- Дата и час: 24 Ное 2024, 18:32 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
разлика по нот. акт и скица
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
разлика по нот. акт и скица
Имам проблем. По нотариален акт притежавам място което е с размер 1900м а по скица е 1708м. идваха геодизисти и по тиахните замери също излиза 1708м.Явно съседите са заграбели разликата.Въпроса ми е на колко квадратни метра съм собственик и как мога да си върна загубените 200м?
- dust
Re: разлика по нот. акт и скица
1. Вие сте собственик на 1708 кв.м.
2. В зависимост от продължителността и вида на владението върху имота е възможно:
а)Да е изтекла във ваша полза придобивна давност за 200 кв., и този факт да бъде установен.
б) Все още а) да не е реализирано
MONTESKIO
2. В зависимост от продължителността и вида на владението върху имота е възможно:
а)Да е изтекла във ваша полза придобивна давност за 200 кв., и този факт да бъде установен.
б) Все още а) да не е реализирано
MONTESKIO
- monteskio
- Активен потребител
Благодария за отговора ,но можели малко по просто как да е изтекла придобивната давност в моя полза като реално тези 200кв не ги ползвам аз и как може да се установи този факт
- dust
Ако сте владели имота след закупуването повече от 5 години и никой не ви е оспорил правото на собственост, то този факт може да се констатира и да станете собственик на тези 200 кв.м.
MONTESKIO
MONTESKIO
- monteskio
- Активен потребител
аз имота (1708кв.м. както е по скица) си го ползвам повече и от 10г.,не ползвам останалите 200кв.м.които по нотариален акт са мои и явно съседа ги е заграбил,но и той не ги владее,6тото е по4инал -как да си ги варна? мерси предварително
- dust
Т.к. Вие не ползвате тези 220 кв.м., като част от правото Ви на владение върху тях , то за вас не тече придобивна давност. Но в случай, че никой не може да оспори това ваше " бездействие" - нямя свидетели, няма изградени масивни огради, то въпреки липсата на фактическо владение може констатира този факт.
MONTESKIO
MONTESKIO
- monteskio
- Активен потребител
Явно е променен регул.план.Тези 200 квм. са придадени към съседния имот. Плащал ли ти е нещо съъседа?
- stavrev
- Потребител
ne e pla6tal.kade da vidja dali sa preminali v negova sobstwenost?ili kak da si gi varna?
- dust
Най-вероятно промяна в регулацията - идете в общината или в областното по земеделия и гори в зависимот от вида на имота дали е в регулация или не. Кой ви е издал скицата? Когато сте купили имота не сте ли го мерили? Как сте купили 1900м, а сега имате 1700 ? Ако е имола заграбване - то е било преди покупката в такъв случай - но това пък не би могло да се отчита при издаването на скицата. Сигурен ли сте че сте си купили 1900м а не 1700?
- Mistik
имота е от дядо ми (от преди 20-30години) -1900кв.м.по НА,скоро идваха геодезисти да замерват и излезе 4е е 1708кв,но пак тези 200квадрата(200 от 1900) не съм ги ползвал пове4е от 10г.,явно са заграбени от съседа и.........сега?
- desitka
12 мнения
• Страница 1 от 1
|
|