- Дата и час: 24 Ное 2024, 17:33 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Жилище без акт 16
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
Жилище без акт 16
Много моля да ми обясните какви са рисковете при покупка на жилище,което е в процедура по издаване на акт 16.Строителят твърди,че всички документи са в изрядно състояние и процедурата е в ход.Какви са сроковете и има ли вероятност такъв акт да не бъде издаден?Какви са последиците за купувача?Предварително благодаря!
- Гогата
Re: Жилище без акт 16
Рисковете са много, сега ми е трудно да ви обяснявям на дълго и на широко. Ако има възможност просто не го купувайте.
- иванова
Много моля,ако може поне малко по-конкретно или поне ми кажете къде мога да прочета повече инфо по въпроса.Благодаря!
- Гогата
Единствения риск според мен е ,че без Акт16 няма да имате самостоятелна партида за тока.Всичко друго си е наред. Вода-партида се открива и без акт 16. До акт 16 пък можете да не плащате данъци - един кяр. Пишете за жилище, а не за магазин. За магазина нещата обаче не са толкова розови.
- отговор
Просто ще бъде издадена заповед за забрана ползването по чл. 178 ЗУТ - нищо по-лошо:))))
- gega
Да бе, и ако е кооперация и останалите собственици нямат намерение да завършат обекта, ще си чакате с години или просто ще трябва да поемете и техните разходи. Да живеете в един разграден имот, без дограми, без мазилка и да плащате промишлен ток е малко кофти все пак, нищо че ще имате партида за водата.
- иванова
Просто не прибързвайте, защото можете да си навлечете доста неприятности от една страна при неразбирателство с остналите съсобственици в сградата, а от друга с инстанциите в последствие. Дори ако може го купете, когато вече има издадено разрешение за ползване, което е следващ акт след акт 16
- Lora_D
ако под жилище имате предвид мястото където искате наистина да заживеете, без акт 16 , то са ви излъгали. това са активи придобити по стопански начин , вижте дали има преди това и другите актове, защото може и изобщо да няма редовни книжа и е по-добре да се консултирате със специалист,, наистина може дълбоко да потънете.
- **
А какви са сроковете за подписване от общината. Има ли някакви срокове ако всичко е наред за които общината трябва да подпише в един момент ?
Благодаря
Благодаря
- testR
Вие го наплашихте човека, а може изобщо да няма основание за такъв страх! Има няколко сгради в София, които са без подписан Протокол образец 16 и още дълго ще бъдат в това положение.
Но пък дайте си сметка, че всяка една строителна фирма след като завърши строителството на сградата подава документи за издаване на разрешение за ползване и има период на изчакване докато сградата бъде въведена в експлоатация. Има много сериозни строителни фирми на пазара. Просто проверете как е работила фирмата до сега и уговорете последното плащане към тях да бъде не по-рано от датата на Разрешение за ползване.
Но пък дайте си сметка, че всяка една строителна фирма след като завърши строителството на сградата подава документи за издаване на разрешение за ползване и има период на изчакване докато сградата бъде въведена в експлоатация. Има много сериозни строителни фирми на пазара. Просто проверете как е работила фирмата до сега и уговорете последното плащане към тях да бъде не по-рано от датата на Разрешение за ползване.
- Дарина
Аз попитах по личен въпрос. Мисля че има доста хора в момента които се интересуват от този въпрос и си го задават.
Фирмата която строи моето жилище е една от УЖ стабилните фирми, имат завършени много обекти, и продължават с още 2 големи комплекса в момента.
За последното плащане - малко сгрешихме, платихме отдавна всички вноски.
Има ли някои идея колко големи и дълги са тези периоди за изчакване за да се издаде разрешение за ползване на имота? Благодаря на всички
Фирмата която строи моето жилище е една от УЖ стабилните фирми, имат завършени много обекти, и продължават с още 2 големи комплекса в момента.
За последното плащане - малко сгрешихме, платихме отдавна всички вноски.
Има ли някои идея колко големи и дълги са тези периоди за изчакване за да се издаде разрешение за ползване на имота? Благодаря на всички
- testR
"В 7-дневен срок от постъпване на искането органът, издал разрешението за строеж, след проверка на окомплектоваността на документите, регистрира въвеждането на строежа в експлоатация и издава удостоверение за въвеждане в експлоатация." е точният цитат от ЗУТ.
- aglaia
- Младши потребител
13 мнения
• Страница 1 от 1
|
|