Здравейте.
Изправен съм пред следния казус. Реституиран ми е имот като наследство от дядо ми починал през 73-та година. Освен мен, като наследник, в удостоверението за наследници, е вписана и моята братовчедка, която на 29.2.92г. подава молба за отказ от наследство. В решението с което ми се връща земята е вписана дата 4.3.92г. за дата на молбата на базата на която е издадено това решение, а законът по който е реституирана земята е от 91г. Разбрах че има становище от ВКС 99г. по този казус и тълкуванието на отказа от наследство, но адвокатът при когото се консултирах не можа да ми даде повече информация.
Молбата ми е да дадете становище дали този отказ е в сила за реституирания имот и ако да, защо. Защо неможе според общинския адвокат е ясно - чл.9а от закона за наследството, ако не се лъжа.
Приятен ден,
Момчил.
- Дата и час: 24 Ное 2024, 18:47 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Валидност на отказ от наследство
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
Момчиле ,според мен юриста на общината (а може би на ОСЗГ) е имал предвид нормата в чл.91а от ЗН . Правилно твоя адвокат е казлал че трябва да се има предвид и РКС №3 от 4 февруари 1999г. по дело 32 от 98г.Възможно е да има отношение и РКС №15 от 98 по дело 12 от 98г
Цитирам част от гл.III от горното решение(РКС №3 от 4 февруари 1999г. по дело 32 от 98г..):
"Законодателно е прието че правото на наследника да продаде тази част от от наследството,включваща реституирани имоти,включително и земи,внесени в ТКЗС ,ако наследството се е открило след след одържавяването или внасянето на земите в ТКЗС, възниква от момента на възтановяване на собствеността или правата на собствеността върху тези имоти.Правото на наследника да приеме или откаже частта от наследството, в която има такива имоти,също възниква от момента на възтановяването на собствеността.
Следователно купувачът на наследството преди влизане на реституционните закони в сила и наследниците, придобили права върху наследството поради отказа на един , направен също перди момента на реституцията, не могат да придобият собственически права спрямо тази част от наслдството вклщчваща земи внесени в ТКЗС".
Не споменаваш следните факти:
С кой закон са отчуждени и с кои реституирани имотите при твоя казус.
Важно е също и с какви административни актове са отчуждени съответно реституирани твоите имоти(ако има такива). Последното има отношение към това дали и от кога си придобил права по собствеността им ,a така също и братовчедка ти .
(възможно е дори да не е имало законно отчуждаване.)
Едва тогава казусът ти може да бъде решен.
Не бива да тълкувам след като конституционния съд го е направил.
Според мен основния въпрос, който трябва да се разреши ,е от кои момент твоята братовчетка придобива собствеността по отношение на имота.
От тази дата отказа от наследство би бил валиден и по отношение на този имот. Надявам се да се справиш !
Ако ли не така наречените капацитети от сайта вероятно ще ти помогнат.
НЕ РАЗБРАХ АДВОКАТА ПРИ КОГОТО СИ СЕ КОНСУЛТИРАЛ ДАЛИ ГИ Е ИМАЛ ТЕЗИ НЕЩА ПРЕДВИД ИЛИ ПРОСТО НЕ Е МОГЪЛ ДА ТИ РЕШИ ПРОБЛЕМА.
Цитирам част от гл.III от горното решение(РКС №3 от 4 февруари 1999г. по дело 32 от 98г..):
"Законодателно е прието че правото на наследника да продаде тази част от от наследството,включваща реституирани имоти,включително и земи,внесени в ТКЗС ,ако наследството се е открило след след одържавяването или внасянето на земите в ТКЗС, възниква от момента на възтановяване на собствеността или правата на собствеността върху тези имоти.Правото на наследника да приеме или откаже частта от наследството, в която има такива имоти,също възниква от момента на възтановяването на собствеността.
Следователно купувачът на наследството преди влизане на реституционните закони в сила и наследниците, придобили права върху наследството поради отказа на един , направен също перди момента на реституцията, не могат да придобият собственически права спрямо тази част от наслдството вклщчваща земи внесени в ТКЗС".
Не споменаваш следните факти:
С кой закон са отчуждени и с кои реституирани имотите при твоя казус.
Важно е също и с какви административни актове са отчуждени съответно реституирани твоите имоти(ако има такива). Последното има отношение към това дали и от кога си придобил права по собствеността им ,a така също и братовчедка ти .
(възможно е дори да не е имало законно отчуждаване.)
Едва тогава казусът ти може да бъде решен.
Не бива да тълкувам след като конституционния съд го е направил.
Според мен основния въпрос, който трябва да се разреши ,е от кои момент твоята братовчетка придобива собствеността по отношение на имота.
От тази дата отказа от наследство би бил валиден и по отношение на този имот. Надявам се да се справиш !
Ако ли не така наречените капацитети от сайта вероятно ще ти помогнат.
НЕ РАЗБРАХ АДВОКАТА ПРИ КОГОТО СИ СЕ КОНСУЛТИРАЛ ДАЛИ ГИ Е ИМАЛ ТЕЗИ НЕЩА ПРЕДВИД ИЛИ ПРОСТО НЕ Е МОГЪЛ ДА ТИ РЕШИ ПРОБЛЕМА.
- idler
2 мнения
• Страница 1 от 1
|
|