Здравейте!Собственик съм на къща,построена в съсобствен имот.Същата е построена,когата имота е бил един,а след това поделен на две.След подялбата на имота родителите ми пристрояват къщата,с което значително увеличават квадратурата и.Това е станало през 60-те години/не знам точно кога/.Сега искам да я продам,но не знам дали може по следните причини:
1.За пристрояването няма разрешение за строеж и проект.
2.Няма нотариално заверено съгласие от съсобственика,съгласно чл.56 от ЗТСУ.
3.През 1958г. има регулационен план,според който сградата е в първоначалния си вид.Той е бил в сила до 1987г. когато се прави нов регулационен план,според който къщата е в сегашния си вариант.
Въпросът ми е дали по този закон цялата сграда е търпима или само първоначалния и вариант?Според чл.32 от ЗТСУ не може регулационните планове да се променят за узаконяване на незаконни строежи.До 1987г. къщата не е отговаря на плана от 1958г.Значи ли,че тя е била незаконна през този период?Значи ли,че плана от 1987г. прави цялата сграда търпима или самия план е неправилно изработен.Държа да отбележа,че родителите ми не са правили през годините постъпки за узаконяване на сградата т.е. не са плащали глоби,такси и т.н. за това.
И накрая не знам дали няма да си вкарам автогол,като обявя къщата за продан.
Благодаря предварително!
- Дата и час: 24 Ное 2024, 18:00 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ЗТСУ-казус
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: ЗТСУ-казус
Искам да добавя само,че в нотариалня акт,с който родителите ми прехвърлят къщата на мое име изрично е посочено,че пристрояването е незаконно.
- dido
dido,при продажбата ще продадете само къща в първоначален вид след подписване от страна на съсобственика на декларация по чл.33 ЗС , т.е. че е съгласен да прададете своята съсобствена част на 3 лице.Освен ако не желае той да я закупи по цената ,която провадате.
В случай, че той не се съгласи - можете да я дарите. А има и трети вариант - тогава прилагате малко по-сложната процедура с нотариалната покана към съсобственика.
В случай, че той не се съгласи - можете да я дарите. А има и трети вариант - тогава прилагате малко по-сложната процедура с нотариалната покана към съсобственика.
- гений 75
§ 16. (1) (Доп., ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Строежи, изградени до 7 април 1987 г., за които няма строителни книжа, но са били допустими по действащите подробни градоустройствени планове и по правилата и нормативите, действали по време на извършването им или съгласно този закон, са търпими строежи и не подлежат на премахване и забрана за ползване. Те могат да бъдат предмет на прехвърлителна сделка след представяне на удостоверение от органите, които са овластени да одобряват съответните инвестиционни проекти, че строежите са търпими.
(2) Незаконни строежи, започнати в периода 8 април 1987 г. - 30 юни 1998 г., но неузаконени до влизането в сила на този закон, не се премахват, ако са били допустими по действащите подробни градоустройствени планове и по правилата и нормативите, действали по време на извършването им или съгласно този закон, и ако са декларирани от собствениците им пред одобряващите органи до 31 декември 1998 г.
(3) Незаконни строежи, започнати след 30 юни 1998 г., но неузаконени до обнародването на този закон, не се премахват, ако са били допустими по действащите подробни градоустройствени планове и по правилата и нормативите, действали за посочения период или съгласно този закон, и ако бъдат декларирани от собствениците им пред одобряващите органи в 6-месечен срок от обнародването на този закон.
4) При отчуждаването на строежи по ал. 1 и на узаконени строежи по ал. 2 и 3 те се оценяват и за тях се дължи обезщетение на собствениците по общия ред.
погледни и този текс дано помогне.
(2) Незаконни строежи, започнати в периода 8 април 1987 г. - 30 юни 1998 г., но неузаконени до влизането в сила на този закон, не се премахват, ако са били допустими по действащите подробни градоустройствени планове и по правилата и нормативите, действали по време на извършването им или съгласно този закон, и ако са декларирани от собствениците им пред одобряващите органи до 31 декември 1998 г.
(3) Незаконни строежи, започнати след 30 юни 1998 г., но неузаконени до обнародването на този закон, не се премахват, ако са били допустими по действащите подробни градоустройствени планове и по правилата и нормативите, действали за посочения период или съгласно този закон, и ако бъдат декларирани от собствениците им пред одобряващите органи в 6-месечен срок от обнародването на този закон.
4) При отчуждаването на строежи по ал. 1 и на узаконени строежи по ал. 2 и 3 те се оценяват и за тях се дължи обезщетение на собствениците по общия ред.
погледни и този текс дано помогне.
- гений 75
А какъв е статута на пристроената част?Законна ли е,незаконна ли е,търпима ли е?Тъй като е построена в съсобствен имот/идеални части/,чия собстеност е:моя,или моя и на съсобственика?
- dido
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|