- Дата и час: 25 Ное 2024, 13:53 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ЮРИДИЧЕСКИ СЪВЕТНИК - ФИЕСТА ООД - явна дискриминация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
A koi gi izmisli tolkova fakulteti....i bez da e objveno,pak 6te si izberat 4ovek ot SU,prosto na horata ne im se razglejdat izli6ni kandidaturi...Ne 4e vsi4ki v SU sa nai-umnite i nai-sposobnite,no kogato sravnjvam kolegite si s razni izmisleni student4eta v NBU....e,njma kak prosto-tam e palno s dosta praznoglavi sa6testva(imam preki nabljudenia) i ne minavat izpitite tam kakto pri nas sas sigurnost....i nakraja njkakav tapak 6te ima po-visoka diploma ot mn ot nas v SU-da im padne edin Kalaijiev i togava da govorim
- eti
Калайджиев,Русчев,Средкова......много са.Но е истина,че и в софийския вече има бая празноглавци или просто неориентирани.не може да си учил първа година педагогика и с обща оценка над 5,50 да можеш да се прехвърлиш право.за какво говорим по дяволите!!!кви са тия правилници.все пак искам да работя нещо,ако завърша.
- студент
студент написа:Калайджиев,Русчев,Средкова......много са.Но е истина,че и в софийския вече има бая празноглавци или просто неориентирани.не може да си учил първа година педагогика и с обща оценка над 5,50 да можеш да се прехвърлиш право.за какво говорим по дяволите!!!кви са тия правилници.все пак искам да работя нещо,ако завърша.
Mdaaa,za sajalenie i v Su naistina e palno s absoljutno zabludeni ovze...i takiva kolegi imam,i te minavat izpitite po"drugi"na4ini....no vse pak govorim za izkluju4enia,a praviloto go znaem-jsno e,4e mn hora si vnu6avat,4e stavat za juristi(ili roditelskite tela),ama ne6to v moza4etata im kuza i haide...buf v NBU s njkakav sme6en test i posle podo4uvam i kak hodjt na gosti na asisitenti da gi izpitvat v doma6na obstanovka...dali e sme6no ili tragi4no?????
- Гост
студент написа:Калайджиев,Русчев,Средкова......много са.Но е истина,че и в софийския вече има бая празноглавци или просто неориентирани.не може да си учил първа година педагогика и с обща оценка над 5,50 да можеш да се прехвърлиш право.за какво говорим по дяволите!!!кви са тия правилници.все пак искам да работя нещо,ако завърша.
Mdaaa,za sajalenie i v Su naistina e palno s absoljutno zabludeni ovze...i takiva kolegi imam,i te minavat izpitite po"drugi"na4ini....no vse pak govorim za izkluju4enia,a praviloto go znaem-jsno e,4e mn hora si vnu6avat,4e stavat za juristi(ili roditelskite tela),ama ne6to v moza4etata im kuza i haide...buf v NBU s njkakav sme6en test i posle podo4uvam i kak hodjt na gosti na asisitenti da gi izpitvat v doma6na obstanovka...dali e sme6no ili tragi4no?????
- eti
- eti
Знам, че написаното от мен ще предизвика много завист и омраза, но съм длъжна да кажа фактите. Аз съм завършила НБУ. От две години съм преподавател там. И искам да кажа на всички от СУ, че никога не съм се дразнила от това, че много кандидат-студенти предпочитат СУ пред НБУ . Ами нормално е – най-старото учебно заведение, таксите са достъпни за всеки. Обаче има нещо друго, което адски много ме дразни и което вие в СУ не знаете. Когато в НБУ има конкурси за асистенти по право, много от кандидатите, които се явяват на тях, са завършили не къде да е, а СУ. Това за мен е супер наглост! Винаги съм се чудила с какво НБУ привлича завършилите СУ, освен с високата асистентска заплата, разбира се.
