- Дата и час: 28 Ное 2024, 07:39 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
издръжка и гледане
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
издръжка и гледане
При натуреален акт с/у издръжка и гледане има ли срок на давност ако някой от страните реши да го развали целенасо4ено? Какво според Вас би следвало да стане ако единият от родителите ве4е не е жив? Пояснявам: Натуреалният акт е издаден на съпрузите преди пове4е от 15 години за място, впоследствие в/у мястото се строй каща от съпрузите , сега те се развеждат .Идеята е ясна финансово претискане.Как мислите бих могла да се защитавам? Благодаря Ви предварително.
- davidova
Re: издръжка и гледане
Въпросът Ви изобщо не е ясен. Ако желаете някакъв ориентир, отговорете на следните въпроси:
1. Чия собственост е бил имотът преди 15 години?
2. На кого е прехвърлен с/у гледане и издръжка?
3. Кой се развежда в момента?
4. Вие коя и каква сте в схемата и от кого/от какво се защитавате?
По написаното от Вас правя извода, че ще Ви бъде необходимо да ангажирате колега адвокат при всяко едно положение.
1. Чия собственост е бил имотът преди 15 години?
2. На кого е прехвърлен с/у гледане и издръжка?
3. Кой се развежда в момента?
4. Вие коя и каква сте в схемата и от кого/от какво се защитавате?
По написаното от Вас правя извода, че ще Ви бъде необходимо да ангажирате колега адвокат при всяко едно положение.
- sunny_75
Госпожо Давидова, явно делото ви е минало.Ако не се лъжа поредното съдебно заседание беше на 30.03.2005 година.От форума получихте много информация, от мен също.Разбрах,че вие имате адвокат по делото.По вашите думи,той е много вещ и много добър.Оставете го / ако е така / да си върши работата.След като продължавате,след всяко заседание на делото ,да се допитвате он-лайн до нас / без ние да разполагаме с доказателствата/,значи ИЛИ АДВОКАТЪТ ВИ НЕ Е В ЧАС или Вие НЕ МУ ВЯРВАТЕ! За да може колегите да ви дадат АДЕКВАТЕН СЪВЕТ,то следва да разполагат с всички документи и да са запознати изцяло с делото.
- галина
Да, Галина ти си права! Казуса ми се не е решен , имам нужда и от вашата помощ! Ще дам и малко пове4е обяснения.Имота от 1 декар родителите на съпруга ми преди пове4е от 15 години разделиха на 2.Радителите живееха заедно със сестра му и затова разделиха мястото така: 1/2 от мястото с построена вила подариха на сестра му , а другата 1/2 празно място дадоха на нас.Извикаха ни при натариуса , без да ни бъде 4етен текста ние се подписахме.Бяхме безкрайно благодарни ,4е най-после се бяха сетили и за нас.Впоследствие решихме да строим.В нашата половина сега има вила.От 10 години цялото семейство живее в САЩ и нашата вила се оказа желана спорна то4ка.И ние създадохме допълнители предпоставки за това.Съпругът ми не се 4увстваше особенно добре тук , разделихме се ,но неофициално.Да оба4е наша "обща" приятелка се погрижи за него, той е подал развод и ве4е 2 години те4е процедура.Аз разбира се му предложих след като е решил да запо4ва нов живот да остави вилата на мен и децата.Той желае да я поделим по 1/2. През това време са се кроели и тези планове за който сега Ви моля да ми помогнете. Мисля 4е е важно да знаете 4е бащата на моя съпруг ве4е не е жив.АКО дадете мнението си ще Ви бъда БЛАГОДАРНА.
