- Дата и час: 28 Ное 2024, 08:55 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Отказ от собственост върху идеални части от съсобственост
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
Отказ от собственост върху идеални части от съсобственост
Моля за консултация дали мога да се откажа, заедно с майка си от всичко, което смеу получили като съсобственост от общ наследодател - прабаба ми (единствени наследници остнанахме на дядо ми), по отношение на конкретен имот (кооперативна гора), и какви са възможните усложнения поради многото съсобственици. Става въпрос за кооперативна гора. В данъчната оценка за всички 70 съсобственика ли трябва да опишат че нямат задължения (нямат задължения, защото горите не се облагат с данък) и нужна ли е изобщо данъчна оценка при отказ от наследство или само решението за възстановяването на гората и удостоверения за наследници. Решението вече знам, че трябва да е влязло в сила и да е вписано. Целта на мероприятието е да не се занимаваме повече с този имот. Ако пък решим да дарим аз и майка ми нашите дялове (1/8 идеални части от целия имот) на моя син и внук на майка ми, можем ли да ползваме освобождаване от всички възможни такси, поради това, че не е изминал 5-годишният гратисен срок от възстановяването на гората с решение на съответната комисия? Адвокат ми каза, че е невъзможно да се правят сделки с идеални части от съсобствена кооперативна гора, аз не повярвах и ходих при нотариус, той пък ми препоръча да не правя нищо, че било скъпо. Аз все пак искам да направя нещо - или да се отърва от собственост и грижи за този имот, че е в далечно селище и не е чак толкова ценен, или да го прехвърлим майка ми и аз на сина ми чрез дарение и да си получи той констативен акт за собственост въз основа на сделките за дарение, за да сме придвижили нещата с поколение напред и да не му се налага да ходи някой ден да търси удостоверения за наследници на прапрапрабаба си, прадядо си и баба си от селища на 200 км.
- Mindo2
Re: Отказ от собственост върху идеални части от съсобственос
И защо трябва да се отказвате?Доколкото разбрах имота е съсобствен.Така както сте изложили въпроса, разбрах,че нямате делба,т.е. всички съсобственици притежават идеална необособена част от имота.След като вие и майка ви не желаете дял,то тогава може в договора за делба да се откажете от дяловете си ,като получите парично обезщетение/което не е задължително.А що се отнася до това да дарите ,заедно с майка си вашите идеални части на сина ви,това според мен не е удачен вариант.Възможно е да го направите,но не си струва.Следва първо всички да поделите имота,да получите в реални граници полагащите ви се дялове,след което вече чрез сделка да ги прехвърлите на когото искате, а може и да ги продадете.Не бързайте да се отказвате толкова лесно!
- Галина
Галина, благодаря за отделеното време и съветите, но става въпрос за кооперативна гора (идеални части от ревир), възстановена в съсобственост, като по закон делбата е забранена, така че вероятно вовеки веков ще си остане съсобственост.
- Mindo2
Дори и така да е,не се отказвайте от дяловете си.Щом твърдите значи е така.Не споря за нещо,което не съм прочела лично.Все пак не може да се знае всичко.Не намирам логика да се отказваш от нещо,което по право ти принадлежи.Последното е лично мое мнение.Все пак става въ прос за теб, а не за мен
- Галина
Не е вярно,че не подлежи на делба! Параграф 3 говори и за това,като прави пояснение,че не може да се дели под 1 дка гора.Така,че не виждам,защо не я поделите доброволно.След като не е минал 5 годишния период,който започва да тече от момента на възстановяването,то тогава сте освободени от всякакви такси.Така,че се поделете и след това реално полученото го дарете!Успех!
- Галина
За съжаление сме от тези по чл. 3, ал.3...
ЗАКОН ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА СОБСТВЕНОСТТА ВЪРХУ ГОРИТЕ И ЗЕМИТЕ ОТ ГОРСКИЯ ФОНД
Чл. 3. (1) (Предишен текст на чл. 3 - ДВ, бр. 49 от 1999 г.) Правото на собственост върху горите и земите от горския фонд по чл. 2 се възстановява на български физически и юридически лица, от които те са били отнети, или на техните наследници и правоприемници.
(2) (Нова - ДВ, бр. 49 от 1999 г.) Възстановява се правото на собственост на бившите член-кооператори, съдружници и акционери или на техните наследници върху горите и земите от горския фонд на горовладелски и/или всестранни кооперации и други юридически лица, заличени от регистрите след 9 септември 1944 г. в съсобственост като идеални части от ревира.
