Здравейте,
Преди 2 дни сключих предварителен договор за продажба на мой недвижим имот. Срокът за сключване на окончателния договор е 2 месеца, с цел да оправя документите си. В същото време обаче купувачът ми иска да му оформя документ, с който той да може да отиде да извади виза за проектиране от общината, да предприема действия, свързани със строеж - т.е. изваждане на другите необходими документи, планове и линии.
Въпросът ми е как точно да му го оформя - като декларация, пълномощно или...?
Благодаря предварително.
- Дата и час: 24 Ное 2024, 17:47 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Права на купувач по предварителен договор да строи?
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Права на купувач по предварителен договор да строи?
Ами просто купувачът има намерения да строи и иска процесът да стартира по-бързо. А аз не желая да му създавам пречки и затова искам да му дам подобен документ.
- Анитка
Можете да му дадете пълномощно, но няма да му послужи особено много, защото и визата, и евнтуалното разрешение за строеж след одобрените проекти следва да бъдат издадени на негово име, а в момента той не е никакъв още - нито собственик, нито суперфициар - няма никакво право върху имота - на собственост, на строеж или ограничено вещно. Така че той може да подаде документи, но евентуалната виза ще бъде издадена на Ваше име като собственик, което може да доведе до пробеми по-нататък. Но пълномощно все пак можете да му дадете за документи и процедури, които не са свързани с упоменаване името на собственика. То дотогава ще сключите и окончателния договор. Да Ви даде текст на пълномощно, което иска от Вас, и го покажете на адвокат или друг юрист. Може да има предвид някакви действия, които не са непременно измамливи, както предполага колегата oli_fren. Просто да не става дума за управление и разпореждане с имота. Питайте го по-конкретно.
- eva
- Младши потребител
Я по -добре да изчака да му бъде прехвърлена собствеността и след това да се пъни толкова!Това е безмислена работа. След като той не е собственик,всички документи ще бъдат на Ваше име и защо е това бързане?
- Галина
Много до късно стоите в офиса, колега!:) Изразих мнение, че няма правна пречка да се подпише документ, защото когато когато се опиташ да убедиш клиентите, че е по-добре да се въздържат от някакво правно действие, много от тях смятат, че не разбираш много-много и предпочиташ бездействието, за да не объркаш нещо. Иначе също смятам, че няма смисъл да се произвеждат подобни документи, още повече че хипотетично може да възникне проблем с прехвърлянето на собствеността и ще увиснем с несключена сделка, започнати процедури и някакви документи в пространството. Но ако някой държи да упълномощава (може да има вече платена цена и на прехвърлителя да му е все едно) - моля, няма правна пречка.
- eva
- Младши потребител
А и въпросът не е коректно зададен. "Права на купувач по предварителен договор да строи" няма.
- eva
- Младши потребител
Ако след вписването на исковата молба по чл.19(3) ЗЗД се впише възбрана в/у имота въз основа на ИЛ има ли тя действие върху ищеца по чл.19?И къде по-точно го пише?Не можах да намеря нещо по-конкретно.
В ЗЗД има един текст за промяна в Закона за Прижилегиите и Ипотекие,където се уррежда доста добре този въпрос,но мисля,че вече няма такъв закон.
Ако може някой с опит да внесе пояснения,мпля!
В ЗЗД има един текст за промяна в Закона за Прижилегиите и Ипотекие,където се уррежда доста добре този въпрос,но мисля,че вече няма такъв закон.
Ако може някой с опит да внесе пояснения,мпля!
- Манол
За Манол:
Първо ти трябва да си поясниш въпроса, че май и на теб не ти я ясен.
Тогава питай за отговор?
За Антика:
Хвани си адвокат - какво да ти кажа.
Който иска да си строи да строи - ако може. Аз лично не бих подписъл договор с такава клауза, прекалено набутващо е. Какво иска твоя купувач? Едно е ПУП, друго е виза, трето е инвестиционен проект и строително разрешение, четвърто е протокол за линия и т.н. Знаеш ли колко струва един проект, а ако го "превъртиш" и одобриш за два месеца по нормалния ред - лично аз ще те почерпя, където и колкото кажеш. Първо уточни какво иска купувача, ама точно, пък после ако влеза в темата, ще ти кажа какво да правиш.
