- Дата и час: 24 Ное 2024, 19:58 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
КАКЪВ Е СРОКЪТ ЗА ПРЕДЯВЯВАНЕ НА ИСК ЗА СОБСТВЕНОСТ
|
|
30 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
ИМАМ НОТ.АКТ ЗА СОБСТВЕНОСТ ПО ЧЛ.483 ГПК. 11 ГОДИНИ СЕ ГРИЖИХ ЗА ПАРЦЕЛ С КЪЩА,А ОТ ЕДНА ГОДИНА ИМАМ НОТ.АКТ. НАСЛЕДНИЦИТЕ ПРЕЗ ВСИЧКИТЕ ТЕЗИ ГОДИНИ НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВАХА ОТ ИМОТА.ПРЕДИ ГОДИНИ НАПРАВИХ ОПИТ ДА ГИ ПОТЪРСЯ, НО НЕ УСПЯХ.ПРЕЗ АПРИЛ ТАЗИ ГОДИНА СА ПРОДАЛИ ПАРЦЕЛА НА ДРУГ.ОТ КРАЯ НА МИНАЛАТА ГОДИНА РАБОТЯ НА 250 КМ. ОТ СОФИЯ И НАУЧИХ ОТ СЪСЕДИТЕ СИ ЧЕ В ИМОТА И КЪЩАТА СЕ ПРАВЯТ РЕМОНТИ.В КАКЪВ СРОК МОГА ДА ПРЕДЯВЯ ИСК ЗА ИМОТА? МОГА ЛИ ДА ГО ПРЕХВЪРЛЯ НА СИНА СИ ? ИМАМ ЛИ ШАНС ДА ГО СПЕЧЕЛЯ?/РАЗБРАХ ЧЕ ТЕЗИ ДЕЛА СЕ ВОДЯТ С ГОДИНИ/
- МИЛЕН
Не напускайте имота, възстановете и продължете фактическото владеене. Станали сте собственик по първичен начин, имате и нот. акт.Имате много начини за защита: владелчески искове, иск за собственост, установителен иск, възражение, премахване на самоуправство чрез прокурора.
Подсигурете свидетели, водете сметка на направените разходи за поддържане на имота.
Намерете надежден адвокат, ако ви говори само за пари, махнете го. Ако твърди, че разбира от всичко, бягайте.
Подсигурете свидетели, водете сметка на направените разходи за поддържане на имота.
Намерете надежден адвокат, ако ви говори само за пари, махнете го. Ако твърди, че разбира от всичко, бягайте.
- 1111
какъв е срокът за предявяване на иск за собственост
Няма срок, но колкото по-бързо действате - толкова по-добре.
На първо време е добре да отправите нотариална покана до лицата в имота /имената им ще вземете от НА, с който е продаден имота от наследниците / да освободят имота, тъй като Вие сте действителния собственик. Ще ги информирате, че са купили имота от несобственик и ще им дадете срок да освободят имота.
Прокуратурата няма да помогне - едно, че е гражданско-правен спор и друго -доводът за самоуправство трудно може да издържи, при положение, че лицата в имота ще твърдят, че в имота са на правно основание - покупката на имот от хора, които са се легитимирали като собственици на основание наследяване.
На първо време е добре да отправите нотариална покана до лицата в имота /имената им ще вземете от НА, с който е продаден имота от наследниците / да освободят имота, тъй като Вие сте действителния собственик. Ще ги информирате, че са купили имота от несобственик и ще им дадете срок да освободят имота.
Прокуратурата няма да помогне - едно, че е гражданско-правен спор и друго -доводът за самоуправство трудно може да издържи, при положение, че лицата в имота ще твърдят, че в имота са на правно основание - покупката на имот от хора, които са се легитимирали като собственици на основание наследяване.
- МД
Към Гост
И аз съм очарована от правните съвети на Галина. Такава сложна юридическа мисъл, такова познаване на закона и практиката, не, не ... [/url][/list][/list][/i]
- Някой
Последно изказалите се колеги са прави! Наскоро ми беше нужна малко счетоводна help за един казус. Влязох във форума на odit.info и много ми помогнаха - никой не ми каза "обърнете се към счетоводител". Много щеше да ми е неприятно, ако някой веднага ми беше реагирал в стил "айде без пари си гледай работата", защото наистина ми трябваше помощ.
- aglaia
- Младши потребител
Колегата МД е прав - започнете с нотариална покана до купувачите да напуснат имота ви в определен срок. Побързайте, защото ако изтекат 5 години от покупката на имота купувачите по силата на чл.78 ЗС ще станат собственици на имота, защото са добросъвестни, получили са имота възмездно и вероятно не са знаели, че купуват от несобственици. След изтичането на 5г. срок те ще станат собственици. Ако след изтичане на срока, посочен в нотариалната покана купувачите не освободят имота предявете ревандикационен иск (за отнето владение). В съда ще докажете собствеността си въз основа на констативния нотариален акт и при благоприятно решение (както би трябвало да бъде!) ще върнете имота си със сила на пресъдено нещо и можете да се снабдите с изпълнителен лист за принудително освобождаване на имота и въвода ви във владение от съдия изпълнител.
Успех!!!
Успех!!!
- no name
КАКЪВ Е СРОКЪТ ЗА ПРЕДЯВЯВАНЕ НА ИСК ЗА СОВСТВЕНОСТ
БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ КОИТО СЕ ОТЗОВАХА С КОМПЕТЕНТНИТЕ СИ СЪВЕТИ И ЗНАНИЯ.ВЕЧЕ ПОПАДАХ НА НЯКОЛКО АДВОКАТИ "ВСЕЗНАЕЩИ" И ПЪРВИТЕ ИМ ДУМИ БЯХА ЦЕНАТА КОЯТО ТРЯБВА ДА ЗАПЛАТЯ.КОЛКОТО ДО ГАЛЯ СЪС СЪЩИЯТ УСПЕХ И АЗ МОГА ДА ДАВАМ "ПРАВНИ КОНСУЛТАЦИИ". ГАЛЯ, УМНИЯТ ЧОВЕК КОГАТО НЯМА КАКВО ДА КАЖЕ СИ МЪЛЧИ.
ИСКРЕНО БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ.
ИСКРЕНО БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ.
- МИЛЕН
- manol
- Гост
Нещо грешите. Не знам кой е "вашият" РС, но изобщо не не работа на съдията да проверява титула за собственост. Ами ако няма такъв на името на продавача - напр. има наследници, както в случая - каво, отказва вписване ли! Ами ако има камара документи за собственост, делбе, дела, регулации - какво, взима си отпуска и проверява легитимацията може би! Това е работа на нотариуса. Той пък в случая не е виновен, защото са му били представени достатъчно документи, доказващи собствността. Купувачът на недв. имот просто трябва да прави много обстойна проверка
- Гост
АЗ СЪЩО СЕ ЗАИНТЕРЕСУВАХ ОТ ТОВА ,НО ПЪРВО В ОБЩИНАТА.ЗАЩО Е ИЗДАЛА СКИЦА СЛЕД КАТО ИМАМ НОТ.АКТ? ОТГОВОРА- " НИЕ ИЗДАВАМЕ СКИЦИ НА ВСЕКИ КОЙТО ПРЕДСТАВИ ТАКЪВ"ТРЯБВАЛО Е ДА СЕ ВПИША В РАСПИСНАТА КНИГА.АЗ МИСЛЕХ ЧЕ ТОВА СТАВА АВТОМАТИЧНО, ЗАЩОТО ОТ ДАНЪЧНОТО МИ КАЗАХА ЧЕ ЩЕ ИЗПРАТЯТ ДОКУМЕНТИТЕ ТАМ.В СКИЦИТЕ СЕ ВПИСВАЛИ ВСИЧКИ СОБСТВЕНИЦИ НА ИМОТА ВПИСАНИ В РАСПИСНАТА КНИГА.НАСЛЕДНИЦИТЕ НЕ СА СЕ ЛЕГИТИМИРАЛИ 9 ГОДИНИ СЛЕД СМЪРТА НА БАЩА СИ НИКЪДЕ. НИТО В РАСПИСНИТЕ КНИГИ ,НИТО В ДАНЪЧНОТО.ДАНЪЦИТЕ СА ПЛАТЕНИ НА КУП АПРИЛ МЕСЕЦ ПРЕДИ ПРОДАЖБАТА КАТО ТОГАВА СА СЕ ОБЯВИЛИ.РАЗБРАХ И ЧЕ ПОСЛЕДНИЯ НОТ.АКТ Е В СИЛА "ДО ДОКАЗВАНЕ НА ПРОТИВНОТО".ПРИ ПИСМЕНА ПОКАНА ДА НАПУСНЕ ИМОТА ПОСЛЕДНИЯ СОБСТВЕНИК ОТКАЗА ЗА ТОВА ЧЕ И ТОЙ Е СОБСТВЕНИК.ПОЛИЦИЯТА ОТКАЗА НАМЕСА.МОГА ЛИ ДА ПРЕХВЪРЛЯ ИМОТА НА СИНА СИ И КАТО ПОСЛЕДЕН СОБСТВЕНИК ДРУГИТЕ ДА ПРЕДЯВЯТ ИСК ЗА ДОКАЗВАНЕ НА ПРОТИВНОТО?
- МИЛЕН
30 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|