начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Документи при сэдебна делба на земеделски имот

Казуси за недвижими имоти

Документи при сэдебна делба на земеделски имот

Мнениеот Жоро » 28 Юни 2005, 12:23

Моля да ми посочите необходимите документи при започване на съдебна делба на земеделски имот. Тоест какви документи да приложа към исковата молба. Знам че са необходими решения на поземлената комисия за възстановяване на имотите и скици. Необходимо ли е в първата фаза да подам с исковата молба и оценка на имота. Ако е необходима оценка къде и кои може да ми я направи.

Предварително благодаря на отзовалите се
Жоро

съдебна делба земед. имот

Мнениеот ева » 28 Юни 2005, 16:38

Решението за възстановяване трябва да е влязло в законна сила и това да е отбелязано, или да има протокол за въвод във владение или по друг начин да се установява, защото съдът може да остави производството без движение и да задължи ищеца да представи доказателства за завършена реституционна процедура за процесния имот. Мисля, че може и без данъчна оценка, защото при делба не са внася предварително /със завеждане на ИМ/ държавна такса. Съдът ще прецени и ако намери за необходимо да се представи оценка, ще задължи ищцовата страна, като даде и срок за това. ИМ трябва и да се впише в службата по вписванията. На първо време пуснете ИМ с наличните доказателства и оставете съдът да прецени редовността й и да реши. Всичко зависи от съответния съд /съдия/. Успех!
ева

Мнениеот N2 » 29 Юни 2005, 11:43

Щи ви трябва: Решение на ПК /влязло в сила/, скица и най-вероятно /ако земята е възстановена на "наследниците на Х"/ - смъртен акт и удостоверение за наследници.
Няма нужда от други документи или оцеки. Данъчната и пазарната оценка се правят във втора фаза на делбата.
N2

Много благодаря и на двамата които откликнаха на въпроса ми

Мнениеот Жоро » 03 Юли 2005, 19:03

Искам да питам още, необходимо ли е към решението за възтанвовяване на гора или овощна градина да се приложи и таксационна характеристика. Какво представлява тази характеристика на отделен лист ли е от решението на поземлената комисия и колко струва нейното издаване от ПК
Жоро

Мнениеот Гост » 08 Юли 2005, 10:03

Таксационната характеристика се издава от държваното лесничейство
Гост

Назад към Имотни казуси