- Дата и час: 23 Ное 2024, 18:29 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Закупуване на апартамент от строител без склад
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Закупуване на апартамент от строител без склад
Здравейте, купих апартамент от строител без склад. В архитектурния проект пише, че апартамента има склад. Строителя е изградил складове на -1 ниво- където е подземния паркинг. Каза ми, че няма склад към апартамента и ако искам склад трябва да го платя отделно. Аз се отказах от склада и прехвърлихме апартамента при Нотариус. Но ми се струва, че нещо не е наред или греша?
- doretad
- Младши потребител
Re: Закупуване на апартамент от строител без склад
Нещото, което не е наред е - това не е жилище, а ателие или студио.
Чл. 40. (1) Всяко жилище трябва да има самостоятелен вход, най-малко едно жилищно помещение, кухня или кухненски бокс и баня-тоалетна, както и складово помещение, което може да бъде в жилището или извън него. Допустимо е помещенията да бъдат пространствено свързани с изключение на тоалетни и бани-тоалетни.
ЗУТ
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
- guest1
- Активен потребител
Благодаря! Жилището е със статут на апартамент. Изисках архитектурния план, който не ми дадоха преди, и на него пише, а и е обозначено на скицата, че към апартамента има склад. Но в Нотариалния Акт не е описан склада. Днес говорих със строителя и той ми каза, че ще пита Нотариуса да направи поправка или допълнение към Нотариалния акт и да впише склада. Дали е възможно това, а ако го направи все пак дали не е незаконно това, след като апартамента е вписан в Имотния регистър?
- doretad
- Младши потребител
Вие влезте в склада, сложете нова брава, напишете номера на апартамента отвън на вратата, а другото оставете на строителя.
- ivanov_p
- Активен потребител
ivanov_p написа:Вие влезте в склада, сложете нова брава, напишете номера на апартамента отвън на вратата, а другото оставете на строителя.
в кой, по-конкретно, склад да влиза, и дали няма да влезе по този начин с взлом в чужда собственост? номерът на вратата и номерът по архитектурен план дали ще съвпаднат?
аз от темата не разбрах за кой става дума. да, има много случаи, в които към апартамент X е придадено избено помещение със същия номер X. но има и достатъчно случаи, в които към ап.X е придадено помещение или склад Y. което не пречи номерацията да следва логика на болен мозък под влияние на забранени вещества.
явно строителят се е опитал с дребен уж "пропуск" в нотариалния акт да изкрънка още пари. но самоуправството е наказуемо.
- bozyo
- Потребител
Влиза в склада който е прилежащ към жилището по ценообразуване и проект. Ако не го уцели - здраве, други да се кахърят.
- ivanov_p
- Активен потребител
След като най - накрая ми дадоха Архитектурния проект(дано да е оригиналния, защото я няма първата страница с подписите и печатите на Архитекта и компетентните органи), се оказа, че в него е записан и отбелязан склада в апартамента, но този склад не е описан в Нотариалния Акт. Не беше описан и в Предварителния договор. Чудя се дали това е било грешка - пропуск от Нотариуса Въпросът сега е може ли да се преработи Нотариалния Акт като се допише склада в него след като вече Нотариалния Акт е вписан в Имотния регистър?
За завземане на мазе не е добра идея. Всичко трябва да е законно направено. Тези мазета се оказа, че са отделно от апартаментите.
За завземане на мазе не е добра идея. Всичко трябва да е законно направено. Тези мазета се оказа, че са отделно от апартаментите.
- doretad
- Младши потребител
Не разбрах, като не е в мазето склада на тавана ли е?
- ivanov_p
- Активен потребител
По архитектурния проект склада е в коридора на апартамента. Начертан е там и е описан отстрани в легендата.
Обаче, не е описан нито в Предварителния договор, нито в Нотариалния акт.
Когато подписвахме Предварителен договор, който правихме( когато сградата беше само на изкоп), не ми беше предоставен Архитектурния проект на етажа, а само скица с цифри и без обяснение коя цифра какво означава. Строителят ми каза, че няма склад и че са изградили в подземния паркинг складови помещения, които се продават отделно. Не пожелах да купя склад долу.
Ходих скоро при адвокат, който ме накара да поискам от Строителя Архитектурния проект и така установихме, че има склад в апартамента, но не е записан в Нотариалния Акт. А по закон трябва да е записан.
Когато подписвахме Предварителен договор, който правихме( когато сградата беше само на изкоп), не ми беше предоставен Архитектурния проект на етажа, а само скица с цифри и без обяснение коя цифра какво означава. Строителят ми каза, че няма склад и че са изградили в подземния паркинг складови помещения, които се продават отделно. Не пожелах да купя склад долу.
Ходих скоро при адвокат, който ме накара да поискам от Строителя Архитектурния проект и така установихме, че има склад в апартамента, но не е записан в Нотариалния Акт. А по закон трябва да е записан.
- doretad
- Младши потребител
doretad написа:По архитектурния проект склада е в коридора на апартамента. Начертан е там и е описан отстрани в легендата.
Така написано - разбирам, че става дума за ниша, а не помещение. В нашия апартамент също има такава, където сме монтирали гардероб.
Описват се само отделни помещения. В случая това би бил килер, с врата и всичко останало.
Както видяхте в чл. 40 - складовото помещение е вътре или извън жилището. Чудя се ... къде не може да е?
Когато е извън жилището - няма значение, дали е в подземен/полуподземен, надземен или тавански етаж. Знам случай, когато „мазите“ са на кота 7+ метра над терена.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
- guest1
- Активен потребител
Нямате грижи. Сядате с адвоката и правите проект на НА, като стигнете до описанието на имота: състои се от коридор, до входната врата вляво складово помещение от...кв.м, с граници: входна врата, портманто, коридор, стена с латекс, отдолу теракота, отгоре окачен таван и т.н.
- ivanov_p
- Активен потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|