начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

пак за scribtor и enigma :))

Казуси за недвижими имоти

пак за scribtor и enigma :))

Мнениеот фефе » 12 Мар 2005, 18:54

На моя приятелка ПК Перник признава право на собственост върху 4 500 кв м ниви,понастоящем вече в регулация.Общо са трима наследника с по равни квоти на наследяване 1/3.Върху част от тях има извършени строителни мероприятия от държавата-подстанция,като се възстановяването на собствеността в реални граници не може да се извърши само на една малка част от имота на общия наследодател.По отношение на моята приятелка има отказ от възстановяванев реални граници до представяне на удостоверение по чл.13 ЗСПЗЗ и скица. Община перник Междувременно издава скица на една от другите наследнички,която навлиза с 1 000 м2 в имота на моята другарка и вече е с нотариален акт и отказва да издаде скица на приятелката ми-дори й връщат парите без да са завели в деловодството молба-заявление за скица.Имотите на двамата другите роднини"грабители " са от двете страни на имота на ощетената,но и двамата при нанасяне на границите на възстановените им имоти не отричат правото на собственост и местонахождението на парцела на нежеланата роднина.В случая и двамата са с позиции в Общината.Писмо за допълване и изменение на кадастралния план до моята приятелка не са пращани и отказът за издаване на скица на имота дори и в "ощетен " вариант няма.Ходихме на среща в приемния ден на Гл.архиттект,но резултатът е,че бяхме информирани ,че се касае за материално правен спор,тъй като се касаело за припокриване на възстановено право на собственост с другите наследници.Въвличането й обаче, в него е според мен поради тенденциозното неуведомяване от страна на Общината за предстоящо мерене на граници.Отказват да покажат каквито и да е кадастрален план на землището въпреки,че той е публичен. с две думи сега жената има 1 500м2 от 4 500м2,за които обаче има отказ за издаване на скица и те не могат да й бъдат реално възстановени.Какво би станало,ако пък междувременно "другите" с нотариалните актове тръгнат да отчуждават на трети лица.
Жената е много свястна и много ми се иска да можете да й помогнете с практични съвети и евентуално да мине само с административно разрешение без да се впуска в съдебен спор.Ьз съм по свободна и ще тичам вместо нея:~)
фефе

Re: пак за scribtor и enigma :))

Мнениеот scribtor » 12 Мар 2005, 20:01

По отношение на скицата - След като ви отказват да Ви приемат молбата и са Ви върнали даже парите - направете орит за пуснате молбата с документ за собственост и квитанция за платена такса по пощата, като върху обратната разписка и писмото изрично отбележите какво съдържа писмото. В молбата пишете че ви трябва и за нотариус. Издаването на скица е административна услуга по смисъла на ЗАОФЮЛ. Ако не се произнесат в срок или откажат, можете да обжалвате по реда на ЗАОФЮЛ. Там сроковете са много кратки. Не виждам друг начин да ги накарате да ви издадат скица, ако не искат доброволно да си свършат работата.
Колкото до промяната на кадастралния план /да не би да става дума за кадастрална карта/ - По ЗКИРсъобщениета за големи части от населеното място не се пускат до лицата лично, а се обявавет чрез обявление. Ако е станало по този начин няма как да обжалвате плана/картата. Ако тепърва предстой направата на плана/картата - трябва да дебнете, кога ще го обявят и след това да обжалвате пред съда, ако сте ощегени.
Ако имате спор за материално право / за границите и площта/ на земята единствения ред е съдебния.
Аватар
scribtor
Потребител

Мнениеот фефе » 12 Мар 2005, 20:08

тъкмо мислех да си ходя вече:) Здравей!
Не знам с каква практика си ,но грамотно пишеш по казуси.Фенка съм ти.Документ за собственост няма тъй като няма скица за имота.И удостоверение не може да изкара по същата причина.Когато отидохме в общината техничката и зам. главния архитект се покриха.Смятат ,че жената като е финансово нефелава не може да си позволи да брани правния си интерес и си траят.
фефе

Мнениеот enigma » 12 Мар 2005, 21:21

Може да се подаде пак молба, но си водите и свидетели за да докажете, ако се наложи, че са отказали да я вземат, като вдигнете и скандал и посочите на служителката всички административни и наказателни отговорности, за които можете да се сетите. Най-добре да се отиде с адвокат. Това трябва да е достатъчно за да я вземат. Ако не - имате свидетели на особен отказ да Ви извършат адм. услуга и според мен няма пречка да си търсите правата по ЗАОФЮЛ по причина на чл. 1 и 12. А вземат ли молбата и откажат - следва пак същия закон.

За спора с другите сънаследници ще трябва гражданско дело. Даже е разумно да обезпечите отсега иска - но за това се искат наистина средства.
enigma

Мнениеот фефе » 12 Мар 2005, 21:39

Хайде малко да ни ограмотиш,че май ще я караме на"направи си сам" по кой член от ГПК трябва да заведем иска и против кого?Не съм юрист, но поне да знам дали можем малко да прочетем за обща култура,преди да потърсим твой колега .
фефе

Мнениеот enigma » 12 Мар 2005, 22:18

Ако говориш за установяване на собствеността - на основание Закона за собствеността, стига да няма специален текст в реституционния закон. В момента не се сещам.

Но няма смисъл да се съветваме по този начин - отидете направо при юрист понеже, ако това беше работа, която може да се свърши "на направи си сам" - то нямаше да има нужда от адвокати.
enigma

Мнениеот sstavrev » 13 Мар 2005, 00:55

И аз съм му фен.
Много точно ти каза да обжалваш по ЗАОФЮЛ.Или първо само ги заплаши-вярвам че ще има ефект. Направо ще са скапят тия смахнати чиновници!
sstavrev

Мнениеот scribtor » 14 Мар 2005, 22:42

За фенството, какво да кажа ...... :-)))) Недейте така, че ще взема да се самозабравя, колко му трябва на човек.....
А за "Направи си сам", ще си позволя един съвет - не го правете сама, защото е прекалено сложно. И добър юрист би изпитал затруднение с подобен казус, така че не рискувайте да прецакате делото....
Иначе, това да отидете в общината с адвокат е добра идея. Тия дребни душици така ги е страх от адвокатите и за местенцето им, че нямате си идея. Но адвоката нека опита първо со благо и со кротце, пък ако не става тогава и со мъничко лобут....
Аватар
scribtor
Потребител

Мнениеот Ant » 14 Мар 2005, 23:57

Може ли да добавя?
Не е зле да им се напомни (на някой служителчета) за едно законче - ЗОДВПГ..
Много помага, съм забелязал!
Нас, адвокатите, наистина с право ни мразят, тези мижитурки, дето като кажат "Работя в Общината!", си мислят че идва Папата след тях..
И, направо си искат...
А, твоята приятелка, няма ли съвсем никакъв документ за тази земя? - Решение на поземлена комисия, по-ранни документи от преди отчужденията?
В някой случай, може да се укрепи интереса с една Искова молба, вписана в съответната местна служба към РС.
Мой клиент има съвсем същия проблем.
Само че е подкрепен от едно с.р. по чл. 109а ЗС. Лошото е, че 2 г. вече не е могъл да убеди службите в Общината да му издадат правилна скица и т.н. Обжалване, след обжалване..
Поздрав!
Ant

Назад към Имотни казуси