И АКО ТОЛКОВА МНОГО ИМ СЕ ПРЕПОДАВА НА ЗАВЪРШИЛИТЕ СУ, ЗАЩО НЕ ОПИТАТ ДА ПРЕПОДАВАТ В СОБСТВЕНИЯ СИ УНИВЕРСИТЕТ, А ИДВАТ В НБУ, КОЙТО ЗА ТЯХ Е ЧУЖД? Очевидно за тях преподаването не е призвание , а само източник на доходи, защото асистентската заплата в НБУ е сравнима със заплатата на един мл. съдия. Но искам да кажа, че такава висока заплата не се дава просто така, а трябва да се заслужи с много труд. А аз като преподавател много добре знам това. Освен това съм вписан адвокат и фактът , че работя в НБУ изключително ме улеснява. Например не ми се налага да се абонирам за АПИС и СИЕЛА, защото НБУ ми ги осигурява безплатно и двете. Не ми се налага да си купувам и юридическа литература, защото библиотеката на НБУ също ми я осигурява безплатно. А фактът, че съм спечелила този конкурс за асистенти, само увеличава доверието на клиентите в мен.
И АКО ТОЛКОВА МНОГО ИМ СЕ ПРЕПОДАВА НА ЗАВЪРШИЛИТЕ СУ, ДА ВЪРВЯТ ДА ПРЕПОДАВАТ ТАМ ОТКЪДЕТО СА ДОШЛИ, И ДА НЕ СЕ ЦЕЛЯТ НАВИСОКО! ЗАЩОТО Е ПОВЕЧЕ ОТ ЯСНО, ЧЕ МАТЕРИАЛНОТО БЛАГОПОЛУЧИЕ ГИ ИНТЕРЕСУВА МНОГО ПОВЕЧЕ ОТКОЛКОТО ПРЕПОДАВАНЕТО. АКО ПРЕПОДАВАНЕТО ЗА ТЯХ БЕШЕ ПРИЗВАНИЕ И АКО НАИСТИНА ИМ СЕ ПРЕПОДАВАШЕ, ТЕ ЩЯХА ДА КАНДИДАТСТВАТ ЗА АСИСТЕНТИ В СУ, А НЕ В НБУ, КОЙТО ЗА ТЯХ Е ЧУЖД. Когато преди 2 години аз кандидатствах, повечето кандидати бяха от СУ, но мен това изобщо не ме притесняваше. Много добре знаех с какво ги привличаше НБУ. Но когато един някой счита преподаването само като източник на доходи, а не като призвание, той няма шансове да спечели конкурса. И точно това се случи с кандидатите от СУ, които се явиха на конкурса заедно с мен. НО ИСТИНАТА БОЛИ, ЗНАМ ТОВА
И АКО ТОЛКОВА МНОГО ИМ СЕ ПРЕПОДАВА НА ЗАВЪРШИЛИТЕ СУ, ЗАЩО НЕ ОПИТАТ ДА ПРЕПОДАВАТ В СОБСТВЕНИЯ СИ УНИВЕРСИТЕТ, А ИДВАТ В НБУ, КОЙТО ЗА ТЯХ Е ЧУЖД? Очевидно за тях преподаването не е призвание , а само източник на доходи, защото асистентската заплата в НБУ е сравнима със заплатата на един мл. съдия. Но искам да кажа, че такава висока заплата не се дава просто така, а трябва да се заслужи с много труд. А аз като преподавател много добре знам това. Освен това съм вписан адвокат и фактът , че работя в НБУ изключително ме улеснява. Например не ми се налага да се абонирам за АПИС и СИЕЛА, защото НБУ ми ги осигурява безплатно и двете. Не ми се налага да си купувам и юридическа литература, защото библиотеката на НБУ също ми я осигурява безплатно. А фактът, че съм спечелила този конкурс за асистенти, само увеличава доверието на клиентите в мен.