(3) (Нова - ДВ, бр. 49 от 1999 г.) Правото на собственост върху горите и земите от горския фонд на горовладелски и/или всестранни кооперации, които не са били заличени от регистрите, преобразувани след 9 септември 1944 г., се възстановява на бившите член-кооператори към датата на преобразуването им или на техните наследници, в съсобственост като идеални части от ревира.
(4) (Нова - ДВ, бр. 26 от 2001 г., изм. - ДВ, бр. 36 от 2001 г.) Делба на гори и земи, възстановени в съсобственост при условията и по реда на ал. 2 и 3, не се допуска.
(5) (Нова - ДВ, бр. 49 от 1999 г., предишна ал. 4 - ДВ, бр. 26 от 2001 г.) Обединяване на физически лица в кооперации или дружества за съвместно управление и стопанисване се извършва на основата на възстановено право на собственост по ал. 2 и 3.
ЗАКОН ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА СОБСТВЕНОСТТА ВЪРХУ ГОРИТЕ И ЗЕМИТЕ ОТ ГОРСКИЯ ФОНД
Чл. 3. (1) (Предишен текст на чл. 3 - ДВ, бр. 49 от 1999 г.) Правото на собственост върху горите и земите от горския фонд по чл. 2 се възстановява на български физически и юридически лица, от които те са били отнети, или на техните наследници и правоприемници.
(2) (Нова - ДВ, бр. 49 от 1999 г.) Възстановява се правото на собственост на бившите член-кооператори, съдружници и акционери или на техните наследници върху горите и земите от горския фонд на горовладелски и/или всестранни кооперации и други юридически лица, заличени от регистрите след 9 септември 1944 г. в съсобственост като идеални части от ревира.
(3) (Нова - ДВ, бр. 49 от 1999 г.) Правото на собственост върху горите и земите от горския фонд на горовладелски и/или всестранни кооперации, които не са били заличени от регистрите, преобразувани след 9 септември 1944 г., се възстановява на бившите член-кооператори към датата на преобразуването им или на техните наследници, в съсобственост като идеални части от ревира.
(4) (Нова - ДВ, бр. 26 от 2001 г., изм. - ДВ, бр. 36 от 2001 г.) Делба на гори и земи, възстановени в съсобственост при условията и по реда на ал. 2 и 3, не се допуска.
(5) (Нова - ДВ, бр. 49 от 1999 г., предишна ал. 4 - ДВ, бр. 26 от 2001 г.) Обединяване на физически лица в кооперации или дружества за съвместно управление и стопанисване се извършва на основата на възстановено право на собственост по ал. 2 и 3.
- Mindo2
Какво ще кажеш ако си възстановите кооперацията като правоприемник на бивщата такава и в последствие я ликвидирате и прекратите ,и поделите имуществото си, в т.ч. и земите. Остава обаче открит въпроса дали си заслужават разходите. Мисля, че в настоящия момент не, но в близко бъдеще ще си струва усилията. Това са само разсъждения моя. Търсим варианти.
- адресат
Благодаря за вниманието към въпроса ми. За този радикален вариант не беше се сетил никой от нас, но едва ли лесно ще се стигне до единомислие между съсобствениците по такъв вариант.
Вчера научих, че при отказ от собственост върху дял от конкретен съсобствен имот, този дял се получава от държавата или общината, а не от другите съсобственици. Тогава наистина не е удачно да се прави отказ и да се дразнят другите съсобственици - те биха предпочели да им се прехвърли на тях този дял.
Вчера научих, че при отказ от собственост върху дял от конкретен съсобствен имот, този дял се получава от държавата или общината, а не от другите съсобственици. Тогава наистина не е удачно да се прави отказ и да се дразнят другите съсобственици - те биха предпочели да им се прехвърли на тях този дял.
- Mindo2
защо не предложите на другите съсобственици да изкупят идеалните Ви части?
- 789
Добра идея, още повече, че бих им ги дори подарил.
Днес научих, че получаването на пазарна оценка на моя дял от кооперативната гора ще ми струва хиляди левове, тъй като първо се оценявал целият ревир, а после и моят дял. Чудя се, след като за моята гора не е изминал още петгодишният срок, в който се освобождават от държавни, държавни нотариални такси и местни данъци и такси разпоредителни сделки със земи и гори за срок 5 години, считано от влизането в сила на решението за възстановяване на правото на собственост, ще е нужна ли наистина такава пазарна оценка, за да мине сделката дарение? Нали няма нужда от цифра, върху която да се изчисляват разните такси?
