- Дата и час: 24 Ное 2024, 18:47 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ремонт на покрив
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
ремонт на покрив
Здравейте!Въпросът ми е следния:Собственик съм на къща,до която е плътно долепена съседната къща.Част от покрива на съседа е направена така,че навлиза в моя покрив.В мястото,където се срещат двата покрива,вследствие на дъждовете покрива протече.Засега съм закърпил положението,но...Искам да си ремонтирам покрива така,че той да си бъде самостоятелен за къщата и да не засяга съседната къща.Това означава,че частта от покрива на съседа,която засяга моя покрив трябва да бъде премахната.Трябва ли да искам разрешението му,за да извърша ремонта?
- 4oko
Re: ремонт на покрив
Да, и не само неговото, но и на общината.
-
scribtor - Потребител
Да,но съседа не ми дава съгласието си.Това означава,че след време пак ще протече и къщата ще падне,защото тавана не е плоча,а гредоред.Между другото от общината ще ми дадат разрешение.Това достатъчно ли е?
- 4oko
Че защо ви е разрешение от общината?! Вие имате свой покрив, съседът-своя, само дето се допират, нали така? Ремонтът е наложителен; общината няма никаква връзка с проблема. Идете при нотариус и оформете подходяща покана до съседа да уредите съвместно проблема /не знам какъв точно трябва да е текстът/, това ще докаже добросъвестността ви, после започвате сам ремонта. Все пак, това е за запазване на собствеността ви, а не някаква прищявка, не може къщата ви да рухне само защото съседът не бил в настроение да ви съдейства!
- Теа
За Вас - да, така си "вързвате гащите". Общината е тази, която трябва да следи са съгласието на съседа, ако е необходимо, и то преди да издаде своя акт. Като не е гледала - да е гледала, Вие сте си добросъвестен.
-
scribtor - Потребител
Аз явно не съм наясно - на какво основание е необходимо разрешение от общината за ремонт на покрив?!
- Tea-2
Ами на основание - ЗУТ.
Там пише "строителните работи в РБ се извършват ако са разрешени" по съответния ред, а реда е - разрешение за строеж, при повечето случаи. Понякога може и да е друг адм. акт/пр. Заповед на Кмета/.
Ти една тераса да остъклиш, в забит заден двор, трябва да имаш строително; друг е въпроса че много много не се гледа и всики го прави незаконно.
Това е в кратце.
Там пише "строителните работи в РБ се извършват ако са разрешени" по съответния ред, а реда е - разрешение за строеж, при повечето случаи. Понякога може и да е друг адм. акт/пр. Заповед на Кмета/.
Ти една тераса да остъклиш, в забит заден двор, трябва да имаш строително; друг е въпроса че много много не се гледа и всики го прави незаконно.
Това е в кратце.
-
scribtor - Потребител
Останала съм с впечатлението, че строително разрешение се иска за пристрояване, надстрояване, но не и за ремонт...;(
- Tea-2
За съжаление, почти за всичко се иска, даже и за дребни глупости.
Затова, ако е нещо незначително и не се вижда много, и няма кофти съседи, най-добре е да се направи незаконно. Стига това да не навреди на сградата. :-))))
Затова, ако е нещо незначително и не се вижда много, и няма кофти съседи, най-добре е да се направи незаконно. Стига това да не навреди на сградата. :-))))
-
scribtor - Потребител
Кратка справка със ЗУТ:
Чл. 151. (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Не се изисква разрешение за строеж за:
1. външно и вътрешно боядисване на сгради и постройки;
2. подменяне на покривни материали;
3. вътрешни преустройства, при които не се:
а) засяга конструкцията на сградата;
б) извършват дейности, като премахване, преместване на съществуващи зидове и направа на отвори в тях, когато засягат конструкцията на сградата;
в) променя предназначението на помещенията и натоварванията в тях;
4. текущ ремонт на сгради, постройки, съоръжения и инсталации;
5. текущ ремонт на елементите на техническата инфраструктура по чл. 64, ал. 1, с който не се променят трасето и техническите характеристики;
6. текущ ремонт на пътища, с който не се променя конструкцията на пътното платно;
7. паметници, надгробни плочи и кръстове с височина до 3 м;
8. (доп. - ДВ, бр. 65 от 2004 г.) реставрация и консервация на фасади на обекти - паметници на културата, които не са от световно или национално значение.
Чл. 151. (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Не се изисква разрешение за строеж за:
1. външно и вътрешно боядисване на сгради и постройки;
2. подменяне на покривни материали;
3. вътрешни преустройства, при които не се:
а) засяга конструкцията на сградата;
б) извършват дейности, като премахване, преместване на съществуващи зидове и направа на отвори в тях, когато засягат конструкцията на сградата;
в) променя предназначението на помещенията и натоварванията в тях;
4. текущ ремонт на сгради, постройки, съоръжения и инсталации;
5. текущ ремонт на елементите на техническата инфраструктура по чл. 64, ал. 1, с който не се променят трасето и техническите характеристики;
6. текущ ремонт на пътища, с който не се променя конструкцията на пътното платно;
7. паметници, надгробни плочи и кръстове с височина до 3 м;
8. (доп. - ДВ, бр. 65 от 2004 г.) реставрация и консервация на фасади на обекти - паметници на културата, които не са от световно или национално значение.
- Бела
Преди една седмица търсих начин да спра съседите си от панелен блок да не изкъртят старото покривно покритие, за да направят ново. От Дирекция за национален строителен кнтрол ми отговориха, че не се налага издаване на разрешение за строеж, същото ми отговориха от общината и от района. Има наредба за номенклатурата на строежите, която казва кой строеж коя категория е и за кой какви документи се изготвят.
Съседът няма право да спре извършване на ремонтни работи в съседен имот, дори е длъжен да даде достъп ако това се налага.
Смело на пред.
Между другото вече втора седмица ДНСК не е отговорила или предприела действия по жалбата ми, а покрива бе изкъртен.
Съседът няма право да спре извършване на ремонтни работи в съседен имот, дори е длъжен да даде достъп ако това се налага.
Смело на пред.
Между другото вече втора седмица ДНСК не е отговорила или предприела действия по жалбата ми, а покрива бе изкъртен.
- mia
Не бива, да се чете ЗУТ и да се цитира, като "дявола евангелието".
Ако Бела добре беше чела въпроса, щеше да види, че все пак там беше казано, че ще се "премахне част от покрива", а не че ще се сменят кермиди. Демек, ще си правим преустройство на покрива. Е, това далеч не е цитираният член от ЗУТ.
Иска се Разрешение за строеж в случая, а ако някой иска да си го направи незаконно - нема лошо. Нали адвокатите сме за това.
Ако Бела добре беше чела въпроса, щеше да види, че все пак там беше казано, че ще се "премахне част от покрива", а не че ще се сменят кермиди. Демек, ще си правим преустройство на покрива. Е, това далеч не е цитираният член от ЗУТ.
Иска се Разрешение за строеж в случая, а ако някой иска да си го направи незаконно - нема лошо. Нали адвокатите сме за това.
-
scribtor - Потребител
13 мнения
• Страница 1 от 1
|
|