Здравейте!
Обръщам се за съвет относно следния проблем - Имам гарсониера на предпоследния етаж от кооперация. Моята тераса е остъклена, но на съседа над мен терасата е съжсем открита, без козирка, така че когато вали, водата пада директно в терасата. В моята гарсониера не живее никой, а аз съм в чужбина и не мога да контролирам какво става в имота ми. До преди година таванът на моята тераса беше само леко напукан, но последният път, когато си бях в България намерих парчета от мазилката, изпадала по пода и целият таван е осеян с пукнатини. След упорити усилия от моя страна да се срещна със собственика и да успея да видя как изглежда при него и на какво се дължат вредите в моя имот станаха ясни 3 неща- 1. че между пода и зида на неговата тераса има пукнатина, по протежение на цялата му тераса, през който се процежда вода и руши тавана в моя апартамент. 2. Собственикът отказва да поеме кавито и да било ангажименти по уплътняването на терасата си, няма обаче нищо против ако аз със собствени средства купя материали и платя на майстор, които да направи изолация на терасата в неговия имот.
3. Самият той няма вина за пукнатината, която се дължи вероятно на лошо строително изпълнение и на последвалото " улягане" на сградата.
Какви правни действия мога да предприема в този случай? Мога ли да предявя иск за непозволено увреждане по чл.45 ЗЗД след като собственикът няма вина за дефекта на неговата тераса. Ако не мога - какъв друг начин има и какви са шансовете ми да спечеля делото. Никога не съм водила дела и нямам представа колко би се проточило във времето решението по подобен иск, както и какви разноски трябва да имам предвид.
Ако доброволно си платя всичко, мога ли по съдебен път да търся връщане не средствата инвестирани от мен за подобренията, извършени в имота на съседа?
Благодаря ви за отговорите!
- Дата и час: 24 Ное 2024, 18:05 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Мога ли да подам иск за непозволено увреждане и имам ли шанс
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Мога ли да подам иск за непозволено увреждане и имам ли
Мисля, че да - чл.50 от ЗЗД, но всичко е въпрос на доказване и начин на тълкуване от съда.
- shveda
- Потребител
Моят съвет е-постигнете съгласие със съседа, а ако ли не вложи някой друг лев и си защити собствеността.Дело може да водиш,но никой не може да ти гарантира колко ще трае това дело,какво ще успееш да докажеш,какво ще приеме съдът ,колко пари и т.н.Ако случайно съдът присъди в твоя полза,ако съседът няма нищо-нищо няма и да получиш.Така,че-захващай се на работа!
- Галина
Elfljo,
мисля, че сме си писали във фото форума? Аз наскоро си купих Kodak DX 7440.
Галина дава добър съвет. Една такава поправка не струва бог знае колко, а измазването и боядисването на апартамента със сигурност е по- скъпо. Разбира се, че може да се води дело и да се търсят парите за ремонт, но ще става дума за малка сума, не се знае на какъв адвокат ще попаднете, колко време ще трае и накрая дали може да се вземе нещо от съседа ви.
Друг вариант е да направите козметичен ремонт у вас и да направите застраховка - като мазилката падне отново, застрахователя ще ви плати за ремонта и ще си търси парите от съседа.
Трайното решение на проблема изисква хидроизолация на терасата /~9 - 12 лв. на м2/ и водонепропусклива циментова замазка. 4 -5 лв на м2.
Ако терасата не е голяма, бих препоръчал и покриване с възможно най-евтиния гранитогрес /~ 23 - 25 лв. с поставянето на м2/. Иначе замазката може да се напука и отново да пропусне след 2 -3-4 год.
Така за стандартна тераса 1/3,5м ще отидат под 150 лв. Не че са малко пари, но това решава проблема за много години напред и спестява бъдещи нерви и разходи.
мисля, че сме си писали във фото форума? Аз наскоро си купих Kodak DX 7440.
Галина дава добър съвет. Една такава поправка не струва бог знае колко, а измазването и боядисването на апартамента със сигурност е по- скъпо. Разбира се, че може да се води дело и да се търсят парите за ремонт, но ще става дума за малка сума, не се знае на какъв адвокат ще попаднете, колко време ще трае и накрая дали може да се вземе нещо от съседа ви.
Друг вариант е да направите козметичен ремонт у вас и да направите застраховка - като мазилката падне отново, застрахователя ще ви плати за ремонта и ще си търси парите от съседа.
Трайното решение на проблема изисква хидроизолация на терасата /~9 - 12 лв. на м2/ и водонепропусклива циментова замазка. 4 -5 лв на м2.
Ако терасата не е голяма, бих препоръчал и покриване с възможно най-евтиния гранитогрес /~ 23 - 25 лв. с поставянето на м2/. Иначе замазката може да се напука и отново да пропусне след 2 -3-4 год.
Така за стандартна тераса 1/3,5м ще отидат под 150 лв. Не че са малко пари, но това решава проблема за много години напред и спестява бъдещи нерви и разходи.
- Boris08
Chestito za kodaka i mersi za suveta. Az sushto si misleh da si napravja zastrahovka. Vsushnost sobstvenika na apartamenta e osven vsichko i advokat... i mai njama smisul da vodja dela.
- elfljo
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|