Майка ми получи наследство от жена с която е била в близки колегиални и приятелски отношения. Наследството е част от поземлен имот и от отварянето му (то е вписано при съдия по вписвания) досега само аз съм се занимавала (не съм юрист ама доста почетох тук и там) и сега сме стигнали до нотариален акт на името на майка ми.
Обаче се притесняваме че когато наследниците на жената разберат ще протестират и ще имат претенции. Тяхната запазена част от 2/3 е спазена, но има една подробност - в завещанието наследодателката е писала че дава част от имота и показва при какви граници. На нас ни стана ясно че тези граници, дори и посочени от наследодателката , не важат защото такъв отделен имот никога не е съществувал.
1. Как да прехвърлим на наш близък човек имота за да си спестим разправиите с наследниците когато научат ?
2. Дали да го му го продадем ?
3. Или да направим замяна (за автомобил примерно)?
- Дата и час: 28 Ное 2024, 07:38 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Как да прехвърлим на наш близък за да си спестим разправиит
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Как да прехвърлим на наш близък за да си спестим разпра
Prodajte nasledstwoto-obiknowen dogowor s not.ZAWRKA / a NE not.akt /
- младежа
Как да му го продадем, нали е нужно за това да сме го предложили и на другите съсобственици и да имаме от тях нотариално заверен отказ че не искат да го купят. А пък ние именно това искаме да избегнем - да научават веднага.
И защо с договор - ние вече имаме нот. акт на името на майка ми ?
И защо с договор - ние вече имаме нот. акт на името на майка ми ?
- Наталия
Колеги, това не се ли явява завет, като владението върху ид.ч., респ.имота тя следва да получи от наследниците по закон като нейни своеобразни кредитори. А що се отнася до разпореждането- акое завет не би могла да го отчужди по чл.212 ЗЗД / не е наследство като съвкупност от права и задължения/. Остава за мен само замяна, като възмездна сделка.
- адресат
Според мен преките наследници ще го оспорят и имат право да го сторят.Трите варианта предложени от вас не са успешни.
- галина
Погледни си чл.76 от ЗН и тълкувателни решения № 72/1985 ОСГК, ВС и № 1 от 19.05.2004 Г. по тълк. гр. д. № 1/2004 Г., ОСГК НА ВКС. Изведи си хипотеза оттам, която да не води до недействителност на разпореждането със сънаследствения имот. Мисля, че продажбата на наследство е най удачно с оглед и изводите в горните решения, при условие че сънаследственият имот е един.
- nska
Съгласна съм че имат право да го оспорят и най-вероятно ще го направят, но нашата идея е да ги затрудним предварително най-много. Примерно чрез замяна на наследената от майка ми част с ниви на наш близък-доверен човек но без родствена връзка. Така преките наследничи ще си имат работа с него и това ще ги затрудни - така поне си мислим.
Пък продажбата искаме да я избегнам за да не се налага да предлагаме на съсоствениците.
Пък продажбата искаме да я избегнам за да не се налага да предлагаме на съсоствениците.
- Наталия
ОК, погледнах го но нямам тълкуването от 1985. Ако добре разбирам това което казвате, няма разлика между продажба и замяна в нашия случай и при едно евентуално оспорване на наследството от страна на преките наследници, нищо не променя това дали сме заменили или продали на нашият близък. Правилно ли съм разбрала ?
- Наталия
Наталия,най-добре се обърни към адвокат! Нека той прегледа всички необходими документи,да ти разясни нещата от А до Я и не на последно място ДА СИ ПЛАТИШ ЗА ТОВА ! Извинявай,но не разчитай само и единствено на форума.Все пак ние даваме съвети,но на сляпо/не разполагаме с факти/.Все пак сте получили наследство,дай някой лев,за да си го запазиш!
- галина
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|