Здравейте,много моля за мненията Ви по следния въпрос.Закупих жилище в сграда,състояща се от 4 апартамента.Жилищата са етажна собственост.В моя нотариален акт пише ,че купувам право на строеж,а не идеални части от земята.Собствениците на останалите 3 жилища са собственици на земята.Впоследствие разбрах,че моето жилище е било надстроено и пристроено.В Закона за собствеността (чл.40)прочетох:
"При надстрояване на сграда в етажна собственост собствениците на надстроените етажи или части от етажи придобиват, срещу заплащане, собствеността и върху всички общи части на сградата, включително и върху земята."
Имам ли право да изискам да ми бъде продадена част от земята?Смятам,че учредителите на правото на строеж(които са ми съседи)няма да искат доброволно да ми продадат идеални части от земята.Могат ли по някакъв начин да бъдат задължени да го сторят?(След надстрояването,апартамента,чийто собственик съм в момента е сменял няколко пъти собствениците си и все така с право на строеж,а не с продажба на земята.)Благодаря предварително на всички,които биха били така любезни да ми отговорят!
- Дата и час: 24 Ное 2024, 17:54 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Имам ли право да купя?
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Имам ли право да купя?
Опасявам се ,че ще продадат тяхното жилище със земята(вкл.и тази, която евентуално е редно да бъде моя).Освен това искам по възможност да им спъна продажбата,завеждайки дело за земята и вписвайки искова молба.А искам да им спъна продажбата,защото аз искам да купя жилището им,а сме в мнооого лоши отношения и те не искат да го продадат на мен.
- Гуга
Ima i drugi nachini. Prati niakoi svoi blizuk da go zakupi i sled tova da ti go prehvurli. Shte ti izleze po-evtino i po-bezbolezneno.
- krasi_savov
- Младши потребител
Така и мисля да направя,но все пак ми се иска да се подсигуря.Пък и ако имам законно право да придобия земята,защо да не се възползвам от него.
- Гуга
След като в нотариалния акт за покупко-продажба пише, че си закупил/ла право на строеж, това значи ли, че към момента на подписване на договора жилището не е било построено в груб строеж? Питам, защото казваш,че в последствие си разбрал/ла, че жилището е надстроено, а при подписване на договра е следвало да се представи и проект за това пристрояване.
- Мими
Извинявам се ,че може би не съм обяснила добре.Закупих жилище с право на строеж,което е било надстроено преди повече от 10 години.Собствениците на 1 етаж и на земята под него са отсъпили право на строеж(суперфиция) на сина си да надстрои и пристрои 2 етаж и такъв е бил надстроен .Та въпросът ми е:при положение че учредителите на правото на строеж не са продали впоследствие част от земята след построяването на 2 етаж,имам ли аз сега след толкова години от построяването на въпросния 2 етаж ,право като нов собственик да претендирам да ми бъде продадена идеална част от земята.Ще бъда много благодарна ако ми отговорите.
- Гуга
Попитах те, защото чл. 181, ал.1 от ЗУТ гласи, че "Право на строеж на сграда или част от нея може да бъде предмет на прехвърлителна сделка от момента на учредяването му до завършване на сградата в груб строеж". ЗУТ е в сила от 2001 г. Ако си закупила след това, смятам, че те не са можели да ти прехвърлят право на строеж на обекта, а собствеността на обекта /ал. 2/. Не знам как е било по ЗТСУ. Мисля, че ако си закупила право на строеж /но той да не е бил завършен!/ , си можела да имаш претенции за закупуване на земя. От това което прочитам разбирам, че тези факти попадат под хипотезата на чл. 63, ал.2 от ЗС и се уреждат от него. Смятам, че нямаш право да претендираш за продажба на ид. ч. от имота. Дано не съм те объркала още повече, но така мисля. Дано се включат още колеги, защото казусът е много интересен.
- Мими
Благодаря много за отговора!Ще дам още малко подробности.Аз закупих имота през 2003 година,като в нот. ми акт пише,че ми продават апартамент,1/2 идеални части от избено помещение,1/2 идеални части оттаванско помещение,заедно със съответните идеални части от общите части на сградата по реда на етажната собственост и от отстъпеното право на строеж върху съществуващата част от жилищната сграда.Разрешението за строеж е издадено през 1983 г.,а кога точно е завършен строежа не зная(при всички положения години преди аз да закупя имота).Видях какво гласи чл.63 от ЗС,но в този случай той не противоречи ли на чл.40 пак от от ЗС?
- Гуга
Гуга, на теб ти е прехвърлена собственноста на част от сграда. Още с отстъпване на право на строеж на сина, се е създала етажна собственост. В този случай земята върху която е построена сградат и дворът, са общи части. След създаването на етажната собственост се счита, че са прехвърлени и съответните идеални части от общите части на сградата, макар да не са вписани в НА /Решение на ВКС от 2001 г./. Тези общи части се прехвърлят заедно с обекта, към който се припадат, без да е необходимо съгласито на останалите собственици.На теб са ти прехвърлени такива ид.части от общия имот. Не можеж да ги задължиш да ти продадът част от него и няма как да ги накараш да продадът на теб жилище, защото чл. 33 от ЗС е неприложим при продажба на обект в етажна собственост /Решение на ВКС/.Това открих в съдебната практика, с която разполагам, но за да се убедиш 100 %, отиди при Нотариуса, който е изготвил нотариалния ти акт и се консултирай с него. Успех!
- Мими
Отново много благодаря за отговора!Да разбирам ли ,че вече имам и собственост и върху идеални части от земята?Ако е така не се ли обезсмисля да ми продават жилището заедно с отстъпено право на строеж?Мога ли да направя някакви постъпки за промяна в нотариалния ми акт,и ако да пред кого?Етажната собственост вече е съществувала в момента на учредяване на правото на строеж,тъй като първият етаж се състои от 2 апартамента,принадлжащи на различни собственици.И двамата собственици са учредили право на строеж на синовете си,всеки над неговото си жилище.Странно ми е ,ако се приеме ,че аз вече притежавам идеални части от земята(макар и да не е вписано в нот.акт),какво ще стане ако собствениците на 1 етаж (които са под нас)продадат на 3-то лице своето жилище заедно със цялата земя( под тяхното жилище),както и ще направят защото те категорично твърдят,че аз земя нямам,а само отстъпено право на строеж,то тогава кой ще е реалния собственик на идеалните части от земята,които се полагат на моето жилище аз или 3-тото лице?Иначе ми е ясно ,че чл.33 от ЗС е неприложим в този случай.Странно ми е също така,че ако все пак успея аз да купя тяхното жилище , излиза че те ще ми продадат една и съща земя два пъти.Това не е ли нередно?Нотариусът се съмнявам дали ще ми помогне:(
- Гуга
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|