- Дата и час: 28 Ное 2024, 08:49 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ЗУТ
|
|
21 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
ЗУТ
Колеги, обжалвам Разрешение за строеж и инвестиционни проекти. Съгласно чл., ал от ЗУТ жалбите срещу тези актове спират тяхното изпълнение. Какво следва да се направи, за да се спре реално строителството, т.к и в момента строителя трескаво надстроява и пристроява съществуваща сграда?
- lulu
- Младши потребител
Re: ЗУТ
Колега,до къде сте писали ? Пратихте ли жалба до ДНСК? Той може да спре строежа и да отнеме разрешението за строеж,въпреки че го е издал
- галина
Естествено, но за съжаление РДНСК прекрати производството поради липса на актимна процесуална легитмация. Точно за това не мисля, чу РДНСК ще издаде заповед за спиране или да отнеме строителните книжа. Сега обжалвам пред окръжен съд.
- lulu
- Младши потребител
Естествено, но за съжаление РДНСК прекрати производството поради липса на актимна процесуална легитмация. Точно за това не мисля, че РДНСК ще издаде заповед за спиране или да отнеме строителните книжа. Сега обжалвам пред окръжен съд. Относно допустимостта на жалбата ми- строителните книжа са издадени и за преустройство и промяна на предназначението на надстрояваната сграда, а и се строи при условията на свързано застрояване!
- lulu
- Младши потребител
Има ли сключен договор за учредяване на право на надстрояване, ЗУТ изисква нот.форма?
- Be you
Има ли сключен договор за учредяване на право на надстрояванеи пристрояване, ЗУТ изисква нот.форма? По общия исков ред като предварително обезпечаване на бъдещ иск от съсобствениците.
- Be you
Според най-новата практика на ВАС се приема, че съседите на УПИ нямат активна легитимация да обжалмват разрешения за строеж в съседни имоти.
Основанието е новата редакция на чл. 149, ал.2 от ЗУТ.
Практиката е много твърда-делата се прекратяват, а РДНСК-отказва произнасяне, тъй като са запознати с практиката на ВАС.
Има едно-две инцидентни решения, които казват, че при свързано застрояване има активна легитимация, но и в тези решения не се казва директно, а се подразбира между редовете и все пак е въпрос на тълкуване на самото решение.
Ако ти трябва практика и имаш Апис, отвори на чл. 149 от ЗУТ и ще видиш определенията в тоя дух.
Основанието е новата редакция на чл. 149, ал.2 от ЗУТ.
Практиката е много твърда-делата се прекратяват, а РДНСК-отказва произнасяне, тъй като са запознати с практиката на ВАС.
Има едно-две инцидентни решения, които казват, че при свързано застрояване има активна легитимация, но и в тези решения не се казва директно, а се подразбира между редовете и все пак е въпрос на тълкуване на самото решение.
Ако ти трябва практика и имаш Апис, отвори на чл. 149 от ЗУТ и ще видиш определенията в тоя дух.
-
scribtor - Потребител
Имам същите съмнения и подобен казус. Поради практиката на ВАС сега се ровя за такава с оглед съсобственост и ет.собственост. Ще споделя, ако приема, че си струва да се опита.
Хубав и успешен ден!
Хубав и успешен ден!
- Be you
Знам за тези практика, но до настоящия момент СГС не е прекратил производството на съседите-жалбоподаели. Дори отложи делото за друга дата поради нередовна поцедура! Преди насрочване СГС е постановило определение, че жалбата е допустима! Но строителството продължава, а изхода на делото не е ясен!
- lulu
- Младши потребител
Вие нямате никакъв проблем.
Конституцията е спазена и всички са щастливи.
Днес в ДВ е отменен противоконституционния текст на чл.149, ал.2 от ЗУТ , със ЗИД на ЗУТ от 01.04.2005г.
Не само по чл.109 от ЗС ще бъде спрян строежа, но можете спокойно да го поискате и от РДНСК. Те до вечерта ще спрат строежа...
:)))))) Да Ви е весело днес (първи април)....:))))
Конституцията е спазена и всички са щастливи.