- davidova
Доколкото си спомням,въпросното дворно място беше прехвърлено срещу задължение за издръжка и гледане.Кои са били прехвърлителите ? Имам предвид дали двамата родители на съпруга ви са били участници в сделката? Срещу кого е било насочено задължението за издръжка и гледане? Срещу вас двамата като съпрузи или само срещу съпругът ви?От това,което сте написали е видно,че вилата е била построена след това,т.е. когато двамата сте били в законен брак.Значи тя е придобита по време на брака ви и двамата имате равен дял.Това е така,но може и да се окаже в един спор/т.нар.делба/,че един от съпрузите има по-голям дял,отколкото другия.Но.............това е въпрос на доказване.Защо не се разделите по взаимно съгласие и да уредите със споразумение имуществените си отношения.Що се отнася до това,той да ви остави вилата само на вас,т.е.правото на собственост да е ваша,то това зависи единствено и само от неговата воля.Как точно съпругът ви иска да я поделите по 1/2 ид.част?Тя така или иначе за сега е и на двамата.Защо не му предложите да му платите неговия дял,за да остане само ваша.Или пък обратното,той да ви плати и тя да остане само негова.Това,че свекър ви е починал означава,че единствено преживелия съпруг/свекърва ви/ може да иска от съда договорът да бъде развален,поради неизпълнение.Интересно ми е какво ви съветва вашия адвокат и какво е направил до сега? Няма да говорим за имена и кой от къде е просто ми е интересно
- галина
БЛАГОДАРЯ ГАЛИНА ! Първо ще отговоря на въпросите.Прехварлители на имота са двамата родители на съпруга ми.Натуреалният акт е на мое и негово име .Така 4е и двамата сме отговорни пред свекарва ми.Това 4е не ме е виждала откакто сме заминали не е вярно , но ме претиснява факта какви са обстоятелствата ,който са накарали тази стара жена така да лъже при това децата ни си бяха в БГ миналата есен, вси4ко беше О.К. ,а се оказа 4е това дело е било замислено още април 2004.Ние още сме в законен брак.Развод ако изобщо има ще бъде в САЩ, което ми довежда още един ребос .Ние ако се разведем единствено ще направим услуга на общата ни "приятелка" .Интерисува ме какви евентуално може да са последствията ако делото не бъде спе4елено? Имам в БГ адвокат , който има палномощията ми, той прецени 4е служебния адвокат ще движи делото / а след делото разбрах те биле и две/ Претесни ме факта 4е моя приятел не ми каза след делото 4е от съпруга ми има подписана декларация 4е се отказва от имоти в БГ в интерес на сестра си.Когато му се обадих и попитах той защо не ми е казал той отговори 4е се претиснил как да ми каже. Аз мисля 4е това изобщо не касае нашето дело.Той може да и е изпратил декларация за нивите си на селата,но интересно защо това излезе впоследствие.Служебния адвокат прие делото и ми казва 4е ще прави вси4ко вазможно да ми помогне.Аз найстина се 4увствам объркана защото от БГ една садийка ми писа как евентуално мисли 4е ще продалжат делата, то като 4е ли сте стане една безкрайност, дано свекърва ми не полу4и някой удар да я вла4ат по съдилища.И цялата работа е в това ,4есъпругът не разговаря с никой от нас.Приятелката му се погрижи и да не се вижда с никой а може би и на него му отърва така.Имаме от брака дащеря на 29 години и син на 25.Не са женени още, затова и искам да им прехварлим кащата.
- davidova
Значи и двамата сте задължени за издръжката и гледането.Тъй като свекърът ви е починал,то единствено и само свекарва ви може да иска разваляне на договора ,поради неизпълнение от ваша страна.При такъв вид задължения,отговорността е ежедневна,ежечасна,т.е. не е нужно само от време на време да се грижите за нея, а постоянно и това се доказва от страните по делото.Не е достатъчно да докажете,че сте пращали пари или сте плащали другимо да полага грижи за нея. Какво точно пише в нотариалния акт? Задължението лично ли се дължи или и чрез трето лице.Това,че вие и децата ви са били за няколко дни,месец или месеци при баба си не доказва факта,че вие сте изпълнявали задължението си.Говорите за развод в САЩ, а какво е делото в България? Не беше ли бракоразводно?Не намесвайте постоянно тази т.нар."приятелка".Вие трябва да сте наясно-желаете ли развод или не!Ще продължавате да бъдете семейство единствено и само заради имотите или имате чувства един към друг. Доколкото разбирам второто не е вярно.Относно защитника ви ,за мен все още е загадка дали той ви прави услуга,като на приятел или вие сте му клиент и сте платили.Факта,че той има пълномощно от вас значи,че той следва да защитава вашите интереси. Какво значи това,че служебвия защитник ще движи делото?Това което ви е казал адвоката/ и ваш приятел/,че има декларация за отказ направо ме изуми.Такова нещо няма! Ако той иска да прехвърли своите права другимо,то това става чрез сделка, а не чрез декларация.Нещо пак не сте разбрали или този ваш приятел нищо не ви е обяснил или ви залъгва.Май служебния ви адвокат е по в час от пълномощника.Що не вземете него да упълномощите.Защо по рано не сте прехвърлили имотите на децата.Сега е вече късно,тъй като съм убедена,че исковата молба е вписана.Това е за сега!