И АКО ТОЛКОВА МНОГО ИМ СЕ ПРЕПОДАВА НА ЗАВЪРШИЛИТЕ СУ, ДА ВЪРВЯТ ДА ПРЕПОДАВАТ ТАМ ОТКЪДЕТО СА ДОШЛИ, И ДА НЕ СЕ ЦЕЛЯТ НАВИСОКО! ЗАЩОТО Е ПОВЕЧЕ ОТ ЯСНО, ЧЕ МАТЕРИАЛНОТО БЛАГОПОЛУЧИЕ ГИ ИНТЕРЕСУВА МНОГО ПОВЕЧЕ ОТКОЛКОТО ПРЕПОДАВАНЕТО. АКО ПРЕПОДАВАНЕТО ЗА ТЯХ БЕШЕ ПРИЗВАНИЕ И АКО НАИСТИНА ИМ СЕ ПРЕПОДАВАШЕ, ТЕ ЩЯХА ДА КАНДИДАТСТВАТ ЗА АСИСТЕНТИ В СУ, А НЕ В НБУ, КОЙТО ЗА ТЯХ Е ЧУЖД. Когато преди 2 години аз кандидатствах, повечето кандидати бяха от СУ, но мен това изобщо не ме притесняваше. Много добре знаех с какво ги привличаше НБУ. Но когато един някой счита преподаването само като източник на доходи, а не като призвание, той няма шансове да спечели конкурса. И точно това се случи с кандидатите от СУ, които се явиха на конкурса заедно с мен. НО ИСТИНАТА БОЛИ, ЗНАМ ТОВА
- Ivelina.
Каква истина бе госпожа! Всички знаят за добрата материална база и добрите заплати в НБУ! Нали затова се дерат такси от студентите - за да има абонаменти за АПИС и СИЕЛА - и за Вас и за тях! Говорим за ниво на образование! СУ може да не е най-доброто ниво място за работа - просто е най-доброто място да завършиш право в България - и това е! Естествено, че след като завършиш, търсиш висока заплата! Като съм завършила СУ, не съм се омъжила за него! Ще търся да се "продам" най-добре - както и Вие, и всички останали!!! А НБУ все още е известен с добрата и материална база - и остана да не е така с тия такси, а не с високот си ниво! Все още неписаният му девиз е "Ела, плати си и учи!"
Не искам да Ви обидя. Истината е една. Не боли толкова.
- адвокат на СУ
Колеги, престанете да пишете на латиница!
Колкото до разсъжденията на Студентчето, смятам че показва едно стандартно отношение, каквото винаги имат завършилите (или учащите се в) СУ спрямо останалите колеги. Нека не му се обиждаме, въпреки че в изказванията му има обидна нотка.Нормално е така да се надъхва, но един ден ще завърши и ще види как стоят нещата на практика. Според мен, това колко добър юрист си, се вижда едва след като завършиш и се раелизираш, и само и единствено от теб самия зависи дали ще напреднеш, или ще си останеш на това ниво.
Сега си спомням една реплика, подхвърлена от завършила СУ колежка, непосредствено преди влизане на теоретико - практичен изпит в МП през м.септември 2002г... Тя бе отправена към близко стояща нейна колежка на висок глас (за да бъде чута в радиус от поне 10 метра), и гласеше: "- Ще влизаме със теа селчовци от другите университети, ама колко са много! Ужас". Искам сега да я срещна и да я попитам дали мисли, че качествените юристи идват от СУ. Драго ми студентче, в момента в СУ ти пробват качествата да възпроизведеш даден текст, заедно със разсъжденията на твоя преподавател, и съвсем малко от теб. Но когато завършиш, ще ти се наложи 90% от разсъжденията да бъдат лично твои. Вервай ми!
Колкото до разсъжденията на Студентчето, смятам че показва едно стандартно отношение, каквото винаги имат завършилите (или учащите се в) СУ спрямо останалите колеги. Нека не му се обиждаме, въпреки че в изказванията му има обидна нотка.Нормално е така да се надъхва, но един ден ще завърши и ще види как стоят нещата на практика. Според мен, това колко добър юрист си, се вижда едва след като завършиш и се раелизираш, и само и единствено от теб самия зависи дали ще напреднеш, или ще си останеш на това ниво.
