начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

ДВИЖИМА ИЛИ НЕДВИЖИМА ВЕЩ

Казуси за недвижими имоти

Re: ДВИЖИМА ИЛИ НЕДВИЖИМА ВЕЩ

Мнениеот liliact » 17 Май 2005, 12:15

dvijima razbira se
liliact

Мнениеот miss pravo » 17 Май 2005, 13:28

shveda, kakvo stana vsyshtnost- spodeli:)
miss pravo

Мнениеот инат » 19 Май 2005, 00:41

Колегата който прави аналогия с трафопоста е най близо до отговора.Върнете се назад въвъ времето и проверете строителните книжа на сградата-кантар.Тя е трябвало да отговаря на специфични изисквания-да е монолитна и с определени размери и естествено в нея технически да е възможно да се монтира движимата вещ "кантара" устройството което отчита тежестта.Тъй като сградата е трайно прикрепена към земята и не се отнася към преместваемите обекти по ЗУТ следователно тя е недвижима вещ. От практиката зная, че сгради строени до 1990г. с това предназначение имат документация (макар и оскъдна) и може би ще я откриете.
инат

Мнениеот лунатик » 19 Май 2005, 08:39

Всъщност - в такива специфични случаи мисля, че трябва да се въведе още един отграничаващ признак - трябва да се намери съотношението "господстващ -служещ имот" при сграда-кантар (или сграда -трафопост). Та кой имот е главен?
Мисля, че кантара (трансформатора). Един кантар може да функционира и без сграда (достатъчно е един плажен чадър да пази кантарджията). И съответно сградата е обслужващо съоръжение. Докато самия кантар - това не е само железарията, която може да се демонтира - кантара освен това е и бетониран изкоп - около 50 м3 в който се побира съоръжението (теглещата платформа) Има и разни бетонирани канали и т.н. Те са част от кантара, а не от сградата. (сградата без кантар може да служи само за навес). Та от това по-здраво прикрепяне - здраве му кажи. Та щом обслужващия имот е недвижим, какво остава за господстващия?
А трансформатора освен в сграда, може да бъде положен и открито. (т.н. мачтови трансформатори). Но щом мачтата на трансформатора е трайно захваната към земята, тя е недвижима вещ. Пък и самия трансформатор е трайно прикрепен към тази мачта - т.е. и той е недвижим. (впрочем - тази цяла конструкция се нарича "мачтов трансформатор")
лунатик

Мнениеот 11111111 » 19 Май 2005, 11:09

По пинцип недв. имот /сграда/ се купува с нот. акт. Кантарът как се купува? Купувал съм такъв - с фактура. Кантарът си е съоръжение. Не е задължително да е в сграда. Поставя се там за удобство на обслужващия персонал и да се избегнат "манипулации" по устройството.
11111111

Мнениеот Койчо от Конаре » 19 Май 2005, 17:41

С фактура не се КУПУВА нищо. Купува се с договор.
А за керемидите, вратите и оградите също няма отделни нот. актове, просто защото са си част от имота.
Мисля, че е без пряко значение кое без кое може да функционира. Законът не го споменава. Евентуално само като начин да си изясним доколко е трайно прикрепването.
Btw, от кантари не разбирам, но мисля, че точно тези, без да са прикрепени към земята, не могат да се използват. Всъщност за това не знам.
Койчо от Конаре

Мнениеот enigma » 20 Май 2005, 00:26

Ами той закона наистина е пределно ясен - трайната прикрепеност към земято е единствения критерии.

Иначи отиваме на дискусия слона дали е движимост или недвижимост и ако му отрежем краката дали не става със сигурност недвижимост. .... .
enigma

Мнениеот Мнение » 20 Май 2005, 11:34

Колеги, който е виждал такъв кантар, нека си вдигне ръката.
Кантарът, за който е питането е за измерване на камиони с товари и има размерите на гарсониера. Той не може да бъде "занесен" където и да е и най-малкото на плажа.
А колегата, който твърди, че е купувал такъв кантар с фактура, нека да посочи как е бил монтиран и дали монтажът му не е свързан с изисквания за размери, конструкция устойчивост на постройтака в която се монтира. Без постройка такъв кантар просто не може да функционира.
Мнение

Мнениеот съдия от ВКС » 20 Май 2005, 12:18

От форума е видно,че повечето колеги имат необходимата правна подготовка и правилно считат,че се касае за недвижимост!
съдия от ВКС

Мнениеот ** » 20 Май 2005, 12:53

искам и аз да попитам, тази построика за кантара, временна ли е или си е влязла в експлоатация по съответния ред?
много често такива кантари са енигматични, те са като ориентир в населените места, дори и да не работят. просто така им казват местните. много е вероятно устройството което отчита теглото да не работи или да е толкова повредено, че никога вече да не проработи.
когато се взема решение да се монтира, винаги то е свързано със проект, разрешение за строеж и т.н. и там се казва временна постройка ли е или не е. Такава сграда много трудно се реконструира за нещо друго, навярно за портиерна става най-лесно, защото си е така направена че да е максимално функционална за целта с която се строи и естествено с най-малко възможности да стане за гарсониера, например.
Според мен не е зададен въпроса ясно. този "кантар" е устройството или сградата на която всички й викат така.
Мисля от тук нататък е лесно.
**

Мнениеот Gost! » 20 Май 2005, 13:11

Stom sporite za ochevidni nesta, znachi ne ste dobri juristi!
Gost!

Мнениеот enigma » 20 Май 2005, 16:14

А мнението на съдия от ВКС е ултимативен критерий в тази насока!? Добре, че не е така.
enigma

Мнениеот cleo » 20 Май 2005, 16:36

Към колегата "швед":
Иван малко по-горе точно и нагледно с примери Ви обясни теоретично въпроса Ви.
Ето Ви и малко практика:

1/ Списък на недвижими имоти - частна държавна собственост по чл. 9, ал. 1 от ЗОСИ/ ДВ, бр. 60 от 21.07.2000 г., попр., бр. 72 от 1.09.2000 г./. Вижте т.3
2/ Решение № 5778 от 11.06.2003 г. на ВАС по адм. д. № 164/2003 г., IV о.
Аватар
cleo
Потребител

Мнениеот hariman » 29 Май 2005, 13:41

Колеги имам представа какжо представлява такъв кантар и със сигурност е недвижима вещ, която е трайно закрепена към земята. В случая постройката е без значение, тъй като в нея се поставя отчитащатя теголо част на кантара, и се прави за удобство на човека, който работи с него а и за запазване на тези части, иначе мойе само с навес, ламаринена барака или без нищо въобще.
От значение е самото закрепване на кантара към земята, а то е трайно, защото са необходими изкопни и строително-монтажни работи, подобни на тези за изграждане на средно голяма монолитна постройка
hariman
Потребител

Предишна

Назад към Имотни казуси