начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Наследство

Казуси за недвижими имоти

Наследство

Мнениеот dari_444 » 08 Май 2005, 12:20

Здравейте! Баща ми наскоро почина, а брат ми преди 2 години. Кои са наследниците на баща ми при условие, че брат ми остави 2 пълнолетни деца и жена след себе си? Какви са дяловете между наследниците?
dari_444

Re: Наследство

Мнениеот sunny_75 » 08 Май 2005, 12:59

Имуществото на баща Ви се поделя както следва: 1/2 за Вас и 1/2 за всички наследници на брат Ви, т.е. за децата му и вдовицата му заедно има такава част, каквато и за Вас. Тяхната обща 1/2 се поделя помежду им и не засяга Вашата половина. Друг би бил въпросът, ако баща Ви е оставил завещание. Тъй като не сочите наличието на такова обстоятелство, не го разглеждам в отговора.
sunny_75

Мнениеот закс » 08 Май 2005, 14:48

Все пак има значение дали майка Ви е жива. Тогава Вие, майка Ви и наследниците на брата (децата му) ще наследят по една трета от имуществото на баща Ви. Обръщам внимание, че вдовицата на брата не наследява - вж. чл.10, ал.1 от Закона за наследството.

[%sig%]
закс

Мнениеот krasi » 10 Май 2005, 22:00

Наследници на баща ти са : преживялата му съпруга/майка ти/,която ще наследи част равна на частта на всяко дете.Дела на баща ти от имуществото е 1/2,което след неговата смърт се разделя на три/на майка ти ,на теб и на починалият ти брат ,който ще бъде наследен от своите деца/."по коляно"/,

дял на баща ти: 1/2 : 3 = 1/6

дял на майка ти: 1/2+1/6 = 4/6
ти имаш : 1/6
дела на брат ти от 1/6 се поделя между децата му : 1/6: 2= 1/12 за всяко дете

майка ти- 4/6дял
ти имаш -1/6дяр
двете деца на брат ти-общ дял 1/6

Успех!!!
krasi
Нов потребител

Назад към Имотни казуси