Днес научих, че получаването на пазарна оценка на моя дял от кооперативната гора ще ми струва хиляди левове, тъй като първо се оценявал целият ревир, а после и моят дял. Чудя се, след като за моята гора не е изминал още петгодишният срок, в който се освобождават от държавни, държавни нотариални такси и местни данъци и такси разпоредителни сделки със земи и гори за срок 5 години, считано от влизането в сила на решението за възстановяване на правото на собственост, ще е нужна ли наистина такава пазарна оценка, за да мине сделката дарение? Нали няма нужда от цифра, върху която да се изчисляват разните такси?
- Mindo2
Защо пък падзарна цена- дарение и за база за нотар.такса- данъчна оценка.
- адресат
Благодаря! Вашето мнение много ме радва, още повече че преди седмица в друга област продадох една частна (не кооперативна) горичка 4 дка по ниска данъчна оценка, издадена безплатно и бързо от данъчното подразделение в общината.
Не знам защо по отношение дарение на идеални части от кооперативни гори нотариусът ми казва, че е страшно скъпо и иска специална оценка от лицензиран оценител чрез областната служба по земеделие и гори, а също и началникът на общинската служба по земеделие и гори по местонахождение на имота ми казва, че оценката ще ми струва хиляди и т.н. (човекът е добронамерен, познати сме, може би просто има неяснота по въпроса общо за страната). Преди няколко години за същите идеални части от кооперативни гори получих за един час данъчна оценка от съответното данъчно бюро (не помня тогава за какво ми трябваше).
Според НАРЕДБА № 32 ЗА ОЦЕНКА НА ГОРИ И НА ЗЕМИТЕ В ГОРСКИЯ ФОНД:
Чл. 1. (1) С тази наредба се определят редът, условията и начинът за парична оценка на горски имоти. Горски имоти са всички гори и земите в горския фонд…
Чл. 3. (1) Оценката представлява официален документ, когато е извършена от лицензиран оценител и е заверена и регистрирана от Националното управление по горите (НУГ) или от оправомощените за това негови органи...
Чл. 4. Оценките, изготвени по реда на тази наредба, са задължителни при:
1. определяне на базисна цена, когато държавата купува или предоставя за закупуване гори и земи от държавния горски фонд по реда на чл. 7, ал. 3 от Закона за горите;
2. включване и изключване на гори и земи във и от държавния горски фонд по реда на глава първа, раздел III от Закона за горите;
3. комасация;
4. (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2001 г.) замяна със и учредяване на ограничени вещни права върху гори и земите от държавния и общинския горски фонд;
5. при обезщетяване с поименни компенсационни бонове в случаите по чл. 9, ал. 2 и § 8 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за възстановяване на собствеността върху горите и земите от горския фонд;
6. други случаи, за които закон или подзаконов акт изисква пазарна оценка на имота. (Да не би някакъв нормативен акт да го изисква в моя случай? - б.м.)
Съгласно Приложение № 2 към ЗМДТ - Норми за данъчна оценка на недвижимите имоти, Чл. 19. …(2) Данъчната оценка на гори върху земеделски земи се определя като за земеделски земи с трайни насаждения. (3) Когато се налага да се оценят земи от горския фонд, те се оценяват като гори върху земеделски земи. (4) (Нова - ДВ, бр. 109 от 2001 г., в сила от 1.01.2002 г.) Данъчната оценка на видовете земи от горския фонд се определя, като се приравнява типът месторастене на земите от горския фонд към категорията земеделска земя по следната таблица...
Значи, все пак е възможна данъчна оценка на гори... Но не разбирам защо да не мога да я получа по прост и лесен начин в моя случай! Сигурно има някаква особеност за кооперативни гори. Трябвало да се оцени целият ревир и после моята част като идеална от него. Ами сигурно в данъчното по местонахождение на имота отдавна имат съответните оценки и просто трябва да изчислят моята част. Не знам вече какво да мисля. Но не мога да отида в данъчното без характеристика на гората, която се издава от ОСЗГ (на колко отстои от път и др.), а те не ми я издават, защото са убедени, че процедурата не е тази, а трябва да търся лицензиран оценител...
