начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Влизане взлом в домът ми, без разрешение!

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Влизане взлом в домът ми, без разрешение!

Мнениеот ideon89 » 18 Мар 2024, 02:17

Привет, преживях доста неприятна ситуация, и не знам какви са ми правата без свидетели. На кратко, аз съм мъж, разделих се с бивша приятелка, а нейни вещи бяха останали в нас. Не съм отказвал да и ги върна, но тя отлагаше системно да си ги вземе. След мое предложение да и ги пратя чрез куриер до адреса и, тя отказваше. Една късна вечер, в 23:10 ч без да бъда уведомен предварително, дойдоха на вратата ми служители на реда, двама полицаи заедно с бившата ми приятелка и нейн близък. Като отворих вратата предвид късния час, полицаите ме притиснаха под предтекст, да ги пусна да си събере личните вещи. Най културно им обясних че ще и ги върна, но не съм съгласен да бъда тормозен в този късен час и категорично заявих че не ги допускам да влязат в домът ми, Г-ин полицая ми отвърна да съм ги пуснел за да не станело по лошо и да не се налагало да идвали отново, в крайна сметка въпреки че забраних да се влиза, те бяха настоятелни и момичето мина зад гърба ми и влезе в имота ми, без мое разрешение. В опит да вляза да кажа на бившата ми приятелка да напусне домът ми, бях спрян от полицая, с думите да съм я оставил. Когато обаче влязох вътре, след мене Г-ин полицая и близкия на момичето също влязоха в домът ми, след като им казах да напуснат, те не ме послушаха и влязоха като минаха през коридора и спалнята, а близкия на момичето пред полицая ми се присмя и ме попита ,,какво съм щял да направя като съм се правил на интересен"" въпреки това две минути по късно излязоха, взеха ми личната карта без да ми обяснят на какво основание. Въпреки че Полицаят влезе в домът ми, дори и не реагираха когато близкия на момичето влезе без разрешението ми. Разбрах че Г-ин полицая е бил техен приятел. След инцидента звъннах на 112 за оплакване и консултация, но без особен резултат. Три седмици по късно, разбирам че бившата ми приятелка е пуснала фалшива жалба (Че съм я бил тормозил, злоупотребявал с данни и съм я следял и т.н.) срещу мене, но от комшии разбирам че полицията ме търсила с дни наред на адреса ми, като били идвали по две патрулки и чакали пред вратата ми, и казали на комшиите ми че ме обвинявали в укриване, а истината е че аз бях на работа през деня, а като се прибера вечерта, нямам нито уведомление нито бележки на вратата или пощенската кутия. За съжаление свидетели нямам, и дадената вечер, комшиите ми са отсъствали. Въпреки това отидох до районното управление да видя за какво става дума, разбрах че има пусната жалба срещу мен, която е фалшива и съм оклеветен, но нямам как да го докажа, полицая не ми даде срок да се върна с адвокат, а веднага ме накараха да разпиша документ че няма да закачам момичето и да пиша възражение, в което отричам всичко, което е написано в жалбата, която до колкото разбрах е изпратена до прокуратурата! Моля ви за съвети и мнения, какви са ми правата и какво и как мога да направя?
ideon89
Нов потребител

Re: Влизане взлом в домът ми, без разрешение!

Мнениеот ivanov_p » 18 Мар 2024, 09:55

За какво да ви се дадат съвети? Подписал сте, че няма да закачате момичето - не го закачате. Написал сте, че отговорът ви е изпратен в прокуратурата - седите и чакате. Какви права да имате, нямате права, ние живеем в беззаконна държава в която бригадата на прокурорите убива лейтенант от фамилията на съдиите, а донът на полицията посредничи между тях, не четете ли пресата? Сядайте си на дирника и не се занимавайте повече със случая за да не ви обвинят, че готвите държавен преврат или добивате незаконно диаманти.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот ideon89 » 18 Мар 2024, 10:01

Автора! Съвети какво да направя, те бяха в нарушение или по скоро, престъпление. Не е законно да постъпват така все пак. Доста правила са нарушили, и аз трябва да бездействам ли?
ideon89
Нов потребител

Мнениеот ivanov_p » 18 Мар 2024, 11:24

Вие не сте осигурили доказателства, че сте предложили на момата да си изнесе вещите в определено време, тя е решила да го направи с познат и друг познат на познатия - полицай. Най-малкото е трябвало да пуснете СМС или съобщение по вайбър, а най-добре с и-мейл, като посочите дните и часовете. Стана ли са описаните събития и са ви призовали в полицията където сте рзпитан по сигнал подаден в прокуратурата. Явили сте се и сте дали обяснения в които сте били длъжен да изложите точно фактите, както сте ги възприели. Направили са ви предупреждение относно момата. След като ви е разпитал, вас и другите участници, разследващият полицай ще изпрати преписката в прокуратурата, където ще се определят по-нататъшни действия или тя ще се приключи.
Предвид горните обстоятелства вие трябва да седите и бездействате, всеки ваш опит да се свържете с някой от участниците ще се определи като въздействие върху свидетелите и ще доведе до ареста ви. Никой, дори адвокат, не може да ви дава съвети как да избегнете наказателна отговорност, а по същия закон прокуратурата, която вече сте сезирал с обяснението си, ще защити правата ви, доколкото ги имате.
Относно вашите т.нар. права.
В случая е възможно да е налице самоуправство, вие сте се противопоставил на упражняването на предполагаемо право и не е трябвало да влизат вътре, но тук има различни насоки по които може да се тръгне. Още в началото сте признали правото, собствеността върху вещи, оспорили сте начина на изпълнение, но другата страна може да е изнесла съвсем различни факти. Във ваша полза е пуснатия от момата сигнал, какъвто е възможен само ако действително сте се противопоставили с разрешени или не действия. Сигналът обаче може и да е заради станали други неща. Проблемно би било ако другата страна свидетелства за отказ да предадете вещите, което, според особеностите, може да осъществява състава на различни престъпления.
Има още иден момент, възможно е действията на момето и приятелят й да са в унисон на поредното безумие на ВