начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Сгрешено ЕГН в Нотариален акт.

Казуси за недвижими имоти

Сгрешено ЕГН в Нотариален акт.

Мнениеот САВА » 12 Юли 2005, 18:09

Преди 10 години е изпоядана сделка за продажба на недвижим имот. Една от цифрите в ЕГН-то на купувача е сгрешена. Апартаментът е бил и продължава да е СИО. За поправка на грешката трябва ли да се приложи чл. 475 ал.3 от ГПК и поправката в Нотариалния акт да се преподпише от страните или има и друг по-лесен начин? Какво се прави в случай, че предишния купавач не желае да се яви пред нотариуса?
САВА

Мнениеот галина » 12 Юли 2005, 18:20

Обърни се към адвокат или нотариус и те ще ти обяснят.Не е нужно лицата отново да се явяват
галина

Мнениеот САВА » 12 Юли 2005, 18:25

Такова е искането на нотариуса, който е допуснал грешката преди години и сега трябва да я отстрани. За това искам да чуя и други мнения. Преди години съм чел "Ръководство по нотариални действия" на Омарбалиев, но ми се струва абсурдно повторното събиране на страните.
САВА

Мнениеот галина » 13 Юли 2005, 10:16

И на мен ми звучи така.Обърнете се към друг нотариус!И в кой съдебен район е този колега?
галина

Мнениеот САВА » 13 Юли 2005, 11:15

В София и кантората му е в района на НДК. Що се отнася до първоначалния ви съвет да се обърна към адвокат, нали не мислите, че импровизирам на тема "ПРАВО" :-)
САВА

Мнениеот Гост » 13 Юли 2005, 11:31

поправката на нотариален акт се извършва при спазване на правилата за съставяне на нотариален акт, т.е. задължително е явяването и на двете страни. Ако някои от тях са починали, се явяват техните наследници, а отказ на някоя от страните да се яви прави невъзможна поправката на акта и тогава идва установителния иск.
Гост

Мнениеот oli_fren » 13 Юли 2005, 13:28

Anonymous написа:поправката на нотариален акт се извършва при спазване на правилата за съставяне на нотариален акт, т.е. задължително е явяването и на двете страни. Ако някои от тях са починали, се явяват техните наследници, а отказ на някоя от страните да се яви прави невъзможна поправката на акта и тогава идва установителния иск.

За съжаление е точно така.
oli_fren

Мнениеот scribtor » 14 Юли 2005, 00:13

А според мен поправка на НА не е необходима!

Какво значение има една цифра от ЕГН-то. Ами преди да въведат ЕГН-тата, какво са провили??

Важното е страните да могат да се индивидуализират по безсъмнен начин. Ако мислиш, че това е направено, не ти трябва поправка в Н.А.
Помисли как можеш да докажеш това? Има ли записани паспортни данни; виж някъде другаде от съдържанието на НА или от цитираните в него документи, дали не може да се напрови този извод; примерно израз от рода "дъщеря му" или "брат му"; някакво удостоверение за наследници и т.н.
Аватар
scribtor
Потребител

отговор

Мнениеот harmaiani » 14 Юли 2005, 13:41

И аз мисля, че не е необходима поправка. За какво всъщност Ви е?
harmaiani

Мнениеот justine » 15 Юли 2005, 18:48

Когато прочетох темата, първото нещо което ми дойде наум е, че без съмнение ще се наложи изготвяне на НА за поправка на първоначалния - все пак става дума за индивидуализация на страна по сделката. Като поразмислих обаче, реших, че една сгрешена цифра от ЕГН-то не е в състояние да попречи на правната индивидуализация на купувача. Легитимацията на личността включва съвкупност от белези и затова неточната интерпретация на някой от тях в официален документ, дори да бил той и НА, не следва всякога да довежда до необходимост от съставяне на нов акт за поправка на предходния. В крайна сметка предполагам, че купувачът е индивидуализиран в НА, освен с трите си имена и с куп други лични данни, вероятно личността му косвено се легитимира и посредством приложените към НА документи. Ето защо Scribtor e съвършено прав и няма какво повече да се добави. А, който иска да оспорва правото на собственост на купувача - нека да го стори, щом има средства и време за губене...

Чл. 1, ал. 3 от ЗГР: Гражданската регистрация включва съвкупност от данни за едно лице, които го отличават от другите лица в обществото и в семейството му в качеството на носител на субективни права, като име, гражданство, семейно положение, родство, постоянен адрес и др.

Чл. 8, ал. 1 /същия закон/: Основни данни за гражданската регистрация на лицата са техните:
1. име;

2. дата - ден, месец, година, и място на раждане;

3. пол;

4. гражданство;

5. единен граждански номер.
justine
Потребител

Мнениеот Гост » 15 Юли 2005, 20:19

НОТАРИУСЪТ ДА СИ ДОУЧИ!
Гост

Мнениеот 4ak pak » 15 Юли 2005, 21:23

Става дума за грешка, колега! Никой не е безгрешен. Никъде не учат за това. Ако Вас са ви учили някъде, кажете и ние да вземем диплома оттам.
4ak pak

Назад към Имотни казуси