- Дата и час: 24 Ное 2024, 00:44 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Самонастанли се в къща в София
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
19 мнения
• Страница 1 от 1
Самонастанли се в къща в София
Здравейте,
от около месец насам в къща в София в кв Зона б19 незаконно са се самонастанили група роми, и възрастни и деца, подаваме многократно сигнали до община и 112 , но няма никаква реакция от институциите, моля за съвет какво да правим , как да постъпим, децата ни са изплашени, защото изглеждат агресивни, не смеем да се приберем по тъмно и не виждаме изход от ситуацията.
Благодаря
от около месец насам в къща в София в кв Зона б19 незаконно са се самонастанили група роми, и възрастни и деца, подаваме многократно сигнали до община и 112 , но няма никаква реакция от институциите, моля за съвет какво да правим , как да постъпим, децата ни са изплашени, защото изглеждат агресивни, не смеем да се приберем по тъмно и не виждаме изход от ситуацията.
Благодаря
- lucym
- Нов потребител
Re: Самонастанли се в къща в София
Потърсете телевизиите.
Моментът е подходящ.
Моментът е подходящ.
- kpts_
- Потребител
Искаме да останем анонимни засега, тъй като сами разбирате че живеем в района и всяка вечер е изпитание да се приберем, телевизиите ще искат репортажи и да застанем с лицата си.
- lucym
- Нов потребител
Сухо дупе риба не яде!
- ivanov_p
- Активен потребител
lucym написа:Искаме да останем анонимни засега, тъй като сами разбирате че живеем в района и всяка вечер е изпитание да се приберем, телевизиите ще искат репортажи и да застанем с лицата си.
След жалбите вече не сте анонимни, а и не е задължително да показвате лицата си.
Друг вариант е да използвате представител, може и адвокат.
- kpts_
- Потребител
Отговорът Ви се намира в наказателния кодекс! чл.170 ал.4 НК Който противозаконно остане в чуждо жилище въпреки изричната покана да го напусне, се наказва с лишаване от свобода до една година. Преследва се по частен път или наказателно дело от частен характер - НЧХД. Свържете се с адвокат и подайте тъжба до Софийския районен съд по това престъпление – Тъжбата трябва да бъде писмена и да съдържа данни за подателя, за лицето, срещу което се подава, и за обстоятелствата на престъплението. Към тъжбата се прилага документ за внесена държавна такса. Тъжбата трябва да бъде подадена в шестмесечен срок от деня, когато пострадалият е узнал за извършване на престъплението. Пострадалият има право да иска съдействие от органите на Министерството на вътрешните работи за събиране на сведения, които сами не могат да съберат.
Не се притеснявайте , правото е на ваша страна.
- crissm
- Младши потребител
Здравейте,
сrissm написа:
Извинете ме сrissm, но дали питащият/ата/ е от лицата – правно легитимирани да депозират тъжбата, за която така категорично сочите, че е отговорът, който търси?!?
Така също, дали е от кръга -"пострадали лица" от престъплението?!?
сrissm написа:
„Отговорът Ви се намира в наказателния кодекс! чл.170 ал.4 НК…”
„…подайте тъжба до Софийския районен съд по това престъпление – Тъжбата трябва да бъде писмена и да съдържа данни за подателя, за лицето, срещу което се подава, и за обстоятелствата на престъплението. Към тъжбата се прилага документ за внесена държавна такса. Тъжбата трябва да бъде подадена в шестмесечен срок от деня, когато пострадалият е узнал за извършване на престъплението. Пострадалият има право да иска съдействие от органите на Министерството на вътрешните работи за събиране на сведения, които сами не могат да съберат.”
Извинете ме сrissm, но дали питащият/ата/ е от лицата – правно легитимирани да депозират тъжбата, за която така категорично сочите, че е отговорът, който търси?!?
- nikodim77
- Активен потребител
nikodim77 написа:Здравейте,
сrissm написа:„Отговорът Ви се намира в наказателния кодекс! чл.170 ал.4 НК…”
„…подайте тъжба до Софийския районен съд по това престъпление – Тъжбата трябва да бъде писмена и да съдържа данни за подателя, за лицето, срещу което се подава, и за обстоятелствата на престъплението. Към тъжбата се прилага документ за внесена държавна такса. Тъжбата трябва да бъде подадена в шестмесечен срок от деня, когато пострадалият е узнал за извършване на престъплението. Пострадалият има право да иска съдействие от органите на Министерството на вътрешните работи за събиране на сведения, които сами не могат да съберат.”
