ ЧЕ ИМОТА НЕ Е ДЪРЖАВЕН СИ ВЗИМАТЕ ВЕЧЕ 2 ЕКЗЕМПЛЯРА ОТ МОЛБАТА И СЕ ВРЪЩАТЕ В ДАНЪЧНОТО, ПОПЪЛВАТЕ ДЕКЛАРАЦИЯ ПО ЧЛ.14 И ПОДАВАТЕ МОЛБА ЗА ДАН.ОЦЕНКА.СЛЕД 3-4 ДНИ СТЕ ГОТОВА ДА ЗАНЕСЕТЕ МОЛБАТА ПРИ НОТАРИУС С ДАН.ОЦЕНКА И СКИЦА ЗА ДА ВИ ИЗДАДЕ НОТ.АКТ.ТАЗИ ПРОЦЕДУРА СЪС РАЗНАСЯНЕТО НА МОЛБИТЕ МОЖЕ ДА СИ Я ИЗВЪРШИ И МОЛИТЕЛЯ.

...

Мнениеот harmaiani » 27 Юли 2005, 13:30

Точно този отговор търсех:)Благодаря от сърце на всички!
harmaiani

Назад към Имотни казуси