От 2001 г. водя делбено дело срещу брат ми за родния ни апартамент. Още преди да умрат родителите ми аз се преместих под наем, а брат ми остана. Закона бил категоричен че аз нямам право да го изкупя и съдът го възложи на брат ми да ми наплати половината до 6 месеца - делото беше на 15.07.2005. Аз заминах в чужбина и се върнах в средата на Април.2005. От документите по делото ми и от "Служба вписвания" разбрах следното:
1. Няма отразено плащане от страна на брат ми към мен за апартамента.
2. На 10.01.2005 на брат ми е издаден "заверен препис от решение" от делото ми - с подпис (от някакъв съдия) е разрешено издаването без да е отразено основанието за това.
3. На 14.01.2005 името на брат ми (без моето) е вписано като собственик на апартамента в "Служба вписвания".
4. На 15.02.2005 брат ми е продал апартамента.
5. На 25.04.2005 насроченото дело не се състоя.
6. Аз (или адвокатката ми) все още не съм получил парите за апартамента.
Съвсем ясно е че има извършено умишлено нарушение, което според мен е престъпление и ме ощетява с много пари.
1. Коя е крайната дата, до която брат ми е можел да ми плати?
2. Трябва ли официално да съществува някъде и къде писмен документ, който да е основание съдия да разреши издаването на "заверен препис от решение" от дело?
3. Може ли Дежурен съдия да подпише/разреши издаването на "заверен препис от решение" от дело.
4. Ако подписалия съдия е нямал основание, от кого и как имам право да поискам да бъде санкциониран?
5. Как да предпазя апартамента ни от нови проблеми - преустройства, продажби и пр.?
6. Как да изхвърля незабавно от апартамента сегашните официални "собственици"?
7. Как да си върна апартамента и да продължи делбата?
8. Имам ли право (например основание Чл.33. от "Закона за собствеността") при всички тези обстоятелства аз да изкупя апартамента?
9. Как да разбера кой е нотариуса и на какво писмено основание е извършил продажбата?
10. Ако подписалия продажбата нотариус е нямал писмено основание, от кого и как имам право да поискам да бъде санкциониран?
Благодаря предварително за всяка навременна помощ и съвет.
- Дата и час: 24 Ное 2024, 16:51 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Помоооощ - съдия провали делото ми
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Помоооощ - съдия провали делото ми
Извинете за грешката ми: Делото за възлагане беше на 15.07.2004, а не на 15.07.2005, както съм го написал.
Авторът
Авторът
- richo
- Нов потребител
По ЕГН-то на брат Ви в Службата по вписванията веднага ще излезе нотариалния акт, с който е продал - там ще видите купувача, нотариуса и т.н.
- boba
Не съдията, разгледал делото - съдията по вписванията е допуснал грешка като е вписал съдебно решение, преди да се увери, че уравнението на дела Ви е заплатено. Срокът в който брат Ви е следвало да Ви заплати имота е 6 месеца, от влизане на решението в сила - т.е. 6-те месеца започват да текат след 15-я ден от получаване на съобщетието. Следва да поискате от съда да признае решението за възлагане за обезсилено, и в последствие да водите дело срещу купувача по чл. 108 - приятно прекраване в съда в следващите 3-4 години. но ще успеете
- daris
- Младши потребител
Помоооощ - съдия + нотариус прецакаха 4 годишното ми дело
Благодаря Ви Дарис!
Пишете за "получаване на съобщението". Какво е това съобщение? 15 работни или календарни дни трябва да изтекат за да почнат 6-те законови месеца?
Аз днес също стигнах до извода че проблема го е започнал съдията по вписванията, а от своя страна нотариуса го е задълбочил неотчитайки че не ми е платено.
Днес шефа на съдиите по вписванията ми обясни че съдиите по вписванията като получели молба от съсобственик, комуто съда е възложил имота, със заверен препис от решението, ТРЯБВАЛО да го впишат официално в Регистъра като собственик - в документа/справката им след този акт вече не фигурират останалите съсобственици, което пък е директна предпоставка за продажба на имота! Този явен за мен абсурд утре ще поискам от същия им шеф да ми го напише. Но не знам после пред кого да атакувам действието и компетентността на този съдия по вписванията, че да го накажат ефективно и да оправят без протакане бакиите му.