Днес в ДВ е отменен противоконституционния текст на чл.149, ал.2 от ЗУТ , със ЗИД на ЗУТ от 01.04.2005г.
Не само по чл.109 от ЗС ще бъде спрян строежа, но можете спокойно да го поискате и от РДНСК. Те до вечерта ще спрат строежа...
:)))))) Да Ви е весело днес (първи април)....:))))
- Инот
Твърдата позиция на ДНСК е, че обжалването спира изпълнението /на разрешението за строеж/. При положение, че не е влязло в сила - налице е строителство БЕЗ разрешение за строеж - повярвай ми, това съм го чела в указателно писмо на ДНСК. Пусни една жалба в съответното РДНСК, че е налице незаконен строеж /без книжа, щото не са влезли в сила/ и поискай производство по спиране и премахване. Може пък само от проверката строителят да се стресне . Макар да се съмнявам.
- Silviq
Здравейте,
Това за отмяната на ал.2 от 149 ЗУТ предполагам е първоаприлска шега?
Това за отмяната на ал.2 от 149 ЗУТ предполагам е първоаприлска шега?
- Случайна без чувство за х
Re: ЗУТ - не е шега
В днешния ДВ Има изменение на ЗУТ , в чл.192 - навсякъде в закона след "Министерство на културата" се добава " и туризма".
Успешен градски туризъм ! Без значение на дестинацията - ДНСК или Съда!
Успешен градски туризъм ! Без значение на дестинацията - ДНСК или Съда!
- Be you
Re: ЗУТ - не е шега
А аз взех, че се вързах, при това се и заразвах. :-)))))
-
scribtor - Потребител
Ако не решат да се самосезират/ т.е. да действат служебно/ моето скромно мнение е, че ще "отсвирят" съседа и нищо няма да спрат. Иначе, ако не е влязло в сила и жалбата е от З.Л. има как да се спре строежа - чл. 222/ надавам се че не го бъркам, тъй като го цитирам по памет, но във всеки случай беше 22 ..../ от ЗУТ.
-
scribtor - Потребител
Re: ЗУТ-чл.217, ал.2
Искате от съда спиране на основание 217, ал.2 от ЗУТ , във вр. с чл.216, ал.4 ЗУТ.
При наличие на висящ процес, това е според мен правилния път.
От друга страна, ДНСК са били длъжни да спрат изпълнението на издаденото разрешение за строеж на основание чл. 216, ал.4 ЗУТ . Тук се прилагат правилата на административното производство, арг. чл.228 от ЗУТ, така че можете и от тях да искате по чл.216, ал.4, ЗУТ, във връзка с чл.22 или 23 от ЗАП.
Не се притеснявяайте ако някой реши, че е излишно.
Аз например скромно мисля, че е излишно и недопустимо ДНСК да прилага основанието - липса на активна легитимация и да "отсвирва" жалбите, те не са правораздавателен орган. ДНСК е орган само за контрол на техн.част - строит.норми и правила . Ако те са нарушени, аз мога и да стана ЗЛ, и трябва да доказват спазването им или не на стр.норми и правила, а за това съдебния контрол е задължителен.
Е, май дълго пих кафе!
При наличие на висящ процес, това е според мен правилния път.
От друга страна, ДНСК са били длъжни да спрат изпълнението на издаденото разрешение за строеж на основание чл. 216, ал.4 ЗУТ . Тук се прилагат правилата на административното производство, арг. чл.228 от ЗУТ, така че можете и от тях да искате по чл.216, ал.4, ЗУТ, във връзка с чл.22 или 23 от ЗАП.
Не се притеснявяайте ако някой реши, че е излишно.
Аз например скромно мисля, че е излишно и недопустимо ДНСК да прилага основанието - липса на активна легитимация и да "отсвирва" жалбите, те не са правораздавателен орган. ДНСК е орган само за контрол на техн.част - строит.норми и правила . Ако те са нарушени, аз мога и да стана ЗЛ, и трябва да доказват спазването им или не на стр.норми и правила, а за това съдебния контрол е задължителен.
Е, май дълго пих кафе!
- Be you
21 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|