начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

ЗУТ

Казуси за недвижими имоти

ЗУТ

Мнениеот иван » 29 Май 2005, 13:11

Искам да попитам уважаемите юристи следното: Преди две години закупих дворно място в едно село,заедно с 50 кв.м. паянтова сграда.Обаче аз построих вила на това място.Сега ми казват,че постройката е незаконна и може и да ме накарат да я съборя.Вярно ли е това или има начин да я узаконя.Кажете ми ако знаете кое от двете е вярно? Благодарен съм на всички които ще ми пишат!
иван

Re: ЗУТ

Мнениеот Жана Дарк » 29 Май 2005, 19:18

Кой Ви го казва и какви са му доводите за това?
Жана Дарк

Мнениеот иван » 29 Май 2005, 19:30

Ами по документ притежавам дворно място и паянтова сграда, а пък в момента е двор и близо 200 кв.метра вила.От приятели разбрах,че ако един ден искам да продавам не мога.Говорих и с адвокат и той ми каза,че трябва да узаконя строежа.Какво да правя? Може ли след строежа да си извадя разрешение за строеж.Всеки казва различно и не знам какво да правя.Ще съм благодарен на всички които ми кажат какво следва да направя.Кой е прав?
иван

Мнениеот gega » 29 Май 2005, 21:46

Ако сградата е изградена без строителни кснижа, забрави! Има само една възможност - да се одобри инвестиционен проект и да се издаде разрешение за строеж, все едно че сега се започва строителството!
gega

Мнениеот Жоро » 30 Май 2005, 13:56

Ако нямате одобрен проект и разреш. за строеж е незаконна, и за да ви издадат такива, е трябва в имота да няма незаконнен строеж, т.е. да я съборите, и отначало да я построите.Поне така е според ЗУТ.
Жоро

Мнениеот иван » 30 Май 2005, 19:31

Благодаря на всички ви за отговорите,но те въобще не ме успокояват.Нямам нито проект,нито разрешение,нито нищо.Просто първо пооправих паянтовата постройка,след това започнах все повече да строя и..............Ако ми кажат да я съборя-ще умра.ще се опитам поне да я узаконя.надявам се да има някакъв начин.Благодаря ви и ви желая много успехи и клиенти.
иван

Мнениеот Nasko` » 16 Юни 2005, 14:10

направи се на луд че изобщо нямаш постройка.
изкарай си виза за проектиране
направи си строителни книжа /проек/ и ги внеси в общината
изкарай си от там разрешително за строеж

поведението ти трябва да е такова, все е дно нямаш сграда
а иначе е било доста глупаво да строиш без да се интересуваш какви книжа ти трябват

не знам дали изобщо ще намериш някой технически който да се съгласи да ти подпише основите, като не ги е виждал
Nasko`

Мнениеот Иван » 16 Юни 2005, 14:38

Като гледам каква вила си построил, имаш пари. А щом имаш пари-няма проблем! Ще се съгласят да подпишат всичко, и още как, по два подписа ще сложат! Това е България... Виждаш, че Гега и Наско ти дават съвета да се държиш сякаш сега започваш да строиш. Правилно.
/ Забележка: Аз съм друг Иван, не този който пита по казуса, а който е един от редовните участници във форума./
Иван

Мнениеот Силвия Иванова » 16 Юни 2005, 15:31

Не разбирам защо се обръщате към юристите?
На този въпрос може да Ви отговори архитект/строителен инженер - специалист ,който работи със ЗУТ и придружаващите го наредби.
Строителството , което сте извършили е незаконно !
1.С акта за собственост на земята се отива в Общината , отдел Строителство/ТСУ и се подава молба за издаване скица/виза за проектиране в имота Ваша собственост.На тази скица/виза за проектиране Гл.арх. на Общината е указал начин на застрояване на парцела - като петно/площ на застрояване , височина на застрояване и отстояния до границите със съседите.......
2.С тази скица/виза се отива в проектантско бюро и се сключва договор за проектиране - идеен проект в два варианта и работен проект/всички части по одобрения вариант.........
3.При положение , че всичко това е прескочено , Вие трябва да отидете в местната РДНСК /Районна Дирекция Независим Строителен Надзор/и проверите на място как да узаконите незаконно построената сграда.
Силвия Иванова

Мнениеот cleo » 16 Юни 2005, 15:50

Съвет: Силвия Иванова е права "de jure".....
"De facto" за нищо на света не ходете в РДНСК, освен ако началника й не Ви е брат
Следвайте по-горе указания Ви път
И да има вила щом РДНСК не знае за нея все едно я няма
Извадете си виза, намерете си проектант, платете му и т.тн.
Аватар
cleo
Потребител

Мнениеот milena toncheva » 16 Юни 2005, 16:15

И аз съм съгласна с колегите, които те съветват да действаш сякаш строежа предстои.Подготви се за харчене и бумащина, но мисля, че ще мине
milena toncheva

Мнениеот bares » 16 Юни 2005, 16:44

Kolegi kakwo shte kavete sa towa kato razreshenie?
§ 16. (1) (Доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Строежи, изградени до 7 април 1987 г., за които няма строителни книжа, но са били допустими по действащите подробни градоустройствени планове и по правилата и нормативите, действали по време на извършването им или съгласно този закон, са търпими строежи и не подлежат на премахване и забрана за ползване. Те могат да бъдат предмет на прехвърлителна сделка след представяне на удостоверение от органите, които са овластени да одобряват съответните инвестиционни проекти, че строежите са търпими.
bares
Нов потребител

Мнениеот tona » 16 Юни 2005, 17:01

Да, ако всички условия по пар.16 са кумулативно дадени
tona

Мнениеот Silviq » 16 Юни 2005, 17:10

Dve dumi - ne mojesh da q uzakonish.
Silviq

Мнениеот scribtor » 16 Юни 2005, 19:30

И аз да се вмъкна ,макар че няма да кажа нищо по различно от колегите.
Нека да обобщим. Виждам три варианта:
1. Да се правите, че няма строеж и да започнете от процедура като за нов такъв. Трябва обаче така да направите нещата, че да ви се издаде директна скица виза, а не да правите ПУП. При последното същия се обявява на съседите и може да загазите. А директната скица - виза все още не се обявява /това е грешно според мен, но такава е практиката на общините - поне тези, в които аз се подвизавам/. После правите проекти , строително разрешение и т.н. РДНСК, както казаха някои от колегите, в никакъв случай. Ако имате късмет ще мине.
2. Правите се че строежа е такъв, отговорящ на § 16, ал.1 от ЗУТ , демек търпим. Ама вижте дали последното попълване на кадастъра не е от дата след датата на параграфа, иначе може да стане издънка. Искате удостоверение за търпимост. Това е в случай, че сградата е напълно завършена и има вид на търпима. Трябва да си хванете и неколко хора дето да потвърдят тоя факт - кога е изградена.А също така и предварително да прецените дали същата отговаря на другото изискване по параграфа-технически правила и норми. Това все пак е рисков вариант и ако нямате човек "за всеки случай", по- добър е първия.
3. Пасувате и чакате следващото изменение на ЗУТ. Няма начин да не се даде нова "амнистия за незаконните строежи" - срок за узаконяването им. Но, по моему, това ще стане при новото НС.
И се консултирайте и с юрист - архитектите си знаят тяхното и без тях няма да може, но Вашия проблем е комплексен.
Аватар
scribtor
Потребител

Назад към Имотни казуси