начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

дарение с отлагателно условие

Казуси за недвижими имоти

дарение с отлагателно условие

Мнениеот zvezda » 25 Яну 2005, 22:43

възможно ли е да се сключи договор за дарение, с който родител дарява на детето си идеална част от имот, като собствеността ще премине при навършване на пълнолетие на детето, и след този момент родителят запазва право на ползване до смъртта си.
Какво е действието на вписването на такъв договор, т.е. интересува ме, в случай че собствеността на практика ще се прехвърли след 10 години, през това време как се защитава надарения. Предполагам, че самото вписване на договора е достатъчно, но искам да се уверя как е на практика.
zvezda
Потребител

Re: дарение с отлагателно условие

Мнениеот enigma » 25 Яну 2005, 22:59

Здрасти пак,

за съжаление лоши новини, този път е 225 ЗЗД - отстъпва се веднага нещо и безвъзмездно.

Тоест това, това което искаш има пак само стойността на обещание, което пък е недействително. Дори и да го сключиш, ще ти откажат вписване, струва ми се, щото няма вещноправен ефект, виж правилата за вписването по ЗС. А и да го впише някой, пак отиваме, че няма вещноправен ефект и не може това вписване да се противопостави на последващо такова за покупко продажба например.

Ти какво точно искаш да направиш - да си мислят бабата и дядото, че няма прехвърляне на собственост или за нямат думата при спогодбата?
enigma

Мнениеот monteskio. » 26 Яну 2005, 00:02

Здравейте,
Ето и моето становище по казуса.......
1. В случай ,ч е държите сделката да бъде дарение: Изповядва се дарение като самия родител извършва правното действи вместо детето си съгл. чл. 3 ЗЛС. В н.акт, се указва, че родитрля си запазва правото на пожизнено ползване. В този случай - и агнето цяло - и вълка сит. Не знам, поради кава причина сте формирали идеята си така, при което възможно моето разрешение да не Ви удовлетворява. Не забравяйте, че с дарствени актове и завети , не може да се накърняа запазената чсат от наследството съгл. чл. 28 ЗН.

MONTESKIO
monteskio.

Мнениеот zvezda » 26 Яну 2005, 10:18

разсмя ме, сега виждам че ги измислям едни...голяма каша е и дори не знам пълната истина, но: предстои развод, има имот -СИО, впоследствие се оказва, че продажбата, с която той е станал СИО прикрива дарение и сега дъртите ще доказват симулацията, за да не отиде 1/2 част от апартамента при снахата. Искам да предотвратя това и да се прехвърли нещо на детето (и ти го предложи по-горе). Да, обаче бащата не го иска, защото се страхува от майка си и т.н.
Ей такива работи.
zvezda
Потребител

Мнениеот 123 » 26 Яну 2005, 10:24

При подобни въпроси си проличава кой е бил добър студент и кой не!
123

Мнениеот адв. » 26 Яну 2005, 10:38

Колега, не съм чел другите мнения, но ето какво мисля : с дарение правата се придобиват веднага и безусловно - не може под отлагателно условие. Ако след развода жилището е в обикновена съсобственост, то да го дари родителя и да си запази пожизнено и безвъзмездно правото на ползване.Sorry, ако се повтарям ! Дай още инфо, какво точно целят тези хора ?
адв.

Мнениеот zvezda » 26 Яну 2005, 11:01

да, осъзнах грешката си. радвам се, че ми помагате, а на 123 - благодаря ти за безценното "откритие".
След новооткрити обстоятелства, с които не бях запозната, случаят е такъв: по време на брака съпругът придобива чрез покупко-продажба от своите родители апартамент. Сега предстои развод. Оказва се, че продажбата е привидна - прикрива дарение и за това си има документ, който родителите смятат да използват в бъдещ процес за разкриване на симулацията. Целта им е да се докаже, че имота е само за сина им (подарен от тях). Съпругата не е знаела това и е смятала, че имота е СИО. Исках да намеря отговор на въпроса, има ли начин при така описаните обстоятелства, да се защити детето от брака, т.е. да получи част от този имот (съпругата няма претенции).
zvezda
Потребител

Мнениеот адв. » 26 Яну 2005, 14:04

Ако се докаже дарението , имота е лична собственост на съпруга и той би могъл да го прехвърли на детето си, ако реши.... . А ако е семейно жилище /нямам предвид СОИ/-може да се поиска от съда да го предостави за временно ползване от съпругата / предполагам тя ще упражнява род. права/, но така или иначе само бащата би могъл да осигури детето си. УСПЕХ.
адв.

Мнениеот enigma » 27 Яну 2005, 17:59

Да, топката е у съпруга за съжаление. Но дори и да се докаже, че е дарение, той пак може да прехвърли, както посочи колегата, а ако е прехвърлил, то действието се запазва.

А дали бабата и дядото не се тревожат всъщност за правото си на ползване, което преди каза, че имат. То не им се губи по закон .... .
enigma

Назад към Имотни казуси