начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

спор за граници

Казуси за недвижими имоти

спор за граници

Мнениеот km » 06 Юни 2005, 09:43

Здравейте колеги,
Имам следния имотен казус:
Клиента ми, през 1997г е получил с дарение недвижим имот от трето лице. Ня-колко години по-късно обаче след като се вглежда в скицата на имота открива че съ-седът му е построил своят гараж не само на имотната граница, а и около 5 метра на-вътре в неговият имот. Гаражът е построен през 1982-3 година – без съгласие на пра-водателя на моят клиент и без разрешение за строеж или други строителни книжа.
РДНСК бе сезирана, но се оказа че гаражът е незаконен, но търпим и не може да бъде съборен.
След проверка на плановете в общината се оказа че гаражът е отразен на нови-ят план на селото от 1995г но и двата имота се водят с неуредени регулационни от-ношения. Ясно личи и по стария и по новия план че границата на имота не е премест-вана.
Въпросът ми е следния – тъй като по административен ред е изчерпана защита-та, имам ли основание да водя иск по чл.108 от ЗСоб за тези завладени от съседа 5 метра и може ли той да се позове на изтекла придобивна давност ?
km

Re: спор за граници

Мнениеот sunny » 07 Юни 2005, 19:38

Придобивна давност не може да има, тъй като част от имот не е могъл да се придобива по давност при действието на ЗТСУ.Можете да водите иск по чл.109 от ЗС за премахване на гаража, освен ако не е налице непълнота или грешка в кадастралната основа, в който случий имате на разположение чл.53 от ЗКИР. Какво значи нуередени регулационни отношения?
sunny
Младши потребител

Мнениеот scribtor » 08 Юни 2005, 01:32

А сега по ЗУТ? - при тази неуредена регулация, съседа има ли право да поиска промяна на регулацията по имотни във ваша вреда? Ей хора, помислете преди да заведете дело. Изобщо не разбирам проблема - гаража ли ви пречи или искате от земята на съседа. Със 108 ЗС май няма да стане. А за 53 от ЗКИР - деликатна работа - има ли грешка или непълнота в КО?...А това, че РДНСК ви е казала, че гаражът е търпим, изобщо не означава че е такъв. И като е незаконен, как е нанесен в какастъра през 95г. - нещо липсва! Малко неграмотно нописано, от моя страна, ама на бързо и без скица - толкова. Иначе, казусът е хубав....;-)...
Аватар
scribtor
Потребител

Мнениеот km » 08 Юни 2005, 17:35

клиентът ми си иска земята и гаражът му пречи. защо да не стане със 108 ЗС? и в общината и в РДНСК не казват - тъй като постройката /гаража/ е преди 1987г не може да я съборим, обърнете се към съда - имате имотен спор ?!? каквото и да значи това. съседа може да иска ПУП по имотни граници, но ние никога няма да се съгласим това да стане и той не може да го направи. дайте ми ел.поща и ще ви изпратя скицата. гаражът е построен през 1982г 5 метра навътре в нашият имот от към улицата. после минават и заснемат границите и в новия план /от 1995/ гаражът фигурира.
km

Мнениеот Александра » 09 Юни 2005, 09:57

Най-вероятно ще ви направят възражение за изтекла давност.
Александра

Мнениеот Александра » 09 Юни 2005, 10:00

За иска, имах предвид.
Александра

Мнениеот km » 09 Юни 2005, 11:28

исковете за собственост не се изсрочват по давност! но не мога да
вода иск по чл.109а ЗС тъй като имотите са в регулация. остава чл.108
но какво и как да го искам ??? или пък иск по ЗУТ ??? дайте идеи...
km

Мнениеот Александра » 09 Юни 2005, 11:47

Така е, сбърках. Мисля, че трябва да бъде обикновен установителен иск за собственост.
Александра

Мнениеот sunny » 09 Юни 2005, 14:11

Да разбирам ли, че имотната граница не съвпада с регулационната и сметките по регулация не са уредени? Срокът по § 6 от ПР на ЗУТ изтече отдавна. Ако правилно съм Ви разбрала, не можете да попречите на съседа да иска изменение на ПУП по имотни граници.
sunny
Младши потребител

Мнениеот km » 09 Юни 2005, 15:48

не може да е обикновен установителен иск, а ОСЪДИТЕЛЕН щото си искаме
земята. въпроса е по 108 или 109 от ЗС или по ЗУТ да караме иска ?
km

Мнениеот scribtor » 09 Юни 2005, 23:09

Ако съседа ви има право да иска ПУП по имотни граници, не му трябва вашето съгласие - прави се и без вас §8 ПЗР на ЗУТ. Особена хипотеза на изменение на ПУП, различна от основанията посочени в чл. 134 ЗУТ.
Иначе това за скицата - не ми се занимава с пощата/откровен съм, сори/.Тук пиша само за кеф, надявам се да проявиш разбиране.
Аватар
scribtor
Потребител

Назад към Имотни казуси