начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

прецакване на чужденци с нищожни сделки

Казуси за недвижими имоти

прецакване на чужденци с нищожни сделки

Мнениеот dont worry » 29 Юни 2005, 13:33

здравейте колеги,
мощна вълна заля пазара на недвижими имоти, който агенциите отвориха и за чужденци. това дотук е ясно. днес обаче видях проект на нотариален акт за покупко-продажба на апартамент от англичанин. апартаментът е в нова кооперация, като според друг нотариален акт собственик на земята е фирма, собственост на същия англичанин.
и така-на човека му е направена фирма със седалище в сфия . тази фирма купува земя и понеже англичанинът няма право да купува земя-то на него му се продава само апартамент!!!!интересно ми стана-собственикът на апартамента ще е такъв и на идеални части от земята, на която е построен. на практика въпросният англичанин не получава нищо-сделката е нищожна и може да се атакува дори и от продавача!!!а клаузата, дописана в договора, че земята ще бъде прехвърлена в подходящ за това момент, няма правна стойност
вие как смятате
dont worry

Мнениеот N2 » 29 Юни 2005, 13:59

Според мен няма противоречие.
Дружеството - собственост на англичанина, купува само земята, зарази забраната чужденци да притежават земя.
А той, като физическо лице, купува само апартамента.
А за уговорката - нещо не разбрах точно какъв й е смисъла
N2

Мнениеот 2222 » 29 Юни 2005, 14:06

не виждам място за притеснение, защото може да закупи само апартамент, без да е необходимо да купува и идеални части от земята .....и кой ще оспорва сделката, като продавач и купувач са "едно и също лице"
2222

Мнениеот dont worry » 29 Юни 2005, 14:14

така е-собственост на апартамента е физическо лице. но купувайки го, той става собственик и на идеална част от земята-примерно 1/20, а не купува само правото на строеж. тогава се нарушава забраната.
dont worry

Мнениеот Практикуващ » 29 Юни 2005, 14:18

Не е задължително да става собственик И на земята. Получава, само каквото му продаде продаваче. Няма проблем да му продаде само апартамента /правото на строеж.
Практикуващ

Мнениеот dont worry » 29 Юни 2005, 14:27

съгласна съм-това е така.
а когато сделката мине през ТД-собственост на англичанина, той пак няма да стане собственик на земята!!а идеята е да е такъв
dont worry

Мнениеот Гост » 29 Юни 2005, 14:29

къде е казано, че ако купиш апартамент в една сграда, задължително трябва да купиш и идеални части от земята?
Гост

към 22222

Мнениеот dont worry » 29 Юни 2005, 14:30

:))именно - щом са едно и също лице, значи той продава сам на себе си-и как ще получи, за да продаде като е чужденец
а ако обособим ЮЛ и ФЛ - тогава пак е прецакан - получава само право на строеж
dont worry

Мнениеот 2222 » 29 Юни 2005, 14:32

не може да има такава идея, поне по сега действащия закон. Земята си остава собственост на ТД, а ФЛ купува само апартамент в сградата.
2222

Мнениеот 2222 » 29 Юни 2005, 14:35

нещо не мога да ви разбера.Правите ли изобщо разлика между ФЛ и ЮЛ. Идеята ми, че са "едно и също лице" /затова е в кавички/ е с оглед опасенията Ви продавачът да иска развалянето на нот. акт.
2222

чужденец

Мнениеот адвокат » 29 Юни 2005, 14:40

Всичко е законосъобразно!Имам чувството,че имаш пропуски в обучението си по вещно право.
адвокат

Мнениеот dont worry » 29 Юни 2005, 15:01

аз се извинявам, че ви занимавах с горната тема - прави сте и то е мн ясно и логично, а вещното право съм го учила, уча и сега.
построих си грешна схема и бях убедена, че е така.
dont worry

Мнениеот stavrev » 29 Юни 2005, 22:40

dont worry написа:аз се извинявам, че ви занимавах с горната тема - прави сте и то е мн ясно и логично, а вещното право съм го учила, уча и сега.
построих си грешна схема и бях убедена, че е така.

За объркването ти стана ясно. Но стана и ясно за знанията на другите /които твърдят ,че всичко било законосъобразно/, относно злоупотребата с право.
Та регистрирането на тия търговски дружества си е идеален пример за злоупотреба с право. За съжаление няма да се намери български съд, който да го санкционира.
stavrev
Потребител

Мнениеот Гост » 20 Юли 2005, 14:53

Проблем ли е, този апартамент да бъде купен от ЮЛ?
Гост

Мнениеот oli_frrren » 20 Юли 2005, 15:05

Защо смятате, че има злоупотреба с право при регистриране на ТД от чужд гражданин в България - самият закон го допуска и регистрираното ТД е местно лице? А dont worry ми се струва, че бърка имуществото на ТД, регистрирано от едно физическо лице и имуществото на самото физическо лице. Простете, ако не е така!
oli_frrren

Мнениеот stavrev » 20 Юли 2005, 15:59

oli_frrren написа:Защо смятате, че има злоупотреба с право при регистриране на ТД от чужд гражданин в България - самият закон го допуска и регистрираното ТД е местно лице?

Да,но всички знаем,че тези ТД се регистрират не с цел да извършват тълговска дейност,а единствено чрез тях да се купуват недв.имоти-земя. Така се заобикаля забраната в Конституцията
stavrev
Потребител

Мнениеот oli_frrren » 20 Юли 2005, 16:04

Напълно съм съгласен, че се заобикаля Конституцията, но никой от субектите, имащи право да сезират КС, не се е сетил да поиска обявяването за противоконституционни на въпросните разпоредби.
oli_frrren

Мнениеот Gastra » 20 Юли 2005, 16:09

Ето, че имало мнения по тази тема!!!
Аз от три дена мисля за тази земя и единственото пешение май е правото на стоеж да бъде прехвърлено в настоящия момент, а за земята да се сключи предварителен договор при сбъдване на условието чужденците да могат да придобиват земя, съответната да им се прехвърли, а до тогава стоителя или инвеститора да си плаща данака. АКО НА НЯКОЙ МУ ХРУМНЕ ДРУГ ВАРЯНТ , МОЛЯ ДА СПОДЕЛИ.
Gastra

Мнениеот Гост » 20 Юли 2005, 17:11

Ставрев просто искаше да каже, че от многото изказвания на защитници на тезата "против продажба на земя на чужденци" - файда йог. Те тихо и кротко си я придобиват чрез регистрираните ТД. Ей на това му викат законност.
evgo
Гост

Мнениеот Gastra » 20 Юли 2005, 17:21

Абе и аз принципно съм много против чужденците с мизерните си спестявания да купуват на парче имоти, ама като сме си избрали адвокатската работа, няма как, освен да ги правим собственици по какви ли не начини...
Gastra

Назад към Имотни казуси