начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

съседи

Казуси за недвижими имоти

съседи

Мнениеот breeze » 25 Юли 2005, 14:55

Здравейте,
имам проблем със съседите си от горния етаж и незнам какво да правя. Моля за насока.
Живея в стара къща гредоред строена през 1911-та. На последния етаж няма бани и съседите ми използват тоалета си и като баня, въпреки че не е прогоден за това. Преди 9 години започна да ми тече тавана и аз се оплаках в районното си кметство (отдел архитектура и благоустройство). Там "експерта" ми каза, че причината е в остарялата ни ВиК система. Преди 4 години я сменихме, но дъжда над главата ми не спря. Сега немога да използвам собствения си тоалет (без чадър), гредите на тавана са изгнили и част от дъските са на косъм от падане (замаската вече я няма). Подадох поредната си молба, но отговора им бе "Вярно е. Жалбата ви е основателна, но това не ни касае. Обърнете се към съда".
Каква е процедурата в съда по тези въпроси?
Има ли някой от Варна, желаещ да се занимае с този въпрос лично и разбира се професионално?

Благодаря Ви предварително за помоща!
breeze

Мнениеот lil » 25 Юли 2005, 15:12

Всеки който пречи на собственика да упражнява правата си пълноценно трябва да прекрати действията си. Заведете негаторен иск по чл. 109 ЗС. С него ще осъдите ответника да прекрати действията си занапред и да предендирате евентулно вреди от нарушението.
lil
Младши потребител

Мнениеот Гост » 25 Юли 2005, 16:09

lil благодаря ти за бързия отговор!
Извинявам се за своето невежество, но какво представлява негаторен иск по чл. 109 ЗС. ЗС съкращение от закон ли е?
Аз съм инженер :(
Ясно ми е само, че се образува гражданско дело, внасят се такси, трябва ми и адвокат, ще има и други разноски, но явно няма друг начин.
Гост

Мнениеот lil » 25 Юли 2005, 17:23

Искът е по чл. 109 от Закона за собствеността - това е иск за защита на собствеността когато друго лице нарушава това му право.
Но наитина ви трябва адвокат, за да се консултирате тъй като аз все още не практикувам.
Успех!!!
lil
Младши потребител

Мнениеот Гост » 26 Юли 2005, 11:14

10x за пожеланието.
Дано най-накрая всичко свърши.

Няма ли някаква забрана над сухо помещение да се изгражда мокро??
Гост

Мнениеот lil » 26 Юли 2005, 12:00

Не съм чувала за подобна разпоредба. Мисля, че всичко зависи от това доколко влагата от мокрото помещение засяга вашата собственост.
Само да ви кажа, че при разглеждане на делото ще трябва да докажете собствеността си над увредения имот и да докажете, че тази ваша собственост е увредена имено от вашия съсед и то по този начин, като тези негови действия ви пречат да осъществявате в пълен обем правомощията си или поне смущават нормалното им упражняване. Като съседа ви по всяка вероятност ще се задоволи само да отрича последните. Така че може да се наложи да изискате от съда да назначи вещо лице, което да установи, че помещението на съседа ви не функционира съгласно строителни или други нормативи, или просто да установи факта, че водата от горния етаж се оттича във вашето помещение. Мисля, че не е нужно да има някакво действително нарушение на строителни правила щом увреждането при вас е налице.
lil
Младши потребител

Мнениеот Гост » 26 Юли 2005, 12:19

lil написа:...ще трябва да докажете собствеността си над увредения имот и да докажете, че тази ваша собственост е увредена имено от вашия съсед и то по този начин...

Едно уточнение:
Имам нотариален акт т.е. аз съм собственик (заедно със съпругата ми, която изкара тежък инсулт и сега е инвалид I гр. с придружител). Също така с нас живее и майка ми, а тя е с Паркинсон (също е инвалид I гр. с придружител). Мога ли да спомена тези факти в иска си, с цел по-бързо разглеждане на случая?

lil написа:...може да се наложи да изискате от съда да назначи вещо лице, което да установи, че помещението на съседа ви не функционира съгласно строителни или други нормативи, или просто да установи факта, че водата от горния етаж се оттича във вашето помещение...

Удачно ли е да изискам това да се установи от служителите в отдел "архитектура и благоустройство" в районното кметство.
Гост

Мнениеот lil » 26 Юли 2005, 12:41

Както ви казах не практикувам / завърших тази година и дори не съм държала практико-теоретичен изпит/ . Мисля, че няма да има никакво значение за бързината за разглеждане на иска ви, каквото и да пишете за състоянието на домашните ви. Що се отнася до вещото лоие - вие ще поискате от съда назначаването му и вече съдът сам ще го определи.
lil
Младши потребител

Мнениеот scribtor » 26 Юли 2005, 19:52

Няма ли някаква забрана над сухо помещение да се изгражда мокро??[/quote]

Има, в ЗУТ и Наредба № 7, но зависи от сухото помещение! В общи линии -не може над кухня и килер.

