начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

наследяване от втори съпруг

Казуси за недвижими имоти

наследяване от втори съпруг

Мнениеот krasi699 » 23 Май 2005, 04:42

Моля да отговорите на следния казус: Майка ми почина през 1980 г. и баща ми се ожени 2 год. по - късно за втори път, без да има деца от втория си брак Баща ми почина през 2005 г.
Въпросът ми е: има ли втората съпруга на баща ми право на дял от имотите на дядото на майка ми, които предстои да бъдат реституирани? Намира ли приложение чл. 9а от Закона за наследството? Моля, посочете законовите основания, в случай, че тя има право на наследяване на имотите ми по майчина линия. Благодаря предварително.
krasi699

Re: наследяване от втори съпруг

Мнениеот idler » 24 Май 2005, 09:24

Става въпрос за така наречената хипотеза за "последващ съпруг"
За да има приложение новелата 9а от
1. последващ брак който за наследодателя се явява поне 2
2. отчуждаване на имота преди склучването на брака
3. липса на родени или осиновени от брака деца
4. смърт на наследодателя преди "пс"
5. възтановяване на имота преди да е починал "пс"

За да рещиш казуса изходи и от следното :
1. Земята още не е върната / дали ще се върне един господ знае?/
2. Няма открито наследство по отношение на втория съпруг / 2 съпруга не е починала /
Ако си юрист това ти стига.
Ако ли не отивай да си плащаш и да се оправяш.
idler

Мнениеот адресат » 25 Май 2005, 11:28

Според мен втората съпруга няма качеството на наследник по отношение на наследството ви по майчина линия. Това е така защото имотите, които ще се върнат сега са новоткрито носледство на наследниците на....... Втората майка не е в кръга на наследниците на наследодателя ви, така, че ще наследите само живиже насследници на баба ви и то - за живите преки наследници направо, а за починалите- техните наследници- по право на заместване.
адресат

Мнениеот alex4o » 27 Май 2005, 13:29

Според мен в тази хипотеза не намира приложение чл.9а от ЗН.
Вие наследявате майка си, по отношение на имотите от дядо й, по право на заместване. Мисля че втората съпруга на баща Ви няма право на дял от тези имоти, които сте наследил от майка си.
alex4o
Потребител

Мнениеот krasi699 » 27 Май 2005, 15:44

Blagodarq na adrest i alex4o za liubeznite otgovori. Vse pak si mislq, che sled kato maika mi e pochinala sled, a ne predi nasledodatelq si,neiniq bashta mi, a ottam i vtorata mu supruga imat paravo na dql.
krasi699

Мнениеот hariman » 28 Май 2005, 08:44

Колеги, за приложението на чл. 9а/ЗН, както и на чл.91а от същия зако трябва добре да погледнете, тълкувателно решение №1 от 1998г. на ОСГК на ВКС. От дадената информация не става ясно кога е починал дядото на майка ви, а също така дали са възстановени, в смисъл дали всички имоти предстоят да бъдат възстановени или вече има възстановени такива.

1. Ако има възстановени преди смъртта на баща ви имоти и дядото е починал преди майката, то в този случай втората съпруга на баща ви би получила 1/2 от 1/2 от тези имоти, защото кръгът на наследниците се определя към момента на смъртта, когато се открива наследството съгласно чл.1/ЗН, а терминът новооткрито наследство в чл.91а/ЗН означава не нов момент на откриване на наследството и следващ от там нов кръг наследници, а че към това имущество се прилагат специални правила за наследяване, а не общите (такова специално правило е чл.9а/ЗН), и в този смисъл е ТР 1на ВКС от 1998г. В случая майка ви се счита за наследила дядо си и имуществото е преминало в нейния патримониум, и вие с баща ви като нейни наследници получавате по 1/2. След смъртта на баща ви, втората му съпруга е негова наследница и ще получи 1/2 от неговото имущество.

2. Дядото е починал след майка ви: тогава съгласно чл.10, ал.1/ЗН вие сте негова наследница по право на заместване и баща ви няма да наследи имотите които се реституират

3. В случай, че няма възстановени имоти до смъртта на баща ви, то в този случай би се приложил чл.9а/ЗН, за да се приложи е необходимо:
а)бракът да е скл. след одържавяването на имотите
б)от бракът с наследодателя да няма родени деца
в) имотите да са възстановени след смъртта на наследодателя ( в случая баща ви)
г)Поредността на брака е без значение

В този смисъл е и ТР 1 на ВКС от 1998г.
Надявам се да съм помогнал.
hariman
Потребител

Мнениеот sv » 31 Май 2005, 12:27

С направените уговорки считам следното:
Ако бащата на майка ви е умрял преди нея, а баща ви е умрял преди възстановяване на земите и втората му съпруга е още жива, тя ще получи част от земите в наследство, защото наследява частта, която баща ви би получил от наследството на майка ви. Според мен чл.9 "а" изисква и последващия съпруг да е починал към момента на възстановяването на земите, затова е посочено, че "наследниците на последващ съпруг не наследяват", а не самият последващ съпруг.
Правя още уговорката, че не съм чела цитираното по - горе тълкувателно решение, а само закона.
Струва ми се още, че всички мнения, които получите по вашия проблем, ще са различни.
sv

Мнениеот hariman » 01 Юни 2005, 02:34

Колега само че в случая последващ съпруг не е преживялата втора съпруга, а мъжът който е починал, а първата съпруга починала през 1980 е наследодател, и това е смисълът на чл.9а/ЗН. Последващ съпруг на този на който се възстановяват имотите. Затова ако има възстановени имоти преди смърта на бащата, то и втората му съпруга ще наследи на общо основание, а ако са възстановени след смъртта му само от дъщеря му, защото няма да са изпълнени условията на чл. 9а/ЗН, има дете от брака между наследодателя и последващия съпруг.
Имотите се въастановяват на пряк наследник съпругата, а когато е починала на дъщеря и и преживелия съпруг, ако е жив, към момента на възстановяване.
Наистина чл.91а/ЗН и неговото тълкуване в посоченото тълкувателно решение, казват че върнатите имоти се считат за открито наследство към момента на смъртта на наследодателя, а не към момента на възстановяване на собствеността, но за тях се прилага специалния режим на чл.9а/ЗН.
Точно заради него втората съпруга няма да наследи, ако нямаше чл. 9а то тогава тя би наследила.
hariman
Потребител

Назад към Имотни казуси