начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Tejesti na imot

Казуси за недвижими имоти

Tejesti na imot

Мнениеот Петя » 29 Яну 2004, 17:15

Pri iskane na kredit za pokupka na apartament v bankata iziskvat dokument za tejesti vyrhu imota.Takyv dokument brokerite, chrez koito se prodava, osiguriha, no v bankata se okazva che toj ne e dostatychen. Trjabvalo takyv dokument ne samo za prodavachite, a i na predishni sobstvenici na apartamenta.V notariata ne moje da se izvadi takyv dokument, ili pone taka tvyrdjat brokerite. Vyprosyt mi e kak sa stavali predishni pokupko-prodajbi, ako e imalo v minaloto tejesti, ta da ima smisyl ot takova prosledjavane, ili stava vypros za neshto drugo?....
Петя

Re: Tejesti na imot

Мнениеот Гери » 29 Яну 2004, 17:23

Нещо аз явно не доразбирам, но удостоверението за липса на тежести се издава от Служба "Вписвания" няма друг вид удостоверение за липса на такива и друг компетентен орган освен сл. Вписвания. Може да видите партидата на предишните собственици с една компютърна справчица /3 имена и ЕГН има ги в нот. акт (продавачи), купувачите са праводателите Ви/.
Гери

Мнениеот Петя » 29 Яну 2004, 17:47

Znachi se proverjava IMOTA, a ne SOBSTVENICITE? Tazi kompjutyrna spravka v slujba Vpisvanija li se pravi? Predi pokupkata na imota brokerite ni dadoha edni belejki s napisani na ryka imenata na sobstvenicite, vyrhu koito imashe pechati i pak na ryka s cherven himikal napisano "ne'. Sobstvenicite sa v chujbina, dojdoha da podpishat predvaritelen dogovor za pokupko-prodajba, a samijat dogovor shte se podpishe ot majkata na edinija s pylnomoshtno.
Петя

Мнениеот gery » 29 Яну 2004, 17:51

Удостоверението за липса на тежести е върху конкретният имот, а справката която се прави по партида е по ЕГН и 3-те имена в нея излизат всички вписани сделки с недвижими имоти на дадено лице! Тези които са ви дали са именно от служба по Вписванията, но са от справката /компютърна/ и НЕ са удостоверение за липса на тежести!

[%sig%]
gery
Потребител

Мнениеот gery » 29 Яну 2004, 17:53

Имайте предвид че брокер не значи юрист! Защо не сте си наели адвокат? Купувате недвижим имот не детска играчка! Така може да сте се обвързали с предварителният че свят да ви се завие!

[%sig%]
gery
Потребител

Мнениеот Петя » 29 Яну 2004, 18:43

Az ne sym tituljaryt, a mojat prijatel. Az bih si naela :) App. e v bloka na lelja mu, tja poznavala horata, i ottam moje bi idva "doverieto".Inache apartamenta e davan pod naem poslednite 4-5 godini.
Петя

Мнениеот Петя » 29 Яну 2004, 18:54

Мерси за отговора! Още утре ще отидем в нотариата да се провери на място. Силно се надявам да няма проблеми, брокерите твърдят че досега банката не е изисквала такава информация за по-предишни собственици?!?!...
Петя

Мнениеот donna » 29 Яну 2004, 19:00

това е нищо на мене ми иска акт за смърт при условие че бях представила удостоверение за наследници и до сега не мога да разбера защо и беше да не би да се опасянат че мъртвеца ще въскръсне
donna
Старши потребител

Мнениеот Петя » 29 Яну 2004, 19:05

:) E nadjavam se dotam da ne se stiga! No znae li chovek na kakvo moje da se natykne...Kato cheta foruma mi nastryhvat kosite?!
Петя

Мнениеот Гери » 29 Яну 2004, 19:27

пък ако го работехте, вече да сте побеляла... Успех!
Гери

Мнениеот Петя » 29 Яну 2004, 19:33

Merci! :) Oshte pri prouchvaneto mnogo se chudeh dali da ne se prenasocha i da stana edin broker?!
Петя

Мнениеот djugelady » 05 Фев 2004, 15:07

Удостоверението за тежести включва произволно избран от Вас период. Обикновенно се вади за периода от дата на издаване на първият известен Вам документ за собственост касаещ имота - до датата на подаване на самото заявление за удостоверението. Така, като собственик ще бъде посочен вашият праводател (ако всичко е наред), а ако случайно преди години някой е учредил ипотека върху имота, в полза на ДСК например, ще ви покаже, че върху имота има следната тежес - зак. и. а...., т..../...... (законова ипотека - акт..., том..../.....г.). Въз основа на тези данни можете да изискате от архивата на Службата по вписванията копие от акта въз основа на който е била вписана тежестта и съответно да прещените - е ли възможно последната да бъде свалена от имота, или не. Всички законови ипотеки, вписани в полза на ДСК преди определена година не са били заличавани служебно и сега излизат на удостоверенията за тежести, макар самия заем отдавна да е бил погасен. Ако случаят се окаже такъв, няма нищо страшно - процедурата отнема около 14 дни и малка сума пари.
Колкото до факта, че няма логика да се изисква отделно удостоверение само за периода преди придобиването на имота от Вашия праводател - брокерите Ви са били прави: или този, който Ви го иска не е бил наясно, или Вие не сте разбрали правилно. Мисля, че такъв документ наистина не може да бъде издаден, а и да може е безмислен.
Хартийките с печати и ръкописен текст показват точно тези справки по имена и ЕГН за които са Ви писали колегите по-горе. Ръкописният текст "НЕ" означава, че през посочения в печата период НЕ е имало никакви прехвърляния или придобивания на недвижими имоти страна по които да е проверяваното лице.
Същото се отнася и до тежестите, които са на отделен печат. Ако, пък напротив - такива са били на лице, то отново ще бъдат отбелязани съответно акта, тома и годината на вписване. Ако, сделките в периода са били многобройни, то се издава компютърна разпечатка на всички прехвърляния и/или тежести и с кои имоти са свързани, за да можете да си проверите дали се отнасят до интересуващото Ви недвижимо имущество.
djugelady

Назад към Имотни казуси