Привет!
Търся съвет и се надявам някой да ми отговори на мъчещия ме от доста време въпрос.
Аз плащам от 3 години данъка на селски имот, чиито собственик е брат ми (той живее в чужбина). Има ли установен законов срок при който мога да предявя претенции за собственост и какъв е постановения ред?
- Дата и час: 24 Ное 2024, 20:07 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
платени данъци на имот
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
Не мислете ли, че е малко подличко да вършите подобни неща спрямо родния си брат? Защо не седнете и не се разберете като хората?
- lil
- Младши потребител
Re: платени данъци на имот
За придобиването по давност какъв е срока и защо са нужни свидетели? Аз нямам намерение да работя земята - плановете ми са да построя къща и да я продам с парцела.
PS:
Да, отстрани изглежда наистина така, но ви уверявам че морала ми е на висота.
Невъзможно е.
PS:
lil написа:Не мислете ли, че е малко подличко да вършите подобни неща спрямо родния си брат?
Да, отстрани изглежда наистина така, но ви уверявам че морала ми е на висота.
lil написа:Защо не седнете и не се разберете като хората?
Невъзможно е.
- yvs
На голяма висота Ви е моралът, няма що! И да искате, и да не искате ще трябва да демонстрирате по някакъв начин владението си, а ако се налага ще копаете, сеете и жънете! Вземете прежалете някой лев за консултация и ще знаете какво да правите.
- black
- Младши потребител
Срока за придобиване по давност на имот от недобросъвестен владелец /какъвто се вие/ е 10 години без перкъсване( а давността се прекъсва с изгубването на владениетона имота за повече от 6 месеца). Знайте, че всеки път щом брат ви подаде иск срещу вас за нарушаване на неговото право на собственост или за възстановяване на собствеността си /защото вие сте съсобственици както разбирам/, тази давност ще се прекъсва ( все едно се заличава, тъй като иска на собственика ще е предявен срещу владелец) и ще започва да тече нова 10-годишна давност. През тези 10 години обаче освен всичко друго трябва да манифистирате желанието си да станете собственик на частта на брат си от имота - да я държите като своя / да проявявате и т.нар. animus/
- lil
- Младши потребител
lil не сте разбрал/а какъв е случая. Нека се изясня: Той е единствен собственик на имота и аз нямам никакви претенции и възражения относно това. От 12 години брат ми живее в чужбина за постоянно и се връща в Б-я на всеки две години само за месец, на почивка. Идва при мен само ако иска нещо. От три години плащам данък за запуснатия селски имот и ме интересува дали след още седем ще мога поради давност да придобия права за собственост т.е. да се прекъсне владението на имота и да се прехвърли на мое име (та нали аз му плащам данъка). Може ли брат ми да загуби правата си по този начин?
PS за black:
Обърнах се към форума за правен съвет, а не за нравоучения. Неискам да обсъждам и осъждам поведението на ненормалния си брат. Това не засяга никой от вас. За сведение, как ще обясните поведението му? (това е реторичен въпрос): ругае майка ни (аз я гледам), заплашва дъщеря ми и ме изнудва за пари всеки път когато се видим по семейно му.
PS за black:
На голяма висота Ви е моралът, няма що!
Обърнах се към форума за правен съвет, а не за нравоучения. Неискам да обсъждам и осъждам поведението на ненормалния си брат. Това не засяга никой от вас. За сведение, как ще обясните поведението му? (това е реторичен въпрос): ругае майка ни (аз я гледам), заплашва дъщеря ми и ме изнудва за пари всеки път когато се видим по семейно му.
- yvs
Дори да не сте съсобственици отговорът за придобивната давност си остава същия. Да - ако още 7 седем години продължавате да се грижите за имота, изобщо да го владеете като свой ще можете да отидете при нотариус и да поискате да ви издаде нотариален акт на ваше име. Но пак ви казвам стига само брат ви да се усети и да заведе иск срещу вас, давността ще се прекъсне.
- lil
- Младши потребител
Точно така. Благодаря Гост. На брат ви му стига да ви изпрати една обикновена нотариална покана за освобождаване на имота.
- lil
- Младши потребител
само с плащане на данък нищо не можеш да придобиеш и за 100 години. Трабва да упражняваш фактическа власт над имота и да демонстрираш пред всички, че го считаш за свой. Апропо, липсата на морал на брат ти не те прави по-морален. Прав си обаче, че тук става въпрос не за морал, а за правни възможности, които не винаги са едно и също нещо.
- Гост
12 мнения
• Страница 1 от 1
|
|