- Галина
Бързам да отговоря, но първо ти БЛАГОДАРЯ от сърце , това исках да знам излезе от ТЕБ.БЛАГОДАТЯ !!!Делото в БГ е заведено за разваляне на натуреалния ни акт от майка му и сестра му.Аз полу4их документите от моя адвокат.Съпругът ми не разговария с нас откакто неговата приятелка се обади на синът ми да му каже 4е " спи с баща му " неудобно да го пиша, но е факт.В натуреалния акт пише -ще цитирам то4но: " срещу гледане и издръжка....Ние сме се сагласили и ВАЖНО според мен ..." Ние купуваме тези 500 кв.м. при изброените условия". Аз найстина след разправията м/у синът ни и тази жена отидох при съпругът си и му предложих да прехвърлим имота на децата и след като е решил да се развежда ще се разведем.Той отказа и от тогава до сега пове4е от 2 години не разговаря с децата, каза , 4е биле ал4ни, а и на мен пове4е не ми се разправя.А това 4е нямаме 4увства си знаем ние.Не изклю4вай и намесата на многото ве4е "доброжелатели"Днес отново говорих с адвоката.Той направо е от4аен , каза ми 4е според него и според Римското право ,което важи е: На когото е земята на него следвало да бъде и къщата. Да съм пратела децата да се молели на баба си" Пълен абсурд или по то4но никога.Тази подлост,която извършиха с нас няма да позволя да поставят на колене и нашите деца а ако ще и да ми коства къщата. А в това ,4е плащам вообще не се съмнявай.Незнам има ли смисъл да се боря?
- davidova
Ще се опитам да ти отговоря,т.нар."дистанционно", с уговорката,че пред мен не са всички доказателства.Това,което казваш не ми изглежда да е така,поради следните причини: Първо-земята ви е била прехвърлена,т.е. вие със съпруга си сте собственици/не голи собственици,както е при дарението, а действителни/.Това ще рече,че вие напълно сте получили собствеността върху дворното място и докато то не бъде развалено вие се легитимирате като собственици в правния мир. Доколкото разбирам след това сте построили вилата.Така,че това което ви говори вашия адвокат не е така,защото вие вече в качеството си на собственици на земята,издигате постройката, а не свекър ви и свекърва ви,като собственици ви предоставят правото да построите върху земята.Не е логично това което ви говори колегата,тъй като ако това е вярно,то тогава защо чужденци купуват сградите ? На тях по конституция им е забранено да купуват земя-то значи ли че сградата,която са купили става собственост на собственика на земята?Искам да попитам какъв документ за собственост на постройката имате.Какво пише на документа за собственост? А това за децата,които ходят и се молят е меко казано несериозно.Казвам всички,отново с уговорката,че нямам документи пред себе си.Но.........според мен не бива да се отказвате, а по-добре си сменете адвоката,като си останете само в качеството на приятели.Адекватно защитавайте интересите си!
- Галина
БЛАГОДАРИЯ ГАЛИНА ! АЗ СЪЩО МИСЛЯ ТАКА И ЗА НИЩО НА СВЕТА НЕ СЕ ОТКАЗВАМ ОТ НЕЩО ,КОЕТО Е МОЕ И НА МОЙТЕ ДЕЦА. ТОЗ КОЙТО Е РЕШИЛ ДА ЗАПО4ВА НОВ ЖИВОТ НА 56 ДА ГО ПРАВИ , НО НЕ В КЪЩАТА , КОЯТО СТРОИХМЕ ЗА НАШИТЕ ДЕЦА. Ще ВИ държа в те4ение на вси4ко около делото.
- davidova
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|