- Дата и час: 24 Ное 2024, 15:06 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Трябва ли удостоверение по парагр. 16, ал. 1 от ПР на ЗУТ сл
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Трябва ли удостоверение по парагр. 16, ал. 1 от ПР на ЗУТ сл
При продажба на къща на село нужно ли е удостоверение по параграф 16, ал. 1 от ПР на ЗУТ за търпимост на строежа, след като предишната сделка, осъществявана по къщата, е от 1994 г. (тогава е закупена от предишния й собственик и е издаден нотариален акт за собственост)? Имам нотариалния акт от 1994 г., удостоверение за регулационно положение и скица, нужно ли е да набавя и удостоверение по параграф 16, ал. 1?
- dyody
Re: Трябва ли удостоверение по парагр. 16, ал. 1 от ПР на ЗУ
Държа да ти кажа, че всичко зависи от нотариуса и купувача. Изповядвала съм сделки без подобно удостоверение, щото нотариуса не предполагаше, че съществува § 16 ЗУТ. Но пък има и нотариуси, че и купувачи, които четат дословно разпоредбата на § 16 и си искат такова удостоверение от съответния главен архитект. Друг е въпросът, че подобно удостоверение за търпимост не прави законна сградата. След като си за продавача, аз лично бих те посъветвала да се направиш на разсеян, ако никой не ти го иска изрично, а ако го поискат - явно нямаш избор.
- Silviq
Ако къщата е описана в предходния нотариален акт /този от 1994г./ и я има на скицата - СЪС СИГУРНОСТ не ти трябва удостоверение по § 16, ал.1 от ПЗР на ЗУТ!
Другото са врели-некипели на учени-недоучени.
Другото са врели-некипели на учени-недоучени.
-
scribtor - Потребител
Da popitam - ako kupuva4ut si poiska udostoverenieto, kak shte mu obqsnish, 4e SAS SIGURNOST ne mu trqbva? Stanovishteto na DNSK e, 4e "turpim" e razli4en praven statut ot "zakonen". I pri polojenie, 4e turpima sgrada nqma kak da q pipash bez razreshenie za stroej, a imash i razporedbata na chlen 148, al. 7 ZUT - za 4ii ti e taq sgrada, deto q kupuvash? I ne se podvejdai po dumi4kata "nov" stroej, shtoto vij kakvo e stroej po smisala na &5, t. 38 DR ZUT.
Ima ideq da se izmeni rejima na turpimite stroeji imenno zaradi tova, no vse oshte ne e fakt.
Ima ideq da se izmeni rejima na turpimite stroeji imenno zaradi tova, no vse oshte ne e fakt.
- Silviq
Силвия, не знам защо защо си се самоидентифицирала с "учения-недоучения" защото казаното от мен не беше персонално отправено към теб, но след като отправяш въпроса - ако купувачът си поиска въпросното удостоверение, как ще му обясня, че със сигурност не му трябва - ще ти каща следното:
Ами няма да му обяснявам - да го убеждават закъсалите за клиенти. Ако счета, че такова удостоверение му трябва - ще му се извади, ако пък не му трябва, пък той си настоява за удостоверенийцето - да си ходи, да си го вади. Аз с кретени няма да се занимавам!
Колкото до останалите ти разсъждения, не мога да разбера в каква връзка ги пишеш. Разбрах само последното, че има идея режима на търпимите строежи да се измени - това е интереско, какво имаш предвид?
И една добронамерена препоръка: Недей пиши на тая гадна "маймуница", а на български.
Ами няма да му обяснявам - да го убеждават закъсалите за клиенти. Ако счета, че такова удостоверение му трябва - ще му се извади, ако пък не му трябва, пък той си настоява за удостоверенийцето - да си ходи, да си го вади. Аз с кретени няма да се занимавам!
Колкото до останалите ти разсъждения, не мога да разбера в каква връзка ги пишеш. Разбрах само последното, че има идея режима на търпимите строежи да се измени - това е интереско, какво имаш предвид?
И една добронамерена препоръка: Недей пиши на тая гадна "маймуница", а на български.
-
scribtor - Потребител
Е, въпрос на светоусещане е дали и как ще помогнеш на клиент, но си абсолютно прав - ти решаваш дали ще се занимаваш с такъв клиент, или не.
От всичките останали писаници исках да кажа, че едно такова удостоверение замазва очите на клиента - проблем е, че трудно може да преустройва или ремотнира търпима къща /освен в хипотезата на чл. 151/, защото "търпимост" не означава "законност". Та ... в тоя ред на мисли идеята е да се промени режима на търпимите строежи, щото купувачите остават много прецакани - купуват стара къща с идеята да я стегнат, а се оказва, че не може.
Пиша на "маймуница" когато ми падне - все пак имам писаници и на кирилица.
Усмивки! :)
От всичките останали писаници исках да кажа, че едно такова удостоверение замазва очите на клиента - проблем е, че трудно може да преустройва или ремотнира търпима къща /освен в хипотезата на чл. 151/, защото "търпимост" не означава "законност". Та ... в тоя ред на мисли идеята е да се промени режима на търпимите строежи, щото купувачите остават много прецакани - купуват стара къща с идеята да я стегнат, а се оказва, че не може.
Пиша на "маймуница" когато ми падне - все пак имам писаници и на кирилица.
Усмивки! :)
- Silviq
Това за "старата къща и стягането", знаеш ли как аз го управям - не с удостоверение за тъпримост, а много по лесно - със справка на място в ПУП-а. Ако по ПУП/ЗРП/ къщата се пази, т.е има постоянен градоустройствен статут - става за купуване, ако няма - не е за купуване, пък ако ще и 20 удостоверения за търпимост да ми изкарат. Справките си ги правя аз, на място в общината или по районите, за да съм сигурен.
А за "замазването на очите", ако искаш вярвай, ама не ми е в стила.
Това за промяната на режима на търпимостта, идея ли е или се работи по въпроса - знаеш ли нещо повече?
На български май се разбираме по- добре? :-)
А за "замазването на очите", ако искаш вярвай, ама не ми е в стила.
Това за промяната на режима на търпимостта, идея ли е или се работи по въпроса - знаеш ли нещо повече?
На български май се разбираме по- добре? :-)
-
scribtor - Потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|