начало

Нагласите на студентите по „Право“ за наказването на престъпления Нагласите на студентите по „Право“ за наказването на престъпления

Дело за делба на неподеляем имот

Казуси за недвижими имоти

Дело за делба на неподеляем имот

Мнениеот sedicivalvole » 16 Ное 2024, 17:13

Здравейте, собственик съм на жилище от което притежавам 3/4 идеални части от починала баба, аз и сестра ми наследяваме по 1/4 и.ч. като заместваме своя баща който почина преди бабата. Преди 2 години с покупко продажба купих 1/2 от брата на баща ми и ми остана 1/4 за която ми искат страшно висока и нереална цена. В момента срещу мен е заведено дело. Имота е неподеляем.
Какви са шансовете на другия съсобственик имам ли някакво преимущество като дяловете са 75% на 25%.
Ще има ли публична продан и за какво да се подготвя? Тази седмица ще си търся адвокат за консултация
sedicivalvole
Нов потребител

Re: Дело за делба на неподеляем имот

Мнениеот ykovachev » 26 Ное 2024, 11:54

Гледам, че тук се е вихрил някакъв изкуствен интеУект, защото част от написаното е малко фантасмагория.
Тук мога да Ви дам някои най-общи насоки, като без адвокат можете да минете, но тогава може и да изпуснете някои възможности за благоприятно развитие във Ваша полза.
Не пречи да се провери дали все пак не можете да договорите разумна цена, дори и делото да е в ход, стига да не се опре до момента, в който ще се определи държавна такса, която трябва да се внася, но това не става в началото на процеса - значи има още време.
Ако няма възможност за постигане на съгласие, съдът изобщо не може "да определи дали е възможно да бъде извършена покупка на дяловете на другия съсобственик или пък да се стигне до разделяне на имота чрез някакъв друг механизъм" - ако имотът е неподеляем и няма съгласие между съсобствениците, възможните изходи са два:
а) възлагане на имота на единия съсобственик, но при определени предпоставки и при изрично искане на съсобственика за това, като цената се определя от вещо лице и не е данъчната оценка; повече подробности не мога да дам, защото няма и данни, пък и ще стане много обемно;
б) публична продан - там можете да прецените дали желаете да изкупите дела на другия, или да осребрите собствеността си, като участвате в публичната продан с наддавателно предложение на минимална цена. После проследявате дали има други наддавачи - трети лица и ако те предлагат достатъчно висока цена, която Ви устройва, прибирате си парите; ако пък е ниска или не се яви никой, като съделител имате право да изкупите имота по най-високата предлагана цена (която може и да е минималната).
За повече подробности - с цялата документация посетете адвокат и е желателно да ангажирате такъв за делото.
Успех!
П.П. Минусите на съдебната делба са сериозните разноски, но ако няма решение, това е положението.
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот sedicivalvole » 26 Ное 2024, 17:34

Не е фантасмагория, просто исках да остана анонимен.
Имам 1/4 наследствена част както и сестра ми, преди няколко години от купих половината 1/2 от чичо си, на база пазарна цена а не на данъчна оценка, имам издаден нотариален акт за 1/2. В имота живея откакто съм се родил, правих два пъти преговори за откупуване на другата 1/4 но нямахме съгласие и оставих нещата така. Не вярвах че ще има дело но до там се стигна, адвокат съм си намерил, долу горе цял живот се е занимавал с делби, просто исках мнение и от други хора. Същото ми го каза и моя адвокат, че на база на оценката от вещото лице ще трябва да платя 1/4 на сестра си. Мене ме устройва този вариант, но ако сестра ми каже че са и малко тези пари, какво следва, евентуално какво може да реши съда?

Имам и друг въпрос.. Тази 1/2 която е купена с нотариален акт участва ли в делбата или се дели само другата 1/2 която е наследствена?
sedicivalvole
Нов потребител

Мнениеот guest1 » 26 Ное 2024, 18:31

sedicivalvole написа:Не е фантасмагория, просто исках да остана анонимен.

Определението "фантасмагория" беше за първия отговор - на потребител приличащ на чатбот. Сега поста липсва
sedicivalvole написа:Имам и друг въпрос.. Тази 1/2 която е купена с нотариален акт участва ли в делбата или се дели само другата 1/2 която е наследствена?

Не би трябвало закупената 1/2 да е предмет на делбата. Все пак става дума за делба на наследство - по чл. 69 от ЗН.
И да се вземе предвид - има ли други имоти в наследствената маса.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот sedicivalvole » 26 Ное 2024, 21:35

Няма други имоти, само този ни е, сестра ми си живер в Бургас на квартира, аз съм си тук със съпругата. Нито аз нито тя имаме друг имот. Имота е неподелям
sedicivalvole
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 27 Ное 2024, 10:49

Трябва да "обремените" имота с Право на ползване, така - дори при нов купувач, ново лице - то ще трябва да търпи правото на ползване - това е условие за преговори. Ако се заядете качествено - може и да се преговаря.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот portokal » 27 Ное 2024, 11:12

guest1 написа:Не би трябвало закупената 1/2 да е предмет на делбата. Все пак става дума за делба на наследство - по чл. 69 от ЗН.
И да се вземе предвид - има ли други имоти в наследствената маса.

Не би, ама би.
Слушай Ковачев какво ти е написал. Гостът е само любител юрист.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот guest1 » 27 Ное 2024, 11:38

portokal написа:Слушай Ковачев какво ти е написал. Гостът е само любител юрист.

Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот sedicivalvole » 27 Ное 2024, 11:40

Трябваше да го обременя, сега как да го обременя като тече дело и не може да се прави нищо с имота..
sedicivalvole
Нов потребител

Мнениеот ykovachev » 27 Ное 2024, 12:03

Да, определението "фантасмагория" не е към Вас. Постът на интеУекта е премахнат, поради което този текст с фантасмагорията е загубил актуалност.
Стоя зад написаното в останалата част. При вписана искова молба няма противопоставимост на обременяване с каквото и да било, но не всичко е загубено. И при публична продан "чакането на гюме" понякога работи много добре - имах случай, при който крайната цена по наддаването стана двойна спрямо първоначалната. И съделителите просто си прибраха парите. А ако няма ентусиазъм - ще купите чуждата част изгодно.
Но без сериозно обсъждане с адвокат няма да можете да направите - как го казваха лекарите - информиран избор.
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител

Назад към Имотни казуси