начало

Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна

ПРЕДВАРИТЕЛЕН договор

Казуси за недвижими имоти

ПРЕДВАРИТЕЛЕН договор

Мнениеот продавач » 09 Мар 2005, 18:12

Задължена ли една от страните по предварителен договор да сключва окончателен след като е изтекъл уговореният срок по договора ?
продавач

Re: ПРЕДВАРИТЕЛЕН договор

Мнениеот ... » 09 Мар 2005, 18:20

Задължена е независимо от това, че срока по договора е изтекъл, освен ако в договора не е записано друго. Изправната страна има право да го обяви за окочателен на основание чл19 ал.3 от ЗЗД. Договора се смята за сключен от момента на влизане на решението в сила.
...

Мнениеот селена » 09 Мар 2005, 18:27

Към продавач: Вие искате ли да сключите окончателен договор?
селена

Мнениеот продавач » 09 Мар 2005, 18:45

нямам интерес и не искам да подписвам след като до дадената дата не са поискали от мен сключване на окончателен. Освен това има точка , че при неизпълнение от моя страна да върна дадената авансово сумар което значи мога да се откажа дори и да е в сила все още.Ак о греша ме поправете
продавач

Мнениеот продавач » 09 Мар 2005, 18:52

ако е така, тогава значи че едната страна може неограничено във времето да има право да иска подписване, какво ще означав неизпълнение на купувача тогава?
продавач

Мнениеот enigma » 09 Мар 2005, 19:15

Не е неограничено - от момента на изискуемостта тече давност.

Обърнете се задължително към адвокат за клаузата за връщане на сумата, не е задължително да е отметнина, а може да е и задължение за връщане на капарото - това не може да се определи без да се разполага с целия договор.
enigma

Мнениеот продавач » 09 Мар 2005, 19:23

А каква е давностт в т.сл? И с връщане на капарот отпадат ли ми задълженията по дог?
продавач

Мнениеот адв. » 09 Мар 2005, 19:52

Идете с договора при някои колега и си направете качествена консултация, не ни изпитвайте теоретично.
адв.

Мнениеот stavrev » 09 Мар 2005, 21:50

Договорът е в сила, ако не се развали по реда на чл.87 ЗЗД/разбира се ако не е уговорено, че при неизпълнение в срока той се разваля без да е необходимо покана и т.н./
Ако върнеш капарото и то бъде прието,може да се приеме,че договърт е развален с конклудентни действия,без да е необходимо спазване на чл.87.
stavrev
Потребител

Мнениеот enigma » 09 Мар 2005, 22:52

Развален или прекратен по взаимно съгласие? Аз не бих рискувал да върна капарото без документ, че страните се отказват от взаимните си задължение по предварителния договор.

Ако изобщо е капаро, а не отметнина, или неустойка.
enigma

Мнениеот stavrev » 09 Мар 2005, 23:38

Прекратен.Грашката е моя.

Естествено,че е по-добре да се уредят нещата писменно, ясно и недвусмилено.
Може би не е неустойка или отменина,а задатък, щом като ще се връща от кредитора. Но кой знае?
stavrev
Потребител

Мнениеот enigma » 10 Мар 2005, 00:55

Аз лично бих поискал разваляне по 87 ЗЗД като предварително изпратя покана за изпълнение за да докажа собствената си готовност да престирам и с посочен в поканата срок, след който договорът се счита за развален. Но тогава нищо не се връща, защото сумата е в най-добрия случай капаро и който иска да ме съди да си го връща - чл. 93, ал. 2 ЗЗД, или пък е неустойка, което има същия практически ефект. Не може да е отметнина ми се струва. А ако се съгласят да купят - нали искам да продавам. Прекратяването зависи от общата воля и тогава е обикновено много трудно договарянето относно съдбата на авансовото плащане.
enigma

Мнениеот stavrev » 10 Мар 2005, 01:52

Той може би не иска да продава вече по този предв.договор ,защото цените на недв.имоти постянно се покачват и може да го продаде по-скъпо.
Естествено да се развали по чл.87 е най-сигурното и тъй като плащането трябва да се извърши по местожителството на кредитора ще съставлява трудност на длъжника да го извърши.Имах такъв случай-кредиторът живееше далеч от длъжника и последният не можа да го открие в срока на поканата.Иначе имаше парите.
stavrev
Потребител

Мнениеот enigma » 10 Мар 2005, 02:12

И тебе ли те гони безсъние като мене:):)

То затова съставянето на поканата е важно - например място на престирането и как това се отразява при непосочване. И кой е неизправен като не го намериш на посоченото в предв. договор местожителство. А и дали си струва да се съдиш след това, дори и да си изправен. Но затова да си ходи и да си плати на някой колега. Не е наша работа. Мисля, някой посочи, че без да знаеш истинските интереси си е изпит по теория и не може да се даде практически съвет съвет.
enigma

Мнениеот продавач » 10 Мар 2005, 14:51

Благодаря за разясненията на всички! По-горе наблегнах на въпроса със срока като прекратителен факт за договора иначе тези срокове защо ще се уговарят на практика????? Това което предлагате е при липса на срок до който да е изискуемо задължението и трябва да се изпълни в разумен срок или по покана.
Затова питах извънсъдебно с какво изявление, освен с разписката за връщане /което си е просто добра воля на изправна страна / може да се гарантира липса на претенция за изпълнение от страна на купувача. Договорът предвижда и възможен отказ от договора за продавача, като върне даденото първоначално в двоен размер и това е достатъчно да ми отпадне каквото и да е задължение .
продавач

Мнениеот stavrev » 10 Мар 2005, 16:46

Ние не го "предлагаме",а в чл.87 е указано как да се развали договора.Ако са налице предпоставките на чл.87,ал.2 той може да се развали и без покана.
Въпреки че срокът е изтекъл това не води автоматично до разваляне ,а само до ЗАБАВА на длъжника,освен ако не се касае за фикс-сделка. На, за това са сроковете.
А тази възможност за отказ,не е възможност за отказ,а уговаряне на задатък по чл.93,ал.2. Ако купувачът не ти приеме парите може да иска изпълнение.
stavrev
Потребител

Назад към Имотни казуси