Страдаме от това че днес отворих прозореца да се проветри и ме лъхна ужасна миризма на изгорени боклуци , все едно зъболекарско лекарство в огромни количества, страдаме че всяка вечер може да те причакат и да те оберат , изнасилят , пребият, дори до смърт, никой няма да си мръдне пръста, защото вече са безнаказани за всичко , понеже са от малцинствата.
- lucym
- Нов потребител
crissm написа:Отговорът Ви се намира в наказателния кодекс! чл.170 ал.4 НК Който противозаконно остане в чуждо жилище въпреки изричната покана да го напусне, се наказва с лишаване от свобода до една година. Преследва се по частен път или наказателно дело от частен характер - НЧХД. Свържете се с адвокат и подайте тъжба до Софийския районен съд по това престъпление – Тъжбата трябва да бъде писмена и да съдържа данни за подателя, за лицето, срещу което се подава, и за обстоятелствата на престъплението. Към тъжбата се прилага документ за внесена държавна такса. Тъжбата трябва да бъде подадена в шестмесечен срок от деня, когато пострадалият е узнал за извършване на престъплението. Пострадалият има право да иска съдействие от органите на Министерството на вътрешните работи за събиране на сведения, които сами не могат да съберат.
Искам само да уточня, ако не е ясно, че ние, не сме собственици на имота, съседи сме, не познаваме собствениците, купили са го чужденци, които не живеят в България и не знаят за ситуацията, нямаме никаква връзка с тях, общината спи , полицията идва - те им казват - собственика ни даде ключове, което е пълно безумите , и накрая всеки си измива ръцете.
- lucym
- Нов потребител
Уважаеми/а/ / lucym,
Именно това, че сте съседи, а не собственици на имота, което стана ясно още в първия Ви пост не Ви определя като пострадало лице, защото не сте собственик на имота, обект на престъплението, визирано от сrissm. За да бъдете правно легитимирана за тъжба по посочения законов текст, следва да сте собственик (съсобственик, владелец на някакво пр. осн. така че, жилището да се квалифицира като „жилището Ви”), съответно да сте пострадали от неправомерното оставане в жилището Ви.
Да, страдате, както посочвате в поста си насочен към мен, (и Ви подкрепям, и съчувствам искрено) но за това си има други правни способи да се защитите, със съответните жалби (сигнали) до компетентните за това институции.
Включването ми по темата беше единствено да вметна, че насоката за тъжба по посочения текст от наказателния кодекс не е относима към Вас.
Именно това, че сте съседи, а не собственици на имота, което стана ясно още в първия Ви пост не Ви определя като пострадало лице, защото не сте собственик на имота, обект на престъплението, визирано от сrissm. За да бъдете правно легитимирана за тъжба по посочения законов текст, следва да сте собственик (съсобственик, владелец на някакво пр. осн. така че, жилището да се квалифицира като „жилището Ви”), съответно да сте пострадали от неправомерното оставане в жилището Ви.
Да, страдате, както посочвате в поста си насочен към мен, (и Ви подкрепям, и съчувствам искрено) но за това си има други правни способи да се защитите, със съответните жалби (сигнали) до компетентните за това институции.
Включването ми по темата беше единствено да вметна, че насоката за тъжба по посочения текст от наказателния кодекс не е относима към Вас.
- nikodim77
- Активен потребител
Опитайте чрез кварталния, леко и с уважение - човека не е изкуствен.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
ivan_lawyer написа:Опитайте чрез кварталния, леко и с уважение - човека не е изкуствен.
Това за кварталния първоаприлска шега ли е ?
- dimist
- Потребител
Не бях разбрал , че не сте собственици. Извинявам се!
Най-подходящо ще да бъде , наистина да пробвате с кварталния полицай - като същият би могъл да им предяви протокол за предупреждение, да се въздържат от действия които вас лично ви безпокоят в съвкупност с нарушаване на обществения ред. Бихте могли да пробвате и с ХЕИ към РЗИ - да направят проверка евентуално да не стане някоя епидемия. Може и столичния инспекторат - ако горят боклуци.
