Здравейте. Искам да попитам за съвет относно един казус!
Появи се саморъчно написано завещание в полза на не пряк наследик(правнук). Само, че е объркана фамилията на лицето посочено в завещанието, а също така липсва и ЕГН! Завещанието е отворени при натариус преди 2г,но той не го вписва! (лично съм говорил с него и неговата теза е, че той не се занимава с това, просто го бил приел, но не вписвал завещания)! Дали най-доброто решение е съдебна делба в случая, понеже човекът в чиято полза е завещанието си твърди, че е валидно, въпреки, че няма констативен нотариален акт и завещанието не е вписано в аганция по вписванията!
- Дата и час: 24 Ное 2024, 02:25 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Саморъчно завещание
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Саморъчно завещание
Понеже съм адвокат и аз виждам нещата не толкова абстрактно - трябва да се ориентирам дали искате да "прескочите" това завещание - защото това е важно за случая.
Ако искате да го оборите - аз съм "факир", е сега - да не се изхвърлям, но може да се "прескочи", отдавна обаче не съм "пипал" такава материя.
Нотариуса няма да Ви даде съвет, защото са "надути.
Проблем с вписването също няма - не е фатално, има си действие и не е свързано с констативен нотариален акт.
Ако искате да го оборите - аз съм "факир", е сега - да не се изхвърлям, но може да се "прескочи", отдавна обаче не съм "пипал" такава материя.
Нотариуса няма да Ви даде съвет, защото са "надути.
Проблем с вписването също няма - не е фатално, има си действие и не е свързано с констативен нотариален акт.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
niki_8 написа:Появи се саморъчно написано завещание в полза на не пряк наследик(правнук).
Не сте уточнили две неща:
- - този правнук има ли живи родители и баба/дядо? Защото - макар доста „ниско разположен“ низходящ - може да „излезе“ в Удостоверението за наследници.
- по-важното - с това завещание нарушава ли се запазената част на останалите наследници? Ако не - значи няма никакъв проблем, ако ще да е съвсем странично лице.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
- guest1
- Активен потребител
Здравейте и благодаря за отговорите!
На първи въпрос:
Да аз имам интерес да се обори завещанието, но след като не е вписано в агенцията, фактически аз си се водя собственик на 1/2 от имота(по удостоверение за наследници). А все пак е отворено преди две години, не вярвам някой да има интерес да се бави!
На втория въпрос :
Да лицето има родител, който фигурира в удостоверението за наследници. А за запазената част се погрижих, като приех наследството под опис(имам съдебно решение)!
На първи въпрос:
Да аз имам интерес да се обори завещанието, но след като не е вписано в агенцията, фактически аз си се водя собственик на 1/2 от имота(по удостоверение за наследници). А все пак е отворено преди две години, не вярвам някой да има интерес да се бави!
На втория въпрос :
Да лицето има родител, който фигурира в удостоверението за наследници. А за запазената част се погрижих, като приех наследството под опис(имам съдебно решение)!
- niki_8
- Нов потребител
Грешна постановка - според мен.
Не казвате - какво се завещава?
Говорите за 1/2 от имота (единствено число), без да уточните - какво включва наследствената маса на наследодателя!
И не бъркайте възстановяване на запазена част - чл. 30 и 31 с отменяване или недействителност на завещание - чл. 38 - 44.
niki_8 написа:На първи въпрос:
Да аз имам интерес да се обори завещанието, но след като не е вписано в агенцията, фактически аз си се водя собственик на 1/2 от имота (по удостоверение за наследници). А все пак е отворено преди две години, не вярвам някой да има интерес да се бави!
Не казвате - какво се завещава?
Говорите за 1/2 от имота (единствено число), без да уточните - какво включва наследствената маса на наследодателя!
И не бъркайте възстановяване на запазена част - чл. 30 и 31 с отменяване или недействителност на завещание - чл. 38 - 44.
- guest1
- Активен потребител
Че кой бърка запазената част с не действителност?! Казвам просто, че съм се постарал да си я запазя! Споменавам само половината от имота, защото само тази част ме засяга пряко!
- niki_8
- Нов потребител
niki_8 написа:Че кой бърка запазената част с не действителност?! Казвам просто, че съм се постарал да си я запазя! Споменавам само половината от имота, защото само тази част ме засяга пряко!
Ще попитам по друг начин - само този имот ли е притежавал наследодателя?
- guest1
- Активен потребител
niki_8 написа:Здравейте и благодаря за отговорите!
На първи въпрос:
На втория въпрос :
Ако не е вписано в Имотния регистър на Агенция по вписванията, какъв проблем, прехвърлете го възмездно, може и на ваш човек, и наследника по завещание да ближе рани.
- dimist
- Потребител
dimist написа:Ако не е вписано в Имотния регистър на Агенция по вписванията, какъв проблем, прехвърлете го възмездно, може и на ваш човек, и наследника по завещание да ближе рани.
Някой ще го отнесе, ама дали автора или наследника по завещание?
- guest1
- Активен потребител
Има завещание и то е незабавно действието, в момента на смъртта - правата се прехвърлят на как му беше термина - заветника - как иначе да е - то излиза - че трябва да спя под прозореца на моят завещател, за да се информирам, че е починал, че да го отвори Нотариуса и т.н.
Вписването е един - оповестително, не е задължително, не знам какво - сега - това може да се "прескочи", но аз не виждам нужда да става съдебно дело - не трябва и това ще "отрови" процедурата, ще загубите, сега ще Ви кажа как действам аз - странично, винаги по фланга и - винаги с "фалшив" фланг.
Трябва така да направите - че - да не влизате в съдебна процедура - тъй като - там ще направят анализ на документите и - ще се - "сринете", житейският съвет е - да избегнете вие да сте ищец, а как стои въпросът с владението, това е също важен пункт.
Кой е във владение на имота. Професорите ни учеха навремето - владението е - "преден страж" на собствеността.
Вписването е един - оповестително, не е задължително, не знам какво - сега - това може да се "прескочи", но аз не виждам нужда да става съдебно дело - не трябва и това ще "отрови" процедурата, ще загубите, сега ще Ви кажа как действам аз - странично, винаги по фланга и - винаги с "фалшив" фланг.
Трябва така да направите - че - да не влизате в съдебна процедура - тъй като - там ще направят анализ на документите и - ще се - "сринете", житейският съвет е - да избегнете вие да сте ищец, а как стои въпросът с владението, това е също важен пункт.
Кой е във владение на имота. Професорите ни учеха навремето - владението е - "преден страж" на собствеността.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
ivan_lawyer - много добро обяснение, макар със специфичен стил!
Само едно насочване
Дали е наследник или заветник?
Нали затова (и не само) няколко пъти питам - каква част от наследствената маса е завещана?
Ако нищо друго не помага - прочетете упътването!!! В случая - закона.
Само едно насочване
ivan_lawyer написа:Има завещание и то е незабавно действието, в момента на смъртта - правата се прехвърлят на как му беше термина - заветника ...
Дали е наследник или заветник?
Чл. 16. (1) Завещателните разпореждания, които се отнасят до цялото или до дробна част от цялото имущество на завещателя, се наричат общи и придават качеството на наследник на лицето, в полза на което са направени.
(2) Завещателните разпореждания, които се отнасят до определено имущество, са частни и придават качеството на заветник.
Нали затова (и не само) няколко пъти питам - каква част от наследствената маса е завещана?
Ако нищо друго не помага - прочетете упътването!!! В случая - закона.
- guest1
- Активен потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|