начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

delba/prodajba na zemedelska zemq

Казуси за недвижими имоти

delba/prodajba na zemedelska zemq

Мнениеот AnnA! » 02 Ное 2004, 02:25

Колеги, моля за вашата помощ по материя, която не ми е много позната.

Случаят е следният. Земеделска земя - нива с площ 2,928 дка, е съсобствена на трима наследници след възстановяването й от Поземлена комисия. Двама от съсобствениците искат да продадат своите ид.части и подведени от незнанието си или от недобросъвестен колега сключват с трето лице предварителен договор за продажба на 2/3 ид.ч. от нивата, срещу което получават и определена сума капаро. Задължават се в едномесечен срок да сключат окончателния договор и освен това в предварителния договор е включена клауза, че "продавачите се задължават да предприемат всички правни и фактически действия по извършване на доброволна делба на имота". И тук идват при мен. Аз съответно установявам, че делба не би могла да се извърши предвид ограниченията за размерите на реалните дялове на Чл.10 ППЗСПЗЗ. Третият съсобственик, който за да е окончателно комплициран казуса е малолетно лице, и законните му представители заявяват нежеланието си да продават своята 1/2 ид. ч. /тук изобщо не искам и да коментирам усложненията при разпореждане с имот на малолетно лице/, но в разговори са изразили съгласие за делба. Така възможността за продажба на целия имот отпада.
Въпросът ми е как да постъпя? Обръщам внимание, че третото лице - купувач, в разговорите изрично е заявило, че иска да купи реален имот, а не ид. части и затова е сложил тази клауза в предварителния договор. Въпросът е доколко може да задължава с нея в така посочената формулировка. Успокоителното за мен е, че предмета на договора е изрично записан в ид. части, а не в реални, които те така или иначе не притежават.
Друго решение за което мислих беше да се промени предназначението на имота и тогава да се подели, за да се избегнат законовите ограничения за нивите. Но разбрах, че процедурата е безумно тромава и скъпа, а и третият съсобственик може би няма да е съгласен.
Моя колежка ми подхвърли идеята тримата съсобственици да уговорят реално ползване на по една трета от имота и тогава двамата продавачи да прехвърлят 2/3 ид. ч. с реално ползване. Това обаче не ми е съвсем ясно и моля да ми обясните как става това /ще съм благодарна ако ми пратите бланка на договора за учредяване на реално ползване/ и какви са рисковете за купувача /освен, че правото ще се погаси със смъртта му/. Понеже доколкото разбрах купувача възнамерява след сделката да променя предназначението на земята, се питам дали ако закупи 2/3 ид.ч. с реално ползване няма да трябва да иска съгласието на третия съсобственик за промяната на предназначението, макар и само на "неговите" 2/3. И въобще какви са рисковете?
Ако имате идея за друго разрешение на случая, моля кажете ми. Защото ако не се измисли решение купувачът ще иска да развали договора /или по-точно да не сключи окончателен/ ,а всякакви съдебни спорове са нежелателни и с очевидно неясен изход.
Предварително благодаря!
AnnA!

Re: delba/prodajba na zemedelska zemq

Мнениеот adresat » 02 Ное 2004, 14:05

Колега, такива случаи с предварителни договори и капаро, особенно когато са " засукани" забелязвам, че зачестиха. Имам чувството, че това е нов "законосъобразен" способ за печалба- чрез двойното капаро. Относно разпреляне на ползването: счетам, че се касае за разпределяниена обикновенното използване на съсобствената вещ, а не на вещното право на собственост / което се извършва не както в първия случай с един писмен договор- евентуално с оглед на достоверността на датата с нотариална заверка на подписите, а с нотариален акт/. Мисля, че за промяната на предназначението на целия имот ще се иска съгласието на всички съсобственици.
Като цяло: жалкото е, че българина , поблазнен от парите не търси правна помощ преди да "натвори" глупости, а след като "кашата" е пълна. Дори да поискаш съдебна делба- /което значи- отлагане на решението на спора за години напред/ друго не виждам. И то би било разумно само ако имаш на твоя страна основание да искаш възлагане в дял на целия имот- предвид факта, че същият е неделим по закон.
adresat

Re: delba/prodajba na zemedelska zemq

Мнениеот МГТ » 02 Ное 2004, 22:22

Аз имам едно предложение, което според мен във вашия казус е най-приемливото.
В 2дка от имота засадете овошки, и повикайте представители на ОСЗГ да констатират наличието на овошна градина и да сменят предназначението на част от имота. Разбирате, че той пак ще остане наследствено, но тогава може да сключите доброволна делба. Мисля че така всички ще са доволни!!!
Поздрави
МГТ

delba

Мнениеот гост » 12 Окт 2005, 20:03

Kolga. v tozi slu4ai delba mejdu sysobstvenicite ne moje da se izvyr6i, tyj kato zemedelcka zemq ne moje da se deli na po malki 4asti ot 3 dka. Vidno ot dannite za imota na va6te klienti e 4e pri vyzstanowqwqneto po restituciq sa im vyrnali onowa koerto sa pretevawali predi ot4ujdawaneto.
V situacij v kojto susobstwenicite na 1/3ta zemq ste se nalovi zdelkata da stane 4rez zamqna , po tozi na4in sobstwenicite na 2/3 ne e neobhodimo iskat syglasieto na drugite sysobstwenici. Nama ni6to obezspokoqva6to v zamqnata, o6te powe6e kogato stava vypros za zem. zemq imaiki predvid, 4e ne moje da se izvyr6i stroitelstvo. Ako imate pove4e vyprosi pi6ete mi na e-mail- j_lawyer@mail.bg
гост

Назад към Имотни казуси