Най-подходящо ще да бъде , наистина да пробвате с кварталния полицай - като същият би могъл да им предяви протокол за предупреждение, да се въздържат от действия които вас лично ви безпокоят в съвкупност с нарушаване на обществения ред. Бихте могли да пробвате и с ХЕИ към РЗИ - да направят проверка евентуално да не стане някоя епидемия. Може и столичния инспекторат - ако горят боклуци.
- crissm
- Младши потребител
За съжаление това не е шега - в нашият квартал - работнически по първоначално местонахождение, но имахме цял катун, но - кротки - имайте предвид - че циганите сега - не са онова, преди бяха просто шарени и това беше, не бяха изродени.
Имахме обаче в по-ново време един проблем - ужас, не - не ми се припомня - не знам какво да се направи.
Ще ме обявят за Хитлер. Нямат място сред нас - дори да са късо-подстригани.
Имахме обаче в по-ново време един проблем - ужас, не - не ми се припомня - не знам какво да се направи.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
ivan_lawyer написа:За съжаление това не е шега - в нашият квартал - работнически по първоначално местонахождение, но имахме цял катун, но - кротки - имайте предвид - че циганите сега - не са онова, преди бяха просто шарени и това беше, не бяха изродени.
В квартала само си мечтаем за Хитлер, повярвайте ми.
- lucym
- Нов потребител
Защо не отидете в районна прокуратура на Скобелев и направо не питате прокурора (дежурния) какво може да направи за Вас?
- berto
- Потребител
Не са ми приятни джипси кингс - честно, докато аз се бъхтя цял ден е - сега имам и аз мързел, както и да е - защо трябва и това.
Имах един клиент - работеше по сортировка в Требич - истински един вид основателен мъж - работи и почива.
Работеше по разделното събиране - контейнери и ленти - както и да е. Искра пък ми беше много приятен клиент, аз не знам.
Имах един клиент - работеше по сортировка в Требич - истински един вид основателен мъж - работи и почива.
Работеше по разделното събиране - контейнери и ленти - както и да е. Искра пък ми беше много приятен клиент, аз не знам.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
nikodim77 написа:Именно това, че сте съседи, а не собственици на имота, което стана ясно още в първия Ви пост не Ви определя като пострадало лице, защото не сте собственик на имота, обект на престъплението, визирано от сrissm.
а дали когато пострадало лице се обърне към полиция, съд, адвокат, трябва да знае точно кои член-алинея-точка са нарушени? дали в НК има други състави на престъпление, освен тези по чл.170? агресивното поведение може ли да е част от състава на престъпление? страх, замърсяване, заплахи?
Наказателен кодекс написа:Чл. 143. (1) (Изм. - ДВ, бр. 50 от 1995 г., предишен текст на чл. 143 - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Който принуди другиго да извърши, да пропусне или да претърпи нещо, противно на волята му, като употреби за това сила, заплашване или злоупотреби с властта си, се наказва с лишаване от свобода до шест години.
- bozyo
- Потребител
Драги ми bozyo,
Явно "закчачките" ни продължават, като и този път по ваша инициатива?!
Отговарям на поста Ви, защото сте ме цитирал и развил своя пост (мнение), основано на цитата.:
Както по-горе упоменах, включването ми по темата беше единствено да вметна, че насоката за тъжба по чл. 170 ал. 4 от наказателния кодекс не е приложима по представения от питащата случай.
Обаче, доста „атрактивен” момент се явява вашето предложение за приложим текст от нак. закон, който също не е относим към горния казус!?
Но ще изложа мнение по реда на вашето такова:
Естествено, че не! За това и представителите съответния компетентен орган са юристи за да квалифицират деянието, ако установят такова. Но и същевременно да откажат съдействие при липса на съставомерно по НК деяние.
Но след като питащата е потърсила съдействие тук в тази платформа, би следвало да получи и някакви що годе реални напътствия от участник/ци/ с някаква правна култура – юристи (изключая „кучето, което храните, а то Ви хапе и лае”… ).
Участникът в темата сrissm, отчете своя пропуск и помоли за извинение, което други участници (и най- вече Вашият „възпитаник”) не са сторвали.
