начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Жилище без акт 16

Казуси за недвижими имоти

Жилище без акт 16

Мнениеот Гогата » 17 Май 2005, 14:02

Много моля да ми обясните какви са рисковете при покупка на жилище,което е в процедура по издаване на акт 16.Строителят твърди,че всички документи са в изрядно състояние и процедурата е в ход.Какви са сроковете и има ли вероятност такъв акт да не бъде издаден?Какви са последиците за купувача?Предварително благодаря!
Гогата

Re: Жилище без акт 16

Мнениеот иванова » 17 Май 2005, 15:01

Рисковете са много, сега ми е трудно да ви обяснявям на дълго и на широко. Ако има възможност просто не го купувайте.
иванова

Мнениеот Гогата » 18 Май 2005, 09:56

Много моля,ако може поне малко по-конкретно или поне ми кажете къде мога да прочета повече инфо по въпроса.Благодаря!
Гогата

Мнениеот отговор » 28 Май 2005, 19:00

Единствения риск според мен е ,че без Акт16 няма да имате самостоятелна партида за тока.Всичко друго си е наред. Вода-партида се открива и без акт 16. До акт 16 пък можете да не плащате данъци - един кяр. Пишете за жилище, а не за магазин. За магазина нещата обаче не са толкова розови.
отговор

Мнениеот gega » 28 Май 2005, 19:15

Просто ще бъде издадена заповед за забрана ползването по чл. 178 ЗУТ - нищо по-лошо:))))
gega

Мнениеот иванова » 30 Май 2005, 08:46

Да бе, и ако е кооперация и останалите собственици нямат намерение да завършат обекта, ще си чакате с години или просто ще трябва да поемете и техните разходи. Да живеете в един разграден имот, без дограми, без мазилка и да плащате промишлен ток е малко кофти все пак, нищо че ще имате партида за водата.
иванова

Мнениеот Случайна » 30 Май 2005, 12:11

Уверявам Ви, че няма да има партида и за водата ... :-))
Случайна

Мнениеот Lora_D » 30 Май 2005, 13:12

Просто не прибързвайте, защото можете да си навлечете доста неприятности от една страна при неразбирателство с остналите съсобственици в сградата, а от друга с инстанциите в последствие. Дори ако може го купете, когато вече има издадено разрешение за ползване, което е следващ акт след акт 16
Lora_D

Мнениеот ** » 30 Май 2005, 17:46

ако под жилище имате предвид мястото където искате наистина да заживеете, без акт 16 , то са ви излъгали. това са активи придобити по стопански начин , вижте дали има преди това и другите актове, защото може и изобщо да няма редовни книжа и е по-добре да се консултирате със специалист,, наистина може дълбоко да потънете.
**

Мнениеот testR » 10 Юни 2005, 14:25

А какви са сроковете за подписване от общината. Има ли някакви срокове ако всичко е наред за които общината трябва да подпише в един момент ?
Благодаря
testR

Мнениеот Дарина » 10 Юни 2005, 16:31

Вие го наплашихте човека, а може изобщо да няма основание за такъв страх! Има няколко сгради в София, които са без подписан Протокол образец 16 и още дълго ще бъдат в това положение.
Но пък дайте си сметка, че всяка една строителна фирма след като завърши строителството на сградата подава документи за издаване на разрешение за ползване и има период на изчакване докато сградата бъде въведена в експлоатация. Има много сериозни строителни фирми на пазара. Просто проверете как е работила фирмата до сега и уговорете последното плащане към тях да бъде не по-рано от датата на Разрешение за ползване.
Дарина

Мнениеот testR » 13 Юни 2005, 14:19

Аз попитах по личен въпрос. Мисля че има доста хора в момента които се интересуват от този въпрос и си го задават.
Фирмата която строи моето жилище е една от УЖ стабилните фирми, имат завършени много обекти, и продължават с още 2 големи комплекса в момента.
За последното плащане - малко сгрешихме, платихме отдавна всички вноски.
Има ли някои идея колко големи и дълги са тези периоди за изчакване за да се издаде разрешение за ползване на имота? Благодаря на всички
testR

Мнениеот aglaia » 13 Юни 2005, 14:54

"В 7-дневен срок от постъпване на искането органът, издал разрешението за строеж, след проверка на окомплектоваността на документите, регистрира въвеждането на строежа в експлоатация и издава удостоверение за въвеждане в експлоатация." е точният цитат от ЗУТ.
aglaia
Младши потребител

Назад към Имотни казуси