начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

РАЗРЕШИТЕЛНО ЗА СТРОЕЖ

Казуси за недвижими имоти

РАЗРЕШИТЕЛНО ЗА СТРОЕЖ

Мнениеот TODOROV69 » 22 Мар 2005, 23:10

SUSOBSTVENIK SUM V DVUETAZHNA KUSHTA. SOBSTVENOSTTA E NAPULNO RAZDELENA FIZICHESKI. MOJAT SUSOBSTVENIK PRITEZHAVA PURVIA ETAZH, I PO-GOLIAMA CHAST OT MAZETO, A AZ PRITEZHAVAM VTORIA ETAZH I TAVANA. KUSHTATA E TAKA RAZDELENA OSHTE PRI POSTROJAVANETO, CHE NIE IMAME OTDELNI VHODOVE, OTDELNI OGRADENI DVOROVE, NIKAKVI OBSHTI CHASTI. NO IMAME 1 NOTARIALEN AKT, V KOITO SA OISANI GORESPOMENATITE NESHTA, I OSVEN TOVA SE KAZVA, CHE SAMO AZ IMAM PRAVO DA STROIA.

V MOMENTA SHTE PODAVAM MOLBA ZA RAZRESHITELNO ZA STROEZH-PREUSTROISTVO NA TAVANA I SMENIANE NA POKRIVA. NEOBHODIMO LI E DA ISKAM PREDVARITELNO PISMENO SUGLASIE NA SUSOBSTVENIKA PO ZAKON, KOJATO DEKLARACIA-SUGLASIE DA PODAM S DOKUMENTITE V SUVETA, ILI TUI KATO IMAM PRAVO SAMO AZ DA STROJA, NIAMA NUZHDA OT TAKOVA RAZRESHITELNO.

BLAGODARJA ZA OTGOVORITE.

СЪСОБСТВЕНИК СЪМ В ДВУЕТАЖНА КЪЩА. СОБСТВЕНОСТТА Е НАПЪЛНО РАЗДЕЛЕНА ФИЗИЧЕСКИ. МОЯТ СЪСОБСТВЕНИК ПРИТЕЖАВА ПЪРВИЯ ЕТАЖ, И ПО-ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ МАЗЕТО, А АЗ ПРИТЕЖАВАМ ВТОРИЯ ЕТАЖ И ТАВАНА. КЪЩАТА Е ТАКА РАЗДЕЛЕНА ОЩЕ ПРИ ПОСТРОЯВАНЕТО, ЧЕ НИЕ ИМАМЕ ОТДЕЛНИ ВХОДОВЕ, ОТДЕЛНИ ОГРАДЕНИ ДВОРОВЕ, НИКАКВИ ОБЩИ ЧАСТИ. НО ИМАМЕ 1 НОТАРИАЛЕН АКТ, В КОИТО СА ОИСАНИ ГОРЕСПОМЕНАТИТЕ НЕЩА, И ОСВЕН ТОВА СЕ КАЗВА, ЧЕ САМО АЗ ИМАМ ПРАВО ДА СТРОЯ. В МОМЕНТА ЩЕ ПОДАВАМ МОЛБА ЗА РАЗРЕШИТЕЛНО ЗА СТРОЕЖ-ПРЕУСТРОЙСТВО НА ТАВАНА И СМЕНЯНЕ НА ПОКРИВА. НЕОБХОДИМО ЛИ Е ДА ИСКАМ ПРЕДВАРИТЕЛНО ПИСМЕНО СЪГЛАСИЕ НА СЪСОБСТВЕНИКА ПО ЗАКОН, КОЯТО ДЕКЛАРАЦИЯ-СЪГЛАСИЕ ДА ПОДАМ С ДОКУМЕНТИТЕ В СЪВЕТА, ИЛИ ТЪЙ КАТО ИМАМ ПРАВО САМО АЗ ДА СТРОЯ, НЯМА НУЖДА ОТ ТАКОВА РАЗРЕШИТЕЛНО. БЛАГОДАРЯ ЗА ОТГОВОРИТЕ.
TODOROV69

Re: RAZRESHITELNO ZA STROEZH

Мнениеот Инот » 23 Мар 2005, 10:14

Първо - не пишете на ШЛЬОКОВИЦА (МАЙМУНИЦА)...
Второ - Започвате темата с това, че сте съсобственик на двуетажна къща, което означава, че сте в режим на етажна собственост.
Трето - не посочвате собствеността на терена...
Четвърто-ако преустройството на таванските помещения и покрива се изразява в промяна на:
- формата и наклона на покрива;
- разпределението в таванските помещения, като се засяга конструкцията;
То тогава, при одобряване на проекта и издаването на разрешението за строеж, ЩЕ Е НУЖНО СЪГЛАСИЕТО НА СЪСОБСТВЕНИКА, а в зависмост от собствеността на терена е възможно при конкретно проектно решение да е необходимо и учредяване право на строеж (суперфиция).

Ако подменяте покривните материали, не засягате конструкцията, не премахвате (премествате) зидове - не засягайки конструкцията, както и не променяте предназначението на таванските помещения НЕ Е НУЖНО РАЗРЕШЕНИЕ ЗА СТРОЕЖ, респективно - съгласие на съсобственика (чл.151, тт.1, 2, 3 и 4 от ЗУТ).
Инот

Мнениеот scribtor » 23 Мар 2005, 20:36

Маймуницата е най-сигурния начин да не прочета въпроса, дори и темата да си струва.
Аватар
scribtor
Потребител

Мнениеот .......... » 30 Мар 2005, 13:35

rsirakova@abv.bg, адвокат при САК, пишете ми за повече информация
..........

Мнениеот scribtor » 31 Мар 2005, 00:36

Нямах намерение да се включвам в темата, поради латиницата, и едва ли ще съм отговорил на всичките Ви въпроси, но искам да ви нахвърля две- три неща, които надявам се да са Ви от практическа полза.

Задължително искайте съгласие, но не принципно, а от същото да става възможно най-подлробно ясно за какво е.
Иначе рискувате две неща:
- първо да не ви се издадът разрешение за строеж;
-второ, ако по някакъм начин Общината "се измами" и Ви даде въпросното разрешение - ако съсобственикът Ви реши, че му пречите и пусне жалба до РДНСК, Началникът й със сигурност ще Ви отмени строителното разрешение. В съда ще потвърдят решението му!
Освен това правейки промяна/преустройство/ на таванския етаж вие неминуемо ще измените и съществуващия вид на покрива, възможно е и фасадата на сградата, функцията и т.н. - чл. 185 от ЗУТ.
Практиката на ВАС по тоя въпрос е категорична - трябва съгласие.
И за да не се впуснете в разходи по виза, проекти и т.н., а после да се окаже, че има проблем, най- добре си вземете съгласието прадварително.
Аватар
scribtor
Потребител

разрешително за строж

Мнениеот dara72 » 19 Дек 2007, 17:44

и какво излиза ,че няма смисъл от адвокати и нотариуси ,човека има документ 4е има право да строи ,а сега излиза ,че е зависим и кажете ми какъв е смисъла от тези документи :twisted: :twisted: :twisted:
dara72
Младши потребител

Назад към Имотни казуси