начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Незаконна пострйка ???

Казуси за недвижими имоти

Незаконна пострйка ???

Мнениеот Terziyski » 21 Юли 2005, 13:14

Здравейте драги колеги, юристи, юзари и т.н имам едно малко проблем, че миналата година лятото съседите на моя имот решиха, че трябва да си построят една барака за дърва която е до оградата.... построиха го сега едва ли не си цепят дървата в моя двор ... а съм без силен ...подадох жалба в района по местоживеене до Отдел незаконно строителство ...след 15-20 дена дойдоха на проверка от тогава до сега минаха 8 месеца и никакво развити ... ходих един път да попитам какво става нямали да им наложат глоба и да г и принудят да го бутнат ... но до сега нищо... като ходих до там ми казват, че са им изискали документи за собственост и ще направят проверка на документите...

Та въпросите са ми от тук на татък на къде... кои да съзирам ...
Пред кого да се жаля ...

Мерси предварителното за помоща........ ако съм пропуснал нещо питайте да го допълня, че много на бързо го написах
Terziyski

Мнениеот 14 » 21 Юли 2005, 22:59

Компетентен орган за издаване на заповеди за пермахване на незаконни строеж се явява Началникът на Дирекция за национален строителен надзор- София. На областно равнище орган на ДНСК е съответната РДНСК.Общината има правомощия да премахва такива бараки въз основа на влязла в сила заповед за премахването й, издадена от посочения по-горе орган. Друг е въпросът дали тази барака представлява строеж по смисъла на ЗУТ, за да се прилагат неговите разпоредби. Предполагам, че представлява и следва най-добре да се обърнете към съответната РДНСК или направо пишете до Началника на ДНСК- София.От там са длъжни да вземат отношение и да ви отговорят поне.
14

Мнениеот Гост » 22 Юли 2005, 00:13

Смисъл аз писах една до района ...сега до РДНСК ли :?: :?: :?: ми то си е тухлена постройка и май е по ЗУТ занам ли :roll: а в жалбата до по горепосочената служба да спомена ли, че веднъж съм се жалвал пред едиси кой :? мерси :lol:
Гост

Мнениеот 14 » 22 Юли 2005, 20:12

Пишете нова жалба точно до РДНСК, може с с копие до ДНСК-София. Сайтът на ДНСК е http://www.dnsk.mrrb.government.bg. Няма проблем да пишете, че сте подавали жалба до общината и отговор не сте получили. Щом е тухлена сградата, явно е, че за изграждането й е необходимо строително разрешение.
Извън този ред за премахване на незаконната постройка, вие разполагате и с нъзможност да предявите иск пред районния съд по чл.109 от ЗС - тогава обаче се образува гражданско дело, внасят се такси, трябва ви адвокат, разноските не са малки. Затова продължавайте да пишете до административните органи, те са длъжни да проучат нещата и да ви отговорят.
14

Мнениеот Гост » 23 Юли 2005, 02:03

Мерси... първо ще пусна една йалба поле ще видим за дело какво ще стане :roll:
Гост

Мнениеот Гост » 23 Юли 2005, 08:22

[quote="14"]Пишете нова жалба точно до РДНСК, може с с копие до ДНСК-София. Сайтът на ДНСК е http://www.dnsk.mrrb.government.bg. Няма проблем да пишете, че сте подавали жалба до общината и отговор не сте получили. Щом е тухлена сградата, явно е, че за изграждането й е необходимо строително разрешение.

Да но ето и какво се получи при мен- от РДНСК след моята жалба ми поискаха плановете на къщата , а тя е стара и няма план и съседа няма план и отговора на РДНСК беше ,че немогат да направят обстойна проверка и жалбата ми е неоснователна
Е аз питам -видимо е явно ,че има нов обект строен ,но няма планове на цялата къща и аз увиснах -само ядове си създадох
Така ,че първо си намери плановете и дано и съседа ти има ,че иначе ако каже че няма план и на теб ще ти отговорят така .
Прощавай ,но така се случи при мен .
Гост

Мнениеот Гост » 24 Юли 2005, 16:59

Съгласно чл. 21 от сега действащия ЗУТ - допълващото застрояване ( каквото в случая е поставянето на тзи постройка от вашия съсед) в имот може да се извършва на вътрешните граници на имота, а разполагане на сгради - ниско застрояване - само след дадено съгласие от собствениците на другите имоти. Вътрешните граници на имота обаче показват докаде вие като собственик на даден имот пиртежавате т.нар. отрицателен сервитут върху съседния на вас имот - ако тази постройка на вашия съсед е до височина 3.5 м - вие притежвате абсолютно вещно право (каквото представлява сервитута ) да не се разполга постройката до 2.5 метра от границата на вашия имот. Ако постройкате е с h 3м - вашия сервитут се ограничва до само 1.5 м и то ако е откъм южната страна с отклонение до 45 градуса. При всички случаи обаче разстоянието на нежилищните сгради до вътрешните граници на урегулиран поземлен имот при свободно застрояване не може да бъде по-малко от 3 м, а между тези сгради в урегулиран поземлен имот - съобразно подробния устройствен план и при спазване на санитарно-хигиенните, противопожарните и технологическите изисквания. Така че вашия съсед трябва да има устройствен план и ако няма строежа му следва да се премахне по ред ана глава 21-ва от ЗУТ. Но не това е най-важното. По-важно е, че в случая е нарушено ваше абсолютно вещно право - законоустановен от ЗУТ отрицателен сервитут. Така нарушено вашето вещно право може да бъде защитено по съдебен ред с искове от вещно или облигационно естество. Може да се защитите с устновителен иск по чл. 97 ГПК - за да се установи оспореното от съседа ви ограничено вещно право - сервитут, чието съществуване вие ще трябва да докажете, което естествено е лесно тъй като е установено от закона и ще трябва само да докажете правото си на собственост върху вашия имот. Но след това ще трябва да водите отделен процес за премахването на постройката или да съедините този иск с друг иск в същия процес. Най-добре е да се възползвате и от негаторния иск по чл. 109 от ЗС - с него вие ще осъдите ответника да прекрати нарушението си занапред и да възстанови нещата както отпреди нарушението. Едновременно с това може да съедините иска си и с иск за причинени от съседа ви вреди. Както и да е- с този негаторен иск ще се снабите с изпълнителен иск срещу вашия съсед за премахване на тази постройка която нарушава правото ви. Но пак ще трябва да докажете собствеността си върху вашия имот и откъде черпите сервитутните си права, а постройката на съседа ви пречи да упражнявате пълноценно правата си на собственик, а ако съседа ви твърди, че е построил постройката по силата на някакво права, то той ще следва да докаже съществуването на това право - разрешение за строеж, ваше разрешение и т.н.
Успех в това
Гост

Назад към Имотни казуси