Между другото можеш да претендираш от съседа си и за нанесени вреди, т.е. да съединиш иска по чл. 109 от ЗС с иск по чл. 45 от ЗЗД/закон за задълженията и договорите/

Можеш предварително да искаш, имота да се "освидетелствува от вещо лице" - в т. нар. производство по обезпечение на доказателствата" - и то е по съд. ред. Прави се, когато има опасност да се загубят за в бъдеще пораженията. Но ако положението е толкова трагично, няма смисъл да се хабиш с тази процедура. Тя е само за спешни случаи.

Има и няколко други процедурки в ЗУТ, с които по принцип би трябвало да се защитят правата ти, но общо взето на администрациите не им се занимава и ще те пратят в "9-та глуха", затова ще ги спестя.
Аватар
scribtor
Потребител

Мнениеот Гост » 27 Юли 2005, 10:27

scribtor написа:Има, в ЗУТ и Наредба № 7, но зависи от сухото помещение! В общи линии -не може над кухня и килер.

Тази Наредба № 7 в ЗУТ ли да я търся? Аз имам отделно баня и отделно тоалет т.е. за мен тоалета би трябвало да се води като сухо помещение. Съжелявам, че те нямат баня но вината не е моя, а те не предприемат никакви мерки да ограничат пораженията при мен.

scribtor написа:Прави се, когато има опасност да се загубят за в бъдеще пораженията. Но ако положението е толкова трагично, няма смисъл да се хабиш с тази процедура. Тя е само за спешни случаи.

Да, пораженията няма да се загубят, те стават все по-големи :(
Гост

Мнениеот scribtor » 27 Юли 2005, 23:09

"НАРЕДБА № 7 от 22.12.2003 г. за правила и нормативи за устройство на отделните видове територии и устройствени зони", издадена от министъра на регионалното развитие и благоустройството, обн., ДВ, бр. 3 от 13.01.2004 г., в сила от 13.01.2004 г.

....Чл. 110. (3) Санитарни помещения над жилищно помещение, над кухня или килер за хранителни продукти се допускат само в жилището, което обслужват.

Ето и обяснение какво се разбира, под еди какво си помещение:
- жилищни помещения (помещения с основно предназначение за обитаване) - дневни, спални, детски стаи и трапезарии;
- помещения със спомагателно и обслужващо предназначение:
а) помещения за подготовка на храна - кухни, кухни-трапезарии, кухненски бокс;
б) помещения за санитарно-хигиенно обслужване - бани, тоалетни и бани-тоалетни;
Аватар
scribtor
Потребител

Мнениеот breeze » 28 Юли 2005, 12:07

Нещата почнаха да ми се изясняват от правна гледна точка. :)
Имам и въпрос относно финансовата страна на нещата. Че ще заведа дело няма съмнение. Другата седмица излизам в отпуска и тръгвам в търсене на адвокат. Интересува ме, парите които ще потроша - при победа има ли шанс да си ги възстановя.
breeze

Мнениеот Гост » 01 Авг 2005, 12:52

да ще поискате съдебните разноски в т.ч. адвокатски хонорар
Гост

допълнение

Мнениеот Sotirov » 28 Сеп 2005, 15:12

Привет на всички от форума!

Аз имам подобен проблем със съседите си и затова си позволих да придължа тази тема.

Моят въпрос към запознатите с тази материя е:
При таван тип гредоред (т.е. без цимент, бетон, мозайка и т.н.) забранява ли се в някой закон използването на горното помещение като мокро (в случая - баня) ?
Sotirov

Мнениеот Гост » 28 Сеп 2005, 15:22

breeze написа:Нещата почнаха да ми се изясняват от правна гледна точка. :)
Имам и въпрос относно финансовата страна на нещата. Че ще заведа дело няма съмнение. Другата седмица излизам в отпуска и тръгвам в търсене на адвокат. Интересува ме, парите които ще потроша - при победа има ли шанс да си ги възстановя.

Давам Ви още едно мнение от чисто практическа гледна точка. Ако смятате, че има как да вземете пари от съседа си, задето Ви прави тези поразии, можете да предявите и иск по чл. 45 от Закона за задълженията и договорите за непозволено увреждане - в случая, повреди във Вашия имот вследствие действията на съседа, а поправянето струва пари, разбира се. Но внимавайте да не се позовавате на много стари повреди, защото давността е 5 години и искът може да бъде отхвърлен, ако съседът се позове на изтеклата давност. Посочете повреди отскоро, ако можете.
Гост

Re: допълнение

Мнениеот scribtor » 28 Сеп 2005, 23:29

:arrow: Според теб как е логично да бъде?
Аватар
scribtor
Потребител

Назад към Имотни казуси