начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

СПЕШНО

Казуси за недвижими имоти

СПЕШНО

Мнениеот harmaiani » 25 Юли 2005, 09:57

Имам следния казус: собственичка не притежава документи за собствеността си, но е плащала данъци и се е грижела за имота, дори го е застроила. Няма нотариален акт нито за мястото, нито за къщата. Има само разрешение за строеж и някои приходни квитанции за платен данък сгради и земя. Знам, че трябва да се направи обстоятелствена проверка. Какво точно трябва да направи освен да посочи трима свидетели и как точно става това?
harmaiani

Мнениеот галина » 25 Юли 2005, 09:59

Вземете всички документи,които притежавате и се обърнете към адвокат или нотариус.Не си мислете,че можете да се оправите без тяхна намеса.Успех!
галина

...

Мнениеот harmaiani » 25 Юли 2005, 10:05

Благодаря Ви, но самата аз съм юрист и изпитвам затруднения, защото ми е за първи път съставянето на акт по обстоятелствена проверка.
harmaiani

Мнениеот Гост » 25 Юли 2005, 10:56

Разрешение за строеж се издава на собственика на земята или на лицето, имащо право да строи в чужд имот.
Вижте разрешението за строеж и на чие име е издадено.
Гост

...

Мнениеот harmaiani » 25 Юли 2005, 14:23

Това е ясно. Въпросът ми е как точно се извършва обстоятелствената проверка. Трябва ли да се издаде удостоверение за търпимост на сградата преди подаването на молбата-декларация и необходимо ли е да се признае първо правото на собственост върху земята и след това върху сградата или може в един акт? Тези свидетели как се посочват?
harmaiani

Мнениеот Гост » 25 Юли 2005, 17:00

Най-добре се консултирай с нотариуса, при който смяташ да отидеш. Не вярвам някой да се отнесе неколегиално, още повече, че ще си платиш в случая. Винаги има първи път. То не е само у-нието за търпимост, минава се и през областта и прочие. Трябва да знаеш и при кого точно да идеш да ти издаде нужния документ.
Гост

Мнениеот scribtor » 26 Юли 2005, 19:54

Anonymous написа:Разрешение за строеж се издава на собственика на земята или на лицето, имащо право да строи в чужд имот.
Вижте разрешението за строеж и на чие име е издадено.

Това няма да ти свърши работа. Разрешението за строеж може само да е едно от писмените доказателства, което да се ползва в производството по обстоятелствена проверка.
Аватар
scribtor
Потребител

Re: ...

Мнениеот scribtor » 26 Юли 2005, 20:01

harmaiani написа:Това е ясно. Въпросът ми е как точно се извършва обстоятелствената проверка. Трябва ли да се издаде удостоверение за търпимост на сградата преди подаването на молбата-декларация и необходимо ли е да се признае първо правото на собственост върху земята и след това върху сградата или може в един акт? Тези свидетели как се посочват?

Относно това как се извършва: Виж "Омарбалиев"; има и разни други книжлета, а също така процедурата я има и в Апис-процедурите, но все пак чети ГПК и първия, който ти посочих.

Питаш за удостоверение за търпимост? Ако имота/къщата/ е нанесена в скицата, не ти трябва.

Може земя и къща в един акт.

Свидетелите се посочват свободно - виж ГПК там си пише.
Аватар
scribtor
Потребител

...

Мнениеот harmaiani » 27 Юли 2005, 08:11

Относно свидетелите - интересува ме практически как стоят нещата. Посочват се по указание на собственика от кмета - може ли от кметския наместник да се посочат и собственика по какъв начин му указва кои да бъдат, в молбата-декларация ли?Благодаря ви за отзивчивостта.
harmaiani

Мнениеот ***** » 27 Юли 2005, 08:46

ПЪРВО ВЗИМАТЕ МОЛБА-ДЕКЛАРАЦИЯ ОТ ОБЩИНАТА /ДЪРЖАВНИ ИМОТИ ИЛИ ДЕЛОВОДСТВО/.СНИМАТЕ СИ Я НЯКОЛКО ПЪТИ.ТРЯБВАТ ВИ 3 ЕКЗЕМПЛЯРА.ПОПЪЛВАТЕ ПЛ№ ПЛОЩ СЪСЕДИ,КАКВО ИМА В ИМОТА ПОСТРОЙКИ /РАЗРЕШЕНИЕ НА СТРОЕЖ/ ДЪРВЕТА,ГРАДИНА, ОТКОГА СЕ ВЛАДЕЕ ИМОТА.НАЙ- ОТДОЛУ ПОСОЧВАТЕ ТРИМА СВИДЕТЕЛИ ПО ВАШ ИЗБОР С ТРИ ИМЕНА ,АДРЕС И ЕГН И ПОДПИСИ.ОТ ТАМ ПЪРВО В ДАНЪЧНОТО ДА ВИ НАПИШАТ ВОДИ ЛИ СЕ ПАРЦЕЛА НА ВАШЕ ИМЕ / СТАВА ЗА 5 МИН./СЛЕД ТОВА С ТРИТЕ МОЛБИ ОТИВАТЕ В СЪВЕТА И ГО ПУСКАТЕ В ДЕЛОВОДСТВОТО. СРОКЪТ Е 14 ДНИ ДА ВИ ИЗДАДАТ СКИЦА И ДА НАПИШАТ ЧЕ ПАРЦЕЛА НЕ Е ОБЩИНСКА СОБСТВЕНОСТ.ВЗИМАТЕ МОЛБИТЕ И ГИ НОСИТЕ В ОБЛАСТНАТА УПРАВА.СРОКЪТ Е 14 ДНИ.АКО ВИ ГО ПОДПЕЧАТАТ ЧЕ ИМОТА НЕ Е ДЪРЖАВЕН СИ ВЗИМАТЕ ВЕЧЕ 2 ЕКЗЕМПЛЯРА ОТ МОЛБАТА И СЕ ВРЪЩАТЕ В ДАНЪЧНОТО, ПОПЪЛВАТЕ ДЕКЛАРАЦИЯ ПО ЧЛ.14 И ПОДАВАТЕ МОЛБА ЗА ДАН.ОЦЕНКА.СЛЕД 3-4 ДНИ СТЕ ГОТОВА ДА ЗАНЕСЕТЕ МОЛБАТА ПРИ НОТАРИУС С ДАН.ОЦЕНКА И СКИЦА ЗА ДА ВИ ИЗДАДЕ НОТ.АКТ.ТАЗИ ПРОЦЕДУРА СЪС РАЗНАСЯНЕТО НА МОЛБИТЕ МОЖЕ ДА СИ Я ИЗВЪРШИ И МОЛИТЕЛЯ.

...

Мнениеот harmaiani » 27 Юли 2005, 13:30

Точно този отговор търсех:)Благодаря от сърце на всички!
harmaiani

Назад към Имотни казуси