Благодаря, че ми помагате. Както може би споменах по-горе, ходих и при адвокат, но направо ми беше отказано да се занимават с идеални части от кооперативни гори - било невъзможно. Преди година ходих по сходен въпрос при юристи пак в същия град - казаха ми, че още няма практика по въпроса. Докато се натрупа практика, ще мине петгодишният срок.
Не знам защо по отношение дарение на идеални части от кооперативни гори нотариусът ми казва, че е страшно скъпо и иска специална оценка от лицензиран оценител чрез областната служба по земеделие и гори, а също и началникът на общинската служба по земеделие и гори по местонахождение на имота ми казва, че оценката ще ми струва хиляди и т.н. (човекът е добронамерен, познати сме, може би просто има неяснота по въпроса общо за страната). Преди няколко години за същите идеални части от кооперативни гори получих за един час данъчна оценка от съответното данъчно бюро (не помня тогава за какво ми трябваше).
Според НАРЕДБА № 32 ЗА ОЦЕНКА НА ГОРИ И НА ЗЕМИТЕ В ГОРСКИЯ ФОНД:
Чл. 1. (1) С тази наредба се определят редът, условията и начинът за парична оценка на горски имоти. Горски имоти са всички гори и земите в горския фонд…
Чл. 3. (1) Оценката представлява официален документ, когато е извършена от лицензиран оценител и е заверена и регистрирана от Националното управление по горите (НУГ) или от оправомощените за това негови органи...
Чл. 4. Оценките, изготвени по реда на тази наредба, са задължителни при:
1. определяне на базисна цена, когато държавата купува или предоставя за закупуване гори и земи от държавния горски фонд по реда на чл. 7, ал. 3 от Закона за горите;
2. включване и изключване на гори и земи във и от държавния горски фонд по реда на глава първа, раздел III от Закона за горите;
3. комасация;
4. (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2001 г.) замяна със и учредяване на ограничени вещни права върху гори и земите от държавния и общинския горски фонд;
5. при обезщетяване с поименни компенсационни бонове в случаите по чл. 9, ал. 2 и § 8 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за възстановяване на собствеността върху горите и земите от горския фонд;
6. други случаи, за които закон или подзаконов акт изисква пазарна оценка на имота. (Да не би някакъв нормативен акт да го изисква в моя случай? - б.м.)
Съгласно Приложение № 2 към ЗМДТ - Норми за данъчна оценка на недвижимите имоти, Чл. 19. …(2) Данъчната оценка на гори върху земеделски земи се определя като за земеделски земи с трайни насаждения. (3) Когато се налага да се оценят земи от горския фонд, те се оценяват като гори върху земеделски земи. (4) (Нова - ДВ, бр. 109 от 2001 г., в сила от 1.01.2002 г.) Данъчната оценка на видовете земи от горския фонд се определя, като се приравнява типът месторастене на земите от горския фонд към категорията земеделска земя по следната таблица...
Значи, все пак е възможна данъчна оценка на гори... Но не разбирам защо да не мога да я получа по прост и лесен начин в моя случай! Сигурно има някаква особеност за кооперативни гори. Трябвало да се оцени целият ревир и после моята част като идеална от него. Ами сигурно в данъчното по местонахождение на имота отдавна имат съответните оценки и просто трябва да изчислят моята част. Не знам вече какво да мисля. Но не мога да отида в данъчното без характеристика на гората, която се издава от ОСЗГ (на колко отстои от път и др.), а те не ми я издават, защото са убедени, че процедурата не е тази, а трябва да търся лицензиран оценител...
Благодаря, че ми помагате. Както може би споменах по-горе, ходих и при адвокат, но направо ми беше отказано да се занимават с идеални части от кооперативни гори - било невъзможно. Преди година ходих по сходен въпрос при юристи пак в същия град - казаха ми, че още няма практика по въпроса. Докато се натрупа практика, ще мине петгодишният срок.
- Mindo2
За информация - обадих се по телефона в релевантното общинско данъчно бюро и научих, че "със заповед на министъра" било забранено на данъчните служби да извършват данъчни оценки на гори, защото имало лицензирани фирми, които вършели тази работа срещу много пари. Дословно това ми отговориха.
Още веднъж благодаря за отделеното време и съветите!
Още веднъж благодаря за отделеното време и съветите!
- Mindo2
13 мнения
• Страница 1 от 1
|
|