- Дата и час: 24 Ное 2024, 18:44 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
имот срещу гледане
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
имот срещу гледане
имам въпрос и ще съм много благодарна на всички, които ми предложат компетантно мнение. Става въпрос за апартамент, който преди десетина години е прехвърлен на единия собственик, срещу гледане на собственика. Той вече почина, но поради много причини другият наследник има желание да предяви претинциите си към имота. Въпросът ми е следният: има ли възможност за такова нещо и на какви основания? Предварително благодаря на всички, които ми отговорят.
- силвия
мери ако получиш такъв имот го получаваш по силата на договор за ПРЕХВЪРЛЯНЕ НА ИМОТ СРЕЩУ ЗАДЪЛЖЕНИЕ ЗА ИЗДРЪЖКА И ГЛЕДАНЕ, а не дарение. Смисълът на договора е срещу прехвърления имот, новият собственик /приобретателят/ да издържа и гледа прехвърлителя по договора, обикновено докато е жив. Възможно е доколкото знам, такъв договор да се сключи и за вече изпълнени такива задължения. В повечето случаи, които съм срещала, човекът, който прехвърля имота си запазва пожизнено и безвъзмездно право на ползване върху него. Така, че пиши има ли запазено такова право за да се каже как се прехвърля такъв имот. Иначе приобретателят по договора придобива собствеността върху имота от момента на прехвърлянето.
- ая
1. до Хриси:
1.1 ставаш собственик от момента на прехвърляне;
1.2 собственик на имот, върху който има запазено право на ползване има така наречената "гола собственост". Ползвателят е данъчно задължено лице, той може да го отдава под наем, не може обаче да го прехвърля. Правото на ползване се запазва и след последващо прехвърляне на имота и новият собственик не може да го упражнява. Правото на ползване се прекратява или след смъртта на ползвателите или след отказ от тяхна страна, направен пред нотариус.
1.3 прехвърлянето на имот срещу задължение за издръжка и гледане не е дарение. Дарението е безвъзмезден договор, а прехвърлянето на имот срещу задължение за издръжка и гледане е възмезден. Дължи се издръжка и гледане.
1.1 ставаш собственик от момента на прехвърляне;
1.2 собственик на имот, върху който има запазено право на ползване има така наречената "гола собственост". Ползвателят е данъчно задължено лице, той може да го отдава под наем, не може обаче да го прехвърля. Правото на ползване се запазва и след последващо прехвърляне на имота и новият собственик не може да го упражнява. Правото на ползване се прекратява или след смъртта на ползвателите или след отказ от тяхна страна, направен пред нотариус.
1.3 прехвърлянето на имот срещу задължение за издръжка и гледане не е дарение. Дарението е безвъзмезден договор, а прехвърлянето на имот срещу задължение за издръжка и гледане е възмезден. Дължи се издръжка и гледане.
- ая
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|