начало

ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС

платени данъци на имот

Казуси за недвижими имоти

платени данъци на имот

Мнениеот yvs » 26 Юли 2005, 10:34

Привет!
Търся съвет и се надявам някой да ми отговори на мъчещия ме от доста време въпрос.
Аз плащам от 3 години данъка на селски имот, чиито собственик е брат ми (той живее в чужбина). Има ли установен законов срок при който мога да предявя претенции за собственост и какъв е постановения ред?
yvs

Мнениеот desitka » 26 Юли 2005, 11:19

ако сте плащали на ваше име ще трябва да плащате още 7г.,да го владеете,т.е.да го работите(копане,сеене,поливане........) и със свидетели може да го придобиете по давност.
desitka

Мнениеот lil » 26 Юли 2005, 12:16

Не мислете ли, че е малко подличко да вършите подобни неща спрямо родния си брат? Защо не седнете и не се разберете като хората?
lil
Младши потребител

Re: платени данъци на имот

Мнениеот yvs » 26 Юли 2005, 12:47

За придобиването по давност какъв е срока и защо са нужни свидетели? Аз нямам намерение да работя земята - плановете ми са да построя къща и да я продам с парцела.

PS:
lil написа:Не мислете ли, че е малко подличко да вършите подобни неща спрямо родния си брат?

Да, отстрани изглежда наистина така, но ви уверявам че морала ми е на висота.
lil написа:Защо не седнете и не се разберете като хората?

Невъзможно е.
yvs

Мнениеот black » 26 Юли 2005, 13:14

На голяма висота Ви е моралът, няма що! И да искате, и да не искате ще трябва да демонстрирате по някакъв начин владението си, а ако се налага ще копаете, сеете и жънете! Вземете прежалете някой лев за консултация и ще знаете какво да правите.
black
Младши потребител

Мнениеот lil » 26 Юли 2005, 13:25

Срока за придобиване по давност на имот от недобросъвестен владелец /какъвто се вие/ е 10 години без перкъсване( а давността се прекъсва с изгубването на владениетона имота за повече от 6 месеца). Знайте, че всеки път щом брат ви подаде иск срещу вас за нарушаване на неговото право на собственост или за възстановяване на собствеността си /защото вие сте съсобственици както разбирам/, тази давност ще се прекъсва ( все едно се заличава, тъй като иска на собственика ще е предявен срещу владелец) и ще започва да тече нова 10-годишна давност. През тези 10 години обаче освен всичко друго трябва да манифистирате желанието си да станете собственик на частта на брат си от имота - да я държите като своя / да проявявате и т.нар. animus/
lil
Младши потребител

Мнениеот yvs » 26 Юли 2005, 14:11

lil не сте разбрал/а какъв е случая. Нека се изясня: Той е единствен собственик на имота и аз нямам никакви претенции и възражения относно това. От 12 години брат ми живее в чужбина за постоянно и се връща в Б-я на всеки две години само за месец, на почивка. Идва при мен само ако иска нещо. От три години плащам данък за запуснатия селски имот и ме интересува дали след още седем ще мога поради давност да придобия права за собственост т.е. да се прекъсне владението на имота и да се прехвърли на мое име (та нали аз му плащам данъка). Може ли брат ми да загуби правата си по този начин?

PS за black:
На голяма висота Ви е моралът, няма що!

Обърнах се към форума за правен съвет, а не за нравоучения. Неискам да обсъждам и осъждам поведението на ненормалния си брат. Това не засяга никой от вас. За сведение, как ще обясните поведението му? (това е реторичен въпрос): ругае майка ни (аз я гледам), заплашва дъщеря ми и ме изнудва за пари всеки път когато се видим по семейно му.
yvs

Мнениеот lil » 26 Юли 2005, 14:21

Дори да не сте съсобственици отговорът за придобивната давност си остава същия. Да - ако още 7 седем години продължавате да се грижите за имота, изобщо да го владеете като свой ще можете да отидете при нотариус и да поискате да ви издаде нотариален акт на ваше име. Но пак ви казвам стига само брат ви да се усети и да заведе иск срещу вас, давността ще се прекъсне.
lil
Младши потребител

Мнениеот Гост » 26 Юли 2005, 14:37

Само да допълня - давността ще се прекъсне не само с иск, а въобще с някакви действия и изявления, които могат да се докажат, че той си счита имота като свой и няма никакво намерение да се отказва от него.
Гост

Мнениеот lil » 26 Юли 2005, 14:45

Точно така. Благодаря Гост. На брат ви му стига да ви изпрати една обикновена нотариална покана за освобождаване на имота.
lil
Младши потребител

Мнениеот Гост » 26 Юли 2005, 15:13

само с плащане на данък нищо не можеш да придобиеш и за 100 години. Трабва да упражняваш фактическа власт над имота и да демонстрираш пред всички, че го считаш за свой. Апропо, липсата на морал на брат ти не те прави по-морален. Прав си обаче, че тук става въпрос не за морал, а за правни възможности, които не винаги са едно и също нещо.
Гост

Мнениеот Гост » 26 Юли 2005, 15:21

Много ви благодаря за консултацията.
Гост

Назад към Имотни казуси