начало

ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС

договор за гледане и издръжка

Казуси за недвижими имоти

договор за гледане и издръжка

Мнениеот genata » 22 Юни 2005, 22:53

Колеги, интересува ме вашето мнение по въпроса по-добре ли е за приобретателя по такъв договор задължението за гледане и издръжка да е конкретизирано по някакъв начин или да е формулирано най-общо по класическия начин "като се осигури на прехвърлителя нормален и спокоен живот, докато е жив". Ако някой даде друга формулировка или има сламка на такъв нотариален акт ще съм му страшно благодарен.
genata

Мнениеот leonardo » 23 Юни 2005, 09:32

Това е стандартната формулировка на задължението за издръжка и гледане. Мнението на моите преподаватели, възприето и от мен е обаче, че каквото и да пишеш, това задължение е практически неосъществимо. Аз съм от пет години адвокат и съм се съгласила досега да направя само един договор за издръжка и гредане, и то на втория месец от работата ми. За да облекчиш евентуалния приобретател, можеш да запишеш "да му осигури нормален и спокоен живот, докато е жив, лично и чрез трето лице". Последното е необходимо според мен, за да не възприема прехвърлителя задължението за гледане intuito personae, а да се даде възможност на приобретателя чрез трети лица да осъществява част от задълженията си. [/b]
leonardo
Младши потребител

Мнениеот leonardo » 23 Юни 2005, 10:04

По този начин при евентуално бъдещо оспорване за неизпълнение на задължението за гледане и издръжка /разбира се, в зависимост и от конкретния казус/ ще бъде по трудно доказването на неизпълнението на задължението за издръжка и гледане от страна на прехвърлителя, тъй като приобретателят няма да бъде длъжен 24 часа да бъде на разположение на прехвърлителя.
leonardo
Младши потребител

Мнениеот genata » 23 Юни 2005, 16:26

Благодаря за ценното допълнение! Иначе съм абсолютно съгласен, че тоя договор крие страшно много рискове. Особено ако си имаш работа с някое опако и издържливо бабе, какъвто е нашия случай.
genata

Назад към Имотни казуси