начало

Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна

Промяна статута на зем. земя

Казуси за недвижими имоти

Промяна статута на зем. земя

Мнениеот Марияна Щерева » 17 Дек 2004, 18:57

Как да променя статута на земеделската ми земя край морето с цел продажбата и на по-висока цена ,без да попадна в лапите на недобросъвестни фирми. Мога ли сама да сесправя с това и какъв е пътя? Земятя ми е 10 дка и според това, което съм прочела се действа само на общинско и областно ниво.
Марияна Щерева

Re: Промяна статута на зем. земя

Мнениеот ippon » 17 Дек 2004, 21:04

ангажирйте опитен адвокат.
ippon
Потребител

Мнениеот М.Щерева » 17 Дек 2004, 21:48

Аз самата съм юрист.Прочетох ЗУТ,ЗОЗЗ и ППЗОЗЗ.Моля за практически съвети и някои проверени стъпки,ако има такива
М.Щерева

Мнениеот nkunev » 30 Дек 2004, 14:52

Процедурата е разработена в Апис. Текста не може да се копира директно за това и него "paste"-твам тук. Ако Ви интересува пишете на мейла ще ви изпратя файлa
nkunev
Младши потребител

Мнениеот Катя Симеонова » 30 Дек 2004, 18:17

Процедурата е по-скоро административна и отнема време без да поставя съществени юридически затруднения. Аз самата съм изминавала този път, предстои ми да го повторя и с удоволствие ще помогна ако зададете конкретни въпроси. Ползвайте електронния ми адрес ако желаете.С поздрав
Катя Симеонова

Мнениеот avukat » 16 Яну 2005, 18:00

Процедурата е много сложна и много скъпа. Продължава минимум една година и струва минимум 10000 лв
avukat

Мнениеот Jenya » 17 Яну 2005, 18:58

колега - би ли ми пратил на мен този файл - на мен също ми се налага, а не знам всичко - имам цял списък с необходими документи, но няма нищо против да видя в апис какво е написано ...
а в сиела няма нищо по въпроса ....

а -и още нещо - бихте ли ми казали колко е нормално да се вземе като адвокатски хонорар за услугата и колко би струвало като цяло ....

благодаря предварително ...
Jenya

Мнениеот reniss » 17 Яну 2005, 19:14

Процедурата наистина е много дълга и свързана с много документи, нашата фирма (проектнантска фирма с пълна правоспособност) също се занимава с освобождаване на земеделски земи. Процедурата не е за някой адвокат, може да се проведат консултации, но е необходимо изготвяне на ПУП - ПРЗ за промяна на предназначение на земеделска земя за неземеделски нужди (важно е да се знае за какво се освобождава имота, дали ще се обособяват няколко УПИ или остава едно УПИ- за жилищно, промишлено или др. строителство. Таксата се определя всависимост от това за какво строителство ще се освобождава, най-ниска е таксата за жилищно строителство, най-високите такси са за бензиностанции, производствено и промишлено строителство. Има много подробности, които трябва да се уточнят за да се каже колко ще струва всичко. Проекта с таксите и минаване на всички Инстанции - ВК, НЕК, ХЕИ, РИОСВ, КАТ, Пътно Управление, съответната Община не е в никакъв случай 10 000 лв, а по -малко.
reniss
Нов потребител

Мнениеот ventsi » 18 Яну 2005, 18:10

Бих желал да ми изпратите Ваши координати да се посъветвам за конкретен парцел за въвеждането му в регулация, защото досегашните ми опити са безуспешни. С ужажение: В димитров
ventsi
Нов потребител

Мнениеот M.Krastev » 18 Яну 2005, 19:04

Колеги здравейте!
Спорите излишно, защото принципът е следният:
1. Подава се молба до Кмета на съответната Община/главния архитект/ за издаване на виза за пректиране.
2.След получаване на визата се ангажира архитект/проектант, който изготвя проект за изменение на ПУП.
3. След изготвянето н аПУПа се одобрява от съответната градоусторйствена комисия.
4. Плаща се такси, които в Общината са малки.

ІІ. След одобрението на ПУПа се подава молба до Директора на Областна дирекция земеделие и гори в Областта с молба за промяна на предназначението на зем.земи.
1.Молбата съдържа към 10 документа/най добре отидете в Дирекцията и ще ви датат готова бланка.
2.МНОГО ВАЖНА
ТАКСИТЕ обаче за промяня на предназначението в Дирекцията са много, ама много високи-
ако земята е ІІІ категория то 1 декар ДТ е равна на 1876лв. за промишлени цели, но
има и вратички в закона, НАПРИМЕР АКО Е ЗА ЗЕМЕДЕЛСКО ПОЛЗВАНЕ
ДТ е 560 лева.

НВ! Предназначението за ползване на земята трябва да се посочи още при издаването на визата за проектиране.!!!!!
Успех колеги!

[%sig%]
M.Krastev

Мнениеот Jenya » 19 Яну 2005, 11:45

а възможно ли е просто да се промени статута на земята, без да извършваме строеж ...
само за да й вдигнем цената и после да я продадем ...
Jenya

Мнениеот reniss » 19 Яну 2005, 12:48

В молбата до Гл. Архитект на Общината задължително се посочва за какво ще се отрежда имота за да стане урегулиран поземлен имот - за жил. стр., за производство, за търговия, за обслужваща дейност, за хотел или др. Може да не се извършва строеж в мометна от собствениците, но те продават Урегулиран Поземлен Имот (т.е. не зем. имот, а парцел)
със съответното предназначение, ако новия собственик желае да промени предназначението на новото УПИ е необходимо ново предотреждане, което се разрешава и одобрява от Общината.
reniss
Нов потребител

Мнениеот reniss » 19 Яну 2005, 15:44

За В. Димитров
Ако имате конкретни въпроси, пишете ми ще Ви отговоря.
reniss
Нов потребител

Мнениеот reniss » 24 Яну 2005, 19:56

Решихте ли проблемите със земеделските земи?
reniss
Нов потребител

Мнениеот Валентина Шокова » 01 Мар 2005, 10:05

Трябва да променя имот с предназначение за спорта база !Искам просто да стане земеделски имот с цел продажба?Как става това?
Валентина Шокова

Мнениеот nkunev » 01 Мар 2005, 14:28

Колежке не съм отговорил защото не съм отварял темата отдавна. Да, няма проблем да го изпратя файла, оставете мейл или пишете на nkunev@lex.bg. Meжду другото си купих една книжка наречена "Процедури и приложни документи по устройство на територията и строителството" - предполагам че също може да Ви е от полза.
nkunev
Младши потребител

нередовности на молба с претенции

Мнениеот Тутракан » 04 Мар 2005, 19:16

Колко възможности се дават на страна, която е направила иск /претенции/ с нередовности? Случаят е следния:
ВКС в решението си дава указания за отстраняване на нередовности на претенция. След връщане на делото се депозира нова молба с претенции - отново с предходните недостатъци. В с.з. защитата на насрещната страна сочи, нередовнестите и, че следва претенциите да останат без движение. Съдът приема това становище. След 7-дневния срок поредната молба не е отсранила нередовностите и съдът дава следващ 7-дневен срок с указанията си. Следва преценката на съда след повече от месец се очаква резолюция на съда.
Тутракан

нередовности на молба с претенции

Мнениеот Тутракан » 04 Мар 2005, 19:42

Колко възможности /според ГПК/ се дават на страна направила иск /претенции/с нередовности? Случаят е следния:
ВКС в решението си дава указания за нередовности на претенция. След връщане на делото се депозира нова молба с претенции - отново със същите недостатъци.
В с.з. защитата на насрещната страна сочи нередовностите и, че следва молбата да остане без движение. Съдът прие това становище. След 7-дневен срок поредната молба не е отстранила нередовностите и съдът дава следващ 7-дневен срок с указанията си. Очаква се преценката на съда.
Тутракан

Мнениеот kostadinka » 05 Мар 2005, 14:56

Имам парцел на първа зона на морето в Кранево 1 декар, колко ли ще струва промяната на статута? Бихте ли ми изпратили файла на процедурата в Апис? Пишете ми, ще ви бъда благодарна
kostadinka
Нов потребител

Мнениеот Zainteresovana » 08 Мар 2005, 15:52

Бих искала да разбера какви са процедурите, през които трябва да се премине, за да се промени статута на земеделска земя да стане парцел. Доколкото четох коментарите, трябва да се подават много молби и да се минава през много инстанции, като на всякъде се заплаща допълнително.
Искам да променя статута на земеделска земя, която е в регулация, защото искам да строя на нея. Интересува ме цената на всичко това, но лошото е, че все още не знам каква точно сграда ще има там-дали ще е жилищна или промишлена, но доколкото разбрах има голяма разлика в цената.Много бих се радвала ако някой ми отговори и ме посъветва какво да направя и към кой точно да се обърна.
Бих искала и ако може да ми изпратите файла на Апис.
Благодаря предварително!
Zainteresovana

Следваща

Назад към Имотни казуси