Първо ти трябва да си поясниш въпроса, че май и на теб не ти я ясен.
Тогава питай за отговор?
За Антика:
Хвани си адвокат - какво да ти кажа.
Който иска да си строи да строи - ако може. Аз лично не бих подписъл договор с такава клауза, прекалено набутващо е. Какво иска твоя купувач? Едно е ПУП, друго е виза, трето е инвестиционен проект и строително разрешение, четвърто е протокол за линия и т.н. Знаеш ли колко струва един проект, а ако го "превъртиш" и одобриш за два месеца по нормалния ред - лично аз ще те почерпя, където и колкото кажеш. Първо уточни какво иска купувача, ама точно, пък после ако влеза в темата, ще ти кажа какво да правиш.
-
scribtor - Потребител
до scribtor:
какво неясно има?Искаме да подадем искова молба почл.19(3) ЗЗД-за обявяване на предварителен договор за покупка на недвижим имот за окончателен,която по закона се вписва(служебно).Ответника се укрива,а същевременно става ясно,че срещу него има издадени Изпълнителни листове,но тъй като имота е несеквестируем за сега никой не е вписал възбрана.
При неофициален разговор със съдия изпълнител ми бе казано,че след вписването на исковата молба по чл.19,кредиторите на ответника могат да впи6ат възбрани възоснова на издадените им ИЛ и след евентуалното обявяване на предварителния договор за окончателен да искат продажба на въпросния имот.
Аз обаче не мога да намеря основание за такова твърдение,но и не смея да дам такъв съвет,защото нямам опит,а и не съм се задълбочавал.За това и помолих за помощ.
От туй по-ясно не виждам как да го опиша.
какво неясно има?Искаме да подадем искова молба почл.19(3) ЗЗД-за обявяване на предварителен договор за покупка на недвижим имот за окончателен,която по закона се вписва(служебно).Ответника се укрива,а същевременно става ясно,че срещу него има издадени Изпълнителни листове,но тъй като имота е несеквестируем за сега никой не е вписал възбрана.
При неофициален разговор със съдия изпълнител ми бе казано,че след вписването на исковата молба по чл.19,кредиторите на ответника могат да впи6ат възбрани възоснова на издадените им ИЛ и след евентуалното обявяване на предварителния договор за окончателен да искат продажба на въпросния имот.
Аз обаче не мога да намеря основание за такова твърдение,но и не смея да дам такъв съвет,защото нямам опит,а и не съм се задълбочавал.За това и помолих за помощ.
От туй по-ясно не виждам как да го опиша.
- Манол
До Манол:
Иска по чл. 19, ал.3 се вписва, ама не служебно; който го е завел трябва да си го впише иначе ще ти оставят И.М. "Б.Дв.". Но това няма значение. Това което казваш е интересно - че С-И казал, че след вписването на ИМ по чл. 19,3 кредиторите ще впишат възбрана, а след обявяването на предварителния договор за окончателен ще продадът имота. И аз не го разбирам. Но това е друг казус, няма общо с първоначалния въпрос, затова по-горе написаното ти беше неразбираемо. Ако някой поясни твоя казус и на мен ще ми е интересно.
Иска по чл. 19, ал.3 се вписва, ама не служебно; който го е завел трябва да си го впише иначе ще ти оставят И.М. "Б.Дв.". Но това няма значение. Това което казваш е интересно - че С-И казал, че след вписването на ИМ по чл. 19,3 кредиторите ще впишат възбрана, а след обявяването на предварителния договор за окончателен ще продадът имота. И аз не го разбирам. Но това е друг казус, няма общо с първоначалния въпрос, затова по-горе написаното ти беше неразбираемо. Ако някой поясни твоя казус и на мен ще ми е интересно.
-
scribtor - Потребител
СИ каза само,че ако кредиторите на ответника впишат възбрани до обявяване на предварителния договор за окончателен,те се продивопоставят на ищеца по чл.19,а останалото е мое заключение.В ЗЗД има изменение в закона за привилегиите и ипотеките,където се урежда точно този въпрос и то много добре,но този закон отдавна не действа,а в самия ЗЗД не пише конкретно и може да се тъкува субективно,като че ли.Ако е така,то всеки един предварителен договор(ако е за несеквестируем имот) може да бъде обезмислен.
- Манол
12 мнения
• Страница 1 от 1
|
|