Същото ми се иска да се случи и с нотариуса, но отново не знам пред кого да го атакувам.
Пишете за "получаване на съобщението". Какво е това съобщение? 15 работни или календарни дни трябва да изтекат за да почнат 6-те законови месеца?
Аз днес също стигнах до извода че проблема го е започнал съдията по вписванията, а от своя страна нотариуса го е задълбочил неотчитайки че не ми е платено.
Днес шефа на съдиите по вписванията ми обясни че съдиите по вписванията като получели молба от съсобственик, комуто съда е възложил имота, със заверен препис от решението, ТРЯБВАЛО да го впишат официално в Регистъра като собственик - в документа/справката им след този акт вече не фигурират останалите съсобственици, което пък е директна предпоставка за продажба на имота! Този явен за мен абсурд утре ще поискам от същия им шеф да ми го напише. Но не знам после пред кого да атакувам действието и компетентността на този съдия по вписванията, че да го накажат ефективно и да оправят без протакане бакиите му.
Същото ми се иска да се случи и с нотариуса, но отново не знам пред кого да го атакувам.
- richo
- Нов потребител
При делба на наследствен имот исковата молба трябва да се впише в Агенция по вписванията по разпореждане на съдия по вписванията. Ако това е направено то всяко следващо вписване е без значение за вас. Целта на вписването е да се даде гласност на вписаните обстоятелства. Действително според чл. 288 от гПК щом като имотът е възложен на брат ви то той трябва да ви изплати уравнение на дела в срок 6 месеца от влизане на решението в законна сила. Няма пречка брат ви да иска издаване на препис от решението и да го впише. Съдия по вписванията е длъжен да впише или откаже, но не е от неговата компетентност да проверява плащането по уравнение на дела. Ако исковата молба е вписана то влязлото в законна сила решение се отбелязва в срок от 6 месеца. Ако се пропусне този срок то се вписва решението. Щом като в 6 месечния срок брат ви не ви е изплатил уравнението на дела то вие може да подадете молба до съда и да искате обезсилване на решението по възлагане на имота както и да ви се възложи имота. С тази молба трябва да представите писмено доказателство, че сте платили дела на брат си. Ако не желаете възлагане то можете да искате издаване на изпълнителен лист и сумата да търсите чрез принудително изпълнение, което е дълго.
- v220863
- Младши потребител
Re: Помоооощ - съдия + нотариус прецакаха 4 годишното ми дел
Става въпрос за съобщението, което сте получили, че решението по делото е изготвено. След изтичането на 14 дни, /грешно съм написала 15 в предишното съобщение/ то влиза в сила . Съдията по вписванията в този случай, е длъжен да провери дали съделителят, в чийто дял е възложен имота, е станал собственик, като е заплатил уравнението на дела на останалите. Това става, като му се представят вносните бележки от банката, или нотариално заверена разписка. Сега, ако 6-месечния срок е изтекъл - поискайте съда да обяви решението по възлагане за обезсилено по право - вж. чл.288, ал.7 от ГПК и да изнесе имота на публична продан.
Нотариусът няма вина, тъй като решението е било вписано. Съдията - също - няма на какво основание да откаже да издаде заверен препис. Но Ви трябва много компетентен адвокат за да проведете успешно иска срещу купувача. Успех.
Нотариусът няма вина, тъй като решението е било вписано. Съдията - също - няма на какво основание да откаже да издаде заверен препис. Но Ви трябва много компетентен адвокат за да проведете успешно иска срещу купувача. Успех.
- daris
- Младши потребител
Re: Помоооощ - съдия + нотариус прецакаха 4 годишното ми дел
За съжаление сте пропуснали възможността да впишете законна ипотека за вземането си, което би гарантирало правата Ви. Не съм съгласна, с v220863, че съдията по вписванията няма компетентност да проверява собствеността - в другите случаи я проверява нотариуса, но в този съгласно, ако не ме лъже паметта - чл. 80 от ЗКИР, съдията по вписванията проверява, дали лицето е станало собственик на имота - а това става с плащането на уравнението и то в 6 -месечния срок от влизане на решението в сила. В случай на неплащане - решението за възлагане е обезсилено по право - това означава, че не съществува.
- daris
- Младши потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|