Сега си спомням една реплика, подхвърлена от завършила СУ колежка, непосредствено преди влизане на теоретико - практичен изпит в МП през м.септември 2002г... Тя бе отправена към близко стояща нейна колежка на висок глас (за да бъде чута в радиус от поне 10 метра), и гласеше: "- Ще влизаме със теа селчовци от другите университети, ама колко са много! Ужас". Искам сега да я срещна и да я попитам дали мисли, че качествените юристи идват от СУ. Драго ми студентче, в момента в СУ ти пробват качествата да възпроизведеш даден текст, заедно със разсъжденията на твоя преподавател, и съвсем малко от теб. Но когато завършиш, ще ти се наложи 90% от разсъжденията да бъдат лично твои. Вервай ми!
- dinev
- Потребител
ами не може всички,които искат да стават асистенти да идат в СУ.ми то просто няма толкова щатни бройки.и не мога да разбера кво толкова се възмущавате.университета не бил наш.кво значи мой,твой,неин?има ли конкурс-има.дори предполагам,че кандидатите,завършили НБУ се ползват с привилегии.какъв ви е проблема?вие се радвайте,че идват и такива от СУ,че като ги знам ваще.........А и още нещо.Къде работят повечето от вашите преподаватели(защото голяма част от тях са хонорувани).И не ви приляга за човек,който се занимава с благородната професия да обучава бъдещите юристи на България на професионализъм и морал,да се занимава с такива незначителни спорчета.оставете това на студентите като мен:)
- студент
адвокат на СУ написа:Каква истина бе госпожа! Всички знаят за добрата материална база и добрите заплати в НБУ! Нали затова се дерат такси от студентите - за да има абонаменти за АПИС и СИЕЛА - и за Вас и за тях! Говорим за ниво на образование! СУ може да не е най-доброто ниво място за работа - просто е най-доброто място да завършиш право в България - и това е! Естествено, че след като завършиш, търсиш висока заплата! Като съм завършила СУ, не съм се омъжила за него! Ще търся да се "продам" най-добре - както и Вие, и всички останали!!! А НБУ все още е известен с добрата и материална база - и остана да не е така с тия такси, а не с високот си ниво! Все още неписаният му девиз е "Ела, плати си и учи!"
Ще бъда изцяло откровена с Вас. Не сте ме обидили с нищо. А колкото до девиза “Ела, плати си и учи”, мога да Ви уверя, че той не важи за абсолютно всички. Всеки студент с отлични оценки има възможност да взема стипендия, с която да покрива таксата си за обучение. И аз се издържах от стипендия, когато учех, защото не бях от най-богатите студенти. Така, че и за мен не важеше принципа “Ела, плати си и учи”. И няма нещо,което НБУ да не ми е дал – имах възможност да прочета най-добрата юридическа литература на Любен Василев, А.Калайджиев, Ал.Стойнов, Ив. Ненов, Ж.Сталев и мн.др.
А колкото до преподавателската ми заплата, ще Ви питам нещо. Мислите ли, че такава заплата се дава просто така, без значение как преподаваш? Защото в края на всеки семестър студентите задължително попълват анонимни анкети за качествата на преподавателите. За всеки преподавател се попълва отделна анкета с по 15-20 въпроса. И недай боже повече от трима студенти да напишат лоши оценки за съответния преподавател, лошо му се пише. Започват се проверки, проучвания, разпитвания. И ако наистина се установи някакво нарушение от негова страна, то орязването от заплатата ще е най-малкият му проблем, защото от ръководството ще го следят под лупа как изпълнява задълженията си.
А асистентчетата в СУ едва ли се интересуват от мнението на студентите за тях….
- IVELINA
Студентче, не се напъвай много. Нали знаеш какво става с балоните, които се надуват прекалено.
Форумът касаеше качествата на кандидатите за конкурс доколкото си спомням. Завършили некъдарни юристи има във всички университети, където се преподава право. Предполагам, че с това би се съгласил всеки .
А спора в кой Университет има като цяло по-добро образование ми се струва безсмислен. Всичко зависи от потенциала и от желанието на студента да учи, а не просто да си взема изпитите и да завърши. Знанията и уменията не се наливат насила с фуния в главите на хората.
Считам за проява на дискриминация обява, в която се казва, че се приемат кандидати само от определен ВУЗ, както и само със снимка. Това не е конкурс за красота все пак. Но всички са наясно, че такава дискриминация си съществува от край време, до такава степен, че като цяло обществото не обръща особено внимание на нея.
Форумът касаеше качествата на кандидатите за конкурс доколкото си спомням. Завършили некъдарни юристи има във всички университети, където се преподава право. Предполагам, че с това би се съгласил всеки .
А спора в кой Университет има като цяло по-добро образование ми се струва безсмислен. Всичко зависи от потенциала и от желанието на студента да учи, а не просто да си взема изпитите и да завърши. Знанията и уменията не се наливат насила с фуния в главите на хората.
Считам за проява на дискриминация обява, в която се казва, че се приемат кандидати само от определен ВУЗ, както и само със снимка. Това не е конкурс за красота все пак. Но всички са наясно, че такава дискриминация си съществува от край време, до такава степен, че като цяло обществото не обръща особено внимание на нея.
- fenix_f
- Потребител
атака написа:студентите от всички юридически факултети(с изключение на СУ)на сапун
В.Сидеров
Атака, а тия дето вече не са студенти във въпросните факултети, а вече практикуват какво ще ги правиш
- fenix_f
- Потребител
Напълно подкрепям мнението на fenix_f - едва ли бих казала нещо по- различно и по- добре.
Колкото до риторичния въпрос на IVELINA, препоръчвам и да влезе в сайтовете на асистентчетата в СУ Георги Денков и Кристиан Таков
http://www.legaltheory.org
http://geocities.com/christian_takoff
Надявам се, че тя се интересува от студентите си по също такъв адекватен начин! Освен това не намирам за редно и колегиално подобно пейоративно умалително название, употребено по адрес на уважавани юристи.
P.S.: Забележката ми е съвсем добронамерена.
Колкото до риторичния въпрос на IVELINA, препоръчвам и да влезе в сайтовете на асистентчетата в СУ Георги Денков и Кристиан Таков
http://www.legaltheory.org
http://geocities.com/christian_takoff
А асистентчетата в СУ едва ли се интересуват от мнението на студентите за тях…
Надявам се, че тя се интересува от студентите си по също такъв адекватен начин! Освен това не намирам за редно и колегиално подобно пейоративно умалително название, употребено по адрес на уважавани юристи.
P.S.: Забележката ми е съвсем добронамерена.
- justine
- Потребител
fenix_f написа:атака написа:студентите от всички юридически факултети(с изключение на СУ)на сапун
В.Сидеров
Атака, а тия дето вече не са студенти във въпросните факултети, а вече практикуват какво ще ги правиш
кастрация,както са правели с психично болните в Швеция,някои щати на САЩ,Германия и други "цивилизовани" земи.
В.С.
- атака
атака написа:fenix_f написа:атака написа:студентите от всички юридически факултети(с изключение на СУ)на сапун
В.Сидеров
кастрация,както са правели с психично болните в Швеция,някои щати на САЩ,Германия и други "цивилизовани" земи.
В.С.
....А уж не се допускаха постинги, застрашаващи живота и здравето на личността.... Това направо си е проповядване на фашистка идеология!
Чудя се това на сериозно ли е писано или някой се опитва да си прави неуместни шеги. Каквото и да е, е грозно и трябва да бъде модерирано! Резил!
-
scribtor - Потребител
|
|