начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Спешна помощ

Казуси за недвижими имоти

Спешна помощ

Мнениеот Ники » 04 Мар 2005, 22:18

Владея парцел от 1980 год. Прз 2003 год. се сдобих с нотарилен акт по давност, чрез обстоятелствена проверка.
Към документите за узаконяване съм приложил и удостоверение от Поземлената комисия, че спрямо имота не са предявени реституционни претенции.
Преди няколко дена се яви собственик, който показа нот. акт от 1994 год.. Той твърди, че в моя имот са включени 250 кв. м. от неговия и настоява да подпиша нотариално заверена декларация, че тези 250 кв.м. наистина са негови. Твърди, че тази площ мога да си я "добавя" от съседно място - пак негов, но нереституиран имот. Може ли това да стане и трябва ли да бързам да подписвам такава декларация и ако не, какво да направя, за да защитя имота си ?
Ники

Re: Спешна помощ

Мнениеот monteskio » 04 Мар 2005, 22:50

Според мен не бива да се притеснявате.В случая се явяване владелец, като сте придобили (ако въобще съществуват) неговите 250 кв. оригинерно съгл. чл. 79 ЗС.Владението Ви през тези 10 год. е доказано, и въз оснвоа на това Ви е издаден констативен акт.В този смисъл - бъдете спокоен.

MONTESKIO
monteskio
Активен потребител

Мнениеот Гери » 04 Мар 2005, 23:16

В този смисъл нищо не му подписвайте! Ако има някакви претенции да предяви същите по съдебен ред, а вие ще си направите възражение за придобина давност!
Гери

Мнениеот галина » 05 Мар 2005, 00:40

Не се притеснявайте и нищо не подписвайте.Така или иначе вие сте собственик на това място.
галина

Мнениеот адв. » 05 Мар 2005, 10:48

Щом имате н.а за цялото място, не подписвайте нищо ! Собственик на основание давностно владение сте Вие. Ако има претенции към имота Ви - да ги предяви по съответния ред , спора ще се реши в Съда.
адв.

Мнениеот Ники » 05 Мар 2005, 10:55

Много благодаря за подкрепата. Искателят на декларацията сега твърди, че няма претенции за площа , а само "да призная границите на имотът му "в представена от него скица, която щяла да бъде прикрепена към декларацията, след което ще пристъпим към изработка на ПУП (подробен устройствен план), при който границите на всички имоти ще се променят, но площта се запазва. Мога ли да поема такъв риск или да остана на позиция да не подписвам. Как да го убедя, че от негова страна риска е несъществен, тъй като той по документи владее 15 декара, а аз само 1(един) дк. и рискът от моя страна е много по голям. Благодаря ! monteskio написа:

> Според мен не бива да се притеснявате.В случая се явяване
> владелец, като сте придобили (ако въобще съществуват) неговите
> 250 кв. оригинерно съгл. чл. 79 ЗС.Владението Ви през тези 10
> год. е доказано, и въз оснвоа на това Ви е издаден констативен
> акт.В този смисъл - бъдете спокоен.
>
>
> MONTESKIO
Ники

Мнениеот monteskio. » 05 Мар 2005, 11:13

Здравейте,
Както Ви казах, по горе, Вие сте придобили тези 250 кв.м. оригинерно - по силата на закона, порадаи което не сте задължен да правите каквото и да е.Това е Ваша собственост. Как така ще признавате граници във Вашият имот?! В случая вашият к.акт детерминира неговият н.акт. Вие сте в пълното право да защитавате правото си на собственост и на владение от нарушения спрямо него. Изготвянето на ПУП за вашето място не зависи от признаването на границите на 250 кв, които по думи на появилият се собственик съществуват, защото неговото право е погасено!!! Дори в случая неговата скица е неправилно изготвена , ако указва, че той е собственик на 250 кв.м от собствеността Ви!!!

MONTESKIO
monteskio.

Мнениеот Ники » 05 Мар 2005, 12:24

Спорът започна при подаване на молба за вписване в кадастъра преди една година на моя имот и с искането от общината да ми издаде скица. Те ме мотаха, докато се появи този претендент и аз се безпокоя дали ще използва факта, че:
1. Неговият нот. акт е от 1994 год., а моят - от 2003.
2. Аз не притежавам все още скица, а той има издадена заверена скица от общината.
Съгласно вашите препоръки, аз засега няма да подпиша такава декларация, но по думите на геодезистът, който ще изработва ПУП-а, без съгласието на опонента ми нямало да може да се изработи такъв ПУП, нито ще мога да продам мястото. Благодаря !
Ники

Мнениеот monteskio » 05 Мар 2005, 12:41

Ники,
Щом владението на ПАРЦЕЛА е продължило повече от 10 год (чл. 79 ЗС) без някой да Ви оспори правото, ТОЙ ВИЕ СТЕ СОБСТВЕНИК, независимо, че претендентът има н.акт от 94 а вашият к.акт е от 2003г. От 80 - до 2005г са изминали 25 год?! Това е дсотатъчно дълъг период, през който собственикът е трябвало да упражни елементите от правото си на сонбственост. Негавата незаинтересуваност не го извинява. Не разбирам, поради каква причина е отказано да Ви се издаде скица, при положение,ч е сте собственик.

MONTESKIO
monteskio
Активен потребител

Мнениеот галина » 05 Мар 2005, 20:05

Не слушайте геодезистът, а се вслушайте в съветите ни! Вие сте собственик и никой не може да откаже да ви издаде скица.Бъдете по-настоятелен! Ако трябва свържете се с адвокат,платете и нека той да свърши работата.Успех!
галина

Мнениеот Ники » 05 Мар 2005, 21:09

Всички юристи, които съм питал са категорични, че общината не може да ми откаже издаването на скица. Но това, както знаете, става в нормалните държави. Общината с писмо ми отказа скица, тъй като имотът ми попадал в границите на точно тези реституирани имоти. Бях посъветван от служителка да се направи скица от частно лице - оторизиран геодезист(фирма), който да определил точните координати, за да го нанесат в кадастъра и тогава да ми се издаде скица. Освен това, те се мотивират с аргумента, че нот. акт е излязъл след като е направена улична регулация, след което се появи претендентът за тия 250 м. - може и да има някаква връзка, защото мястото е атрактивно, а сега извенъж се появха много собственици и претенденти за собственост, които са много гъсти с общинарите. Да не забрявяме многото изменения на закона земеделските земи и разните добавки, една от които "Лучников" - даващи изключителни права на собствениците на реституирани имоти, включително и оборване на нотариални актове издадени след покупко-продажба. Ако някой от вас прояви желание да се заема с моя случай срещу заплащане, моля,
e-mail : fly@abv.bg Благодаря !
Ники

Мнениеот Gosho » 05 Мар 2005, 22:04

Считам, че става въпрос именно за "собственици", гъсти с общинарите, т.е. за корупция! За коя община става въпрос? Никаква декларация няма да подписвате, колегите бяха пределно ясни. Вие сте придобили по давност, добавката "Лучников" не ви засяга в случая (впрочем виждам, че сте доста навътре в материята, за което ви поздравявам). Моят съвет е следният - наемате си адвокат, отивате в общината заедно, дръжте се сериозно и изисквайте скица на всяка цена, ако не пожелаят да ви издадат - изискайте съответното длъжностно лице да ви се мотивира писмено и да се подпише! Ако се наложи, вдигате скандал. Тези мижитурки от общините само чакат да прилапат някой друг лев! Искайте среща с кмета, дръжте се нахакано, дори нагло. Заплашвайте с който ви падне (избягвайте мафиоти де), но не се давайте! Адвокатът ви също би трябвало да знае какво да направи. Щом е атрактивно мястото, не се скъпете, идете в солидна кантора платете няколкостотин лева повече, но защитете правата си. Не ви съветвам да наемате адвокат от форума (сигурно тук има супер добри адвокати, но повечето сме без опит :)) Сериозните адвокати нямат време за форуми, не го забравяйте!
Gosho

Мнениеот Ники » 05 Мар 2005, 22:47

Много Ви благодаря. Моята сага едоста показателна - спазил съм всички изисквания на закона, но усилията ми удрят на камък. Разбира се че не бих се предал лесно, но Вие вероятно знаете как се защитават съвременните корумпирани чиновници - и със скандали съм пробвал - не мога да се похваля с кой знае какъв успех, но ще отида още веднъж да пробвам при кмета. Благодаря !
Ники

Мнениеот monteskio. » 05 Мар 2005, 23:38

Ники,
Да не забравите, срещу всеки служител , който Ви откаже - пишете жалба за недобросъвестно изпълнение на трудовите задължения - нарушение на чл. 125 и 126 Кт, тъй като техниците в съответните Райони не са д.служители съгл. ЗДСл.

MONTESKIO
пример....
Г-н Кмет,

На 19.02. 2004 г. подадох молба за издаване на скица ..... От техническата служба при район “ ”, ми се отказва удовлетворяване на молба с вх.№ ..... от ......г С това свое бездействие техническа служба при .................нарушава разпоредбите на чл. ............................във връзка с чл. 126 т.4, т.12 предл. първо във връзка с чл. 125 КТ. Тези нарушения същевременно уронват престижа и доверието на гражданите към институцията в която работи.Според мен, тези нарушения са основание за налагане на дисциплинарно наказание съгл.186 КТ, тъй като съгл. чл. 3 т.2 ЗДС лицето ........................... не е държавен служител.

Моля, да бъда уведомен за предприетите мерки.

............... г. С Уважение: ……………..
гр............
monteskio.

Мнениеот Стимулант » 05 Мар 2005, 23:42

След подобни Жалби , двама техници бяха уволнени. След това, всеки искаше да работи повече, и повече в услуга на населението..Но защо аджеба трябва да ги стимулирам епо този начин да работят?!
Стимулант

Назад към Имотни казуси