- Дата и час: 24 Ное 2024, 19:01 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Апартамент без НА
|
|
24 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Апартамент без НА
Кажете ми как да изкарам нотариален акт на апартамент.Собственика има само договор за покупко-продажба. Благодаря предварително на всички който ще ми помогнат.
- албенка
Re: Апартамент без НА
Ако имаш договор за продажба от общината, не ти трябва нотариален акт по силата на чл. 18 от ЗС. Ако много искаш, всеки нотариус ще ти направи констативка, но по принцип не е необходимо. Кажи какъв ти е конкретният случай обаче, защото може да възникне какво ли не - без документи ми е многто трудно.
- eva
- Младши потребител
ако собственика е алдял имота 10 и повече години,тогава трябва първо той да се снабди с нотариален акт по обстоятелствена проверка с трима свидетели и когато вече има нотариален акт да продаде на вас.
другият вариант е да издирите предишните собственици,които имат нотариален акт за имота и те да продадат на вас.
другият вариант е да издирите предишните собственици,които имат нотариален акт за имота и те да продадат на вас.
- стоянова
Щом има договор, най-вероятно става дума за констативен нотариален акт по документи, а не за обстоятелстевна проверка. Но и аз съм виждала частни писмени договори за продажба на недвижим имот - само "продава" и "купува" еди какво си, без нотариус, без вписване. Но ако албенка обясни, ще знаем за кокво става дума.
- eva
- Младши потребител
Аз също не съм виждала договора, но човека ми обясни по телефона, че няма НА, а само договор, сключен с БДЖ и от дълги години(не зная точно колко) си живее в него.Плаща се редовно данъците, даже ми каза че си е извадил скица.... и сега иска да го продаде.
- албенка
Ева, що за простотии??!!! Що бъркате човека. Вземете и го завършете това право бе хора!
- гений 75
Това означава ли че апартамента мойе да се продаде и без да се вади НА, на основание чл. 18 от ЗС????Иначе процедурата по сделката е обичайната, така ли????
- албенка
ох, пак тоя комплексар
- eva
- Младши потребител
След като се подаде молба до нотариус за издаване на констативен нотариален акт по чл. 483, ал. 1 от ГПК и той с мотивирано постановление издаде нотариален акт, собственика на имота може жече да продава на купувача с този НА?????Има ли нещо, което изпускам???
- албенка
Договорите, с които се извършва разпореждане с имоти - частна държавна собственост, се сключват в обикновена писмена форма. Нотариална не е необходима. Предполагам, че Вашият случай е такъв. Ако е така, нотариален акт не е необходим и договорът, с който разполагате, е титулът Ви за собственост, ergo - документът, с който ще се легитимирате пред нотариуса. Вас какво всъщност Ви притеснява - да продадете имота или непременно да имате нотариален акт за него?
- aglaia
- Младши потребител
Интересно нотариус ли Ви съветва да се издаде констативен нотариален акт ???
Съгласно чл.483 ГПК констативен нотариален акт се издава от нотариуса, ако собственикът на недвижимия имот няма документ за правото си.В случая не е така - с договора за продажба собственикът на имота се легитимира като собственик - тоест констативния НА просто не е необходим.
[%sig%]
Съгласно чл.483 ГПК констативен нотариален акт се издава от нотариуса, ако собственикът на недвижимия имот няма документ за правото си.В случая не е така - с договора за продажба собственикът на имота се легитимира като собственик - тоест констативния НА просто не е необходим.
[%sig%]
- marianchica
Просто искам да го продам........, но ме притесняваше дали с този договор нотариусът ще изповяда сделката......
- албенка
Ще я изповяда. Но най-простото решение би било да му го покажете :)
- aglaia
- Младши потребител
Стоянова, Стоянова защо не си намерите друго занимание, вместо да давате глупави съвети на хората
- 2222
Албенке, вземи прежали 10 лева и отиди при адвокат, дори и при нотариус, ако щеш, покажи го тоя договор да ти обяснят как стоят нещата, щото задаваш неориентирани въпроси, а тук виждам и някои неориентирани отговори!
- oli_fren
Всеки обяснява от каквото разбира, или си мисли, че разбира. Но с тия 10 лева ме разби:)
- aglaia
- Младши потребител
Доколкото разбирам, човекът си е закупил ведомствено жилище от БДЖ. Има договор за покупко-продажба, който е напълно достатъчен за легитимирането му като собственик. Няма какво да вади констативки и прочие. Разбира се, ако това е фактическата обстановка.
- ???
Колега, твоите отговори са си наред, но пък не мога да разбера за 10 лева какъв е проблемът-това е минимумът по Наредбата на ВАС.
- oli_fren
24 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|