Къде в темата се споменава „агресивно поведение”?!? „Изглеждат агресивно” не е като да са показали агресия спрамо питащата и/или/ хора от обкръжението ѝ, нали? Или, ако приемем Вашата теза, то всеки, изглеждащ агресивно трябва дабъде прибран и обвинен по НК!?!
И последно, да се спрем на принудата, визирана в цитираната от Вас норма от НК.:
Чинно сте подчертал част от цитирания текст, но е трябвало да подчертаете целия, защото за да се осъществи нещото проти волята на някого, то спрямо него следва да е налице принуда! Тоест същият да бъде принуден със сила и/или/ заплашване. Но за пълнота ето извадка от „великите” ВКС:
"Принудата по чл.143 НК означава противоправно мотивиране на пострадалия към поведение, което той не желае. Въздействието върху психиката на последния се постига посредством упражняването на физическа сила или заплашване. Това престъпление е резултатно, като престъпният резултат е поведението на пострадалия, който извършва, пропуска или претърпява нещо, противно на волята си. Важно е, че това поведение има личен характер, а не е акт на имуществено разпореждане. Когато в резултат на упражнена принуда, пострадалият извърши тъкмо акт на имуществено разпореждане, с който причини вреда на себе си или на друг правен субект, сме изправени пред престъпния състав на чл.214 НК."
Е, драги ми bozyo, къде в питането и въобще в развоя на темата съзряхте - „принуда”??
Явно "закчачките" ни продължават, като и този път по ваша инициатива?!
Отговарям на поста Ви, защото сте ме цитирал и развил своя пост (мнение), основано на цитата.:
Както по-горе упоменах, включването ми по темата беше единствено да вметна, че насоката за тъжба по чл. 170 ал. 4 от наказателния кодекс не е приложима по представения от питащата случай.
Обаче, доста „атрактивен” момент се явява вашето предложение за приложим текст от нак. закон, който също не е относим към горния казус!?
Но ще изложа мнение по реда на вашето такова:
а дали когато пострадало лице се обърне към полиция, съд, адвокат, трябва да знае точно кои член-алинея-точка са нарушени?
Естествено, че не! За това и представителите съответния компетентен орган са юристи за да квалифицират деянието, ако установят такова. Но и същевременно да откажат съдействие при липса на съставомерно по НК деяние.
Но след като питащата е потърсила съдействие тук в тази платформа, би следвало да получи и някакви що годе реални напътствия от участник/ци/ с някаква правна култура – юристи (изключая „кучето, което храните, а то Ви хапе и лае”… ).
Участникът в темата сrissm, отчете своя пропуск и помоли за извинение, което други участници (и най- вече Вашият „възпитаник”) не са сторвали.
дали в НК има други състави на престъпление, освен тези по чл.170? агресивното поведение може ли да е част от състава на престъпление? страх, замърсяване, заплахи?
Къде в темата се споменава „агресивно поведение”?!? „Изглеждат агресивно” не е като да са показали агресия спрамо питащата и/или/ хора от обкръжението ѝ, нали? Или, ако приемем Вашата теза, то всеки, изглеждащ агресивно трябва дабъде прибран и обвинен по НК!?!
И последно, да се спрем на принудата, визирана в цитираната от Вас норма от НК.:
Чинно сте подчертал част от цитирания текст, но е трябвало да подчертаете целия, защото за да се осъществи нещото проти волята на някого, то спрямо него следва да е налице принуда! Тоест същият да бъде принуден със сила и/или/ заплашване. Но за пълнота ето извадка от „великите” ВКС:
"Принудата по чл.143 НК означава противоправно мотивиране на пострадалия към поведение, което той не желае. Въздействието върху психиката на последния се постига посредством упражняването на физическа сила или заплашване. Това престъпление е резултатно, като престъпният резултат е поведението на пострадалия, който извършва, пропуска или претърпява нещо, противно на волята си. Важно е, че това поведение има личен характер, а не е акт на имуществено разпореждане. Когато в резултат на упражнена принуда, пострадалият извърши тъкмо акт на имуществено разпореждане, с който причини вреда на себе си или на друг правен субект, сме изправени пред престъпния състав на чл.214 НК."
Е, драги ми bozyo, къде в питането и въобще в развоя на темата съзряхте - „принуда”??
- nikodim77
- Активен потребител
19 мнения
• Страница 1 от 1
|
|