начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

за ползване на отпуск за учащи се

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

за ползване на отпуск за учащи се

Мнениеот Desi NPK » 22 Дек 2003, 23:50

koga moge da se polzva tozi vid otpusk? ako pri podavane na molbata za nazna4avane, kandidatut e napisal, 4e u4i zado4no, i rabotodatela go e nazna4il, tova moge li da se s4ita za suglasie na rabotodatrlia
кога може да се ползва този вид отпуск? ако при подаване на молбата за назначаване, кандидатът е написал, че учи задочно, и работодатела го е назначил, това може ли да се счита за съгласие на работодатрля
Desi NPK

Re: za polzvane na otpusk za u4arti se

Мнениеот Слаб юрист » 23 Дек 2003, 10:32

Е аз съм точно такъв случай, затова ще споделя опит:
Първо на втория ти въпрос - ако си написала, че учиш задочно и са те назначили след това - това не можеш да го тълкуваш в смисъл, че автоматично си получила и разрешение от работодателя за ползване на ученическа отпуска... аз бях изпаднал в същата заблуда навремето, но като се прочете релевантната за това част от Коментара на КТ (Мръчков, Средкова и Василев) се вижда как стоят нещата всъщност....
Необходимо е след назначаването Ви, да напишете кратка молба до органа по назначението (напр. министър) - описвате вкратце ситуацията около задочното и го молите за учебна на осн. чл. 66 ЗДСл във връзка със съответните членове (169-171) от КТ. Почти 100 на 100 е сигурно, че ще има резолюция "ДА" на молбата - после се изпраща на Човешки ресурси за прилагане в служебното ви досие, от там ще ходите и за празните бланки за учебна отпуска.
Кога може да се ползва (на първия Ви въпрос)?
Ами при полагане на изпити и подготовката за тях, естествено - Вие си преценяте, те не знаят кога е това :-) - Вие определяте откога докога и прочее, а най-ценното е, че когато си пуснете молба за учебна, не могат да Ви кажат НЕ, длъжни са да Ви я дадат тази отпуска....Дребна подробност е, че впоследствие като се завърнете на работа трябва да занесете в Човешки ресурси документ, който да докаже Вашето основание за правомерното ползване на учебната (в моя случай, а и мисля, че по принцип е така) това е уверение, надлежно подписано и подпечатано от Канцеларията (секретарката:-) на Катедрата/Факултета, където учите в задочна форма на обучение..... Това е мисля всичко, дано съм бил изчерпателен и точен..
Весели празници на всички Лексове :-)
Слаб юрист

Мнениеот svetlio_1984 » 10 Авг 2008, 20:42

........Ами при полагане на изпити и подготовката за тях, естествено - Вие си преценяте, те не знаят кога е това :-) - Вие определяте откога докога и прочее, а най-ценното е, че когато си пуснете молба за учебна, не могат да Ви кажат НЕ, длъжни са да Ви я дадат тази отпуска....

Този абзац много ми хареса , искам само да питам дали не могат да ми кажат НЕ и по чл.169 ал 3 за подготовка и защита на дипломна работа кадето ми се полагат 30 дни.
svetlio_1984
Нов потребител

Re: за ползване на отпуск за учащи се

Мнениеот hronos1 » 10 Яну 2009, 17:06

За платен отпуск ли става дума?
hronos1
Нов потребител

Назад към Трудово право