начало

Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна

Редакция на пълномощно за продажба при договаряне сам със се

Казуси за недвижими имоти

Редакция на пълномощно за продажба при договаряне сам със се

Мнениеот dyody » 04 Мар 2005, 11:05

Платих си на помощник-нотариус да ми изготви пълномощно, но нещо не ми вдъхва доверие текстът. Може ли да го погледнете и да дадете съвети за корекция? Искам да продам на моя възрастна близка мой имот, като тя ме упълномощава да действам от нейно име и да се явя сама при нотариуса за изповядване на сделката. Освен това ми беше дадена една декларация, която тя да завери при кмета на селото - за гражданство и гражданско състояние. Останах с впечатление, обаче, че до края юристът, който ми изготви пълномощното, не разбра напълно кой на кого продава (беше доста нервно - краят на работното време, преди празник, всички бързаха), та по едно време аз диктувах текста и затова не съм много сигурна в резултата. Може би трябваше да отида при адвокат, а не при помощник-нотариус. Ето и текста на пълномощното, като изпускам данните за самоличност и описанието на имота:
"Долуподписаната.... упълномощавам... със следните права:
1.Да ме представлява, подписва и ангажира пред всички физически и юридически лица, организации, институти, учреждения/съдебни, Нотариус, съдебно-изпълнителни, данъчни, социални органи, служби по вписвания, общини, административни и други служби/ в република България с право от мое име и за моя сметка да закупи, включително като договаря сама със себе си /да сключи сделка сама със себе си/, следния неин собствен недвижим имот, а именно...
2.Да ме представлява, подписва и ангажира пред Данъчните органи, Общини, Кметства, както и пред всички други учреждения, организации и служби с право да подава, подписва и получава всякакви документи /заявления, молби, декларации, удостоверения за данъчни оценки, скици и др./, необходими за осъществяването на горните права.
3.Във връзка с горните права да подписва предварителни и окончателни договори.
Упълномощител:..."
dyody

Re: Редакция на пълномощно за продажба при договаряне сам съ

Мнениеот адв. » 04 Мар 2005, 11:27

щом има : " да закупи от мое име и за моя сметка , във връзка с това да ме представлява пред данъчните, Нотариуса и ................................, като вкл. и подписва; договаряйки сам със себе си и точното описание на имота " - смело, става !
адв.

Мнениеот dyody » 04 Мар 2005, 11:49

Благодаря за бързия и точен отговор. Забравих да напиша, че в пълномощното е включен и текстът (след описанието на имота):
" на цена ... лв., които съм й изплатила предварително". Удачен ли е този текст, трябва ли да пише дали на ръка или по друг път ми е изплатила парите предварително, трябва ли да е определена цената в пълномощното?
dyody

Мнениеот адв. » 04 Мар 2005, 15:26

не задължително да се определи цената, когато си имате доверие, тогава се пише : "при цена и условия , такива, каквито намери за удачни ".
Нека остане текста "които съм й изплатила предварително" , така ще се отрази и в н. а . - естествено, ако нямате друго предвид.Ако остане - няма значение начина на вече извършеното плащане.
адв.

Мнениеот адв. » 04 Мар 2005, 15:38

Добре Ви е пълномощното;
Вие също попълвате две векларации по време на сделката;
Разбрах, че е отбелязана цената на продаваемия имот - различна ли е от данъчната му оценка ? Имота Ви в СИО ли е ?
адв.

Мнениеот Гери » 04 Мар 2005, 15:49

Няма от какво да се притеснявате, изпълнена е разпоредбата на чл.38 от ЗЗД, а именно посочено е, че можете да договаряте сам със себе си. Колегата е абсолютно прав, че няма от какво да се притеснявате и смело да изповядвате сделката!
Гери

Мнениеот dyody » 04 Мар 2005, 20:58

Благодаря, вече съм наясно и спокойна! Всичко най-хубаво на адв. и Geri!
dyody

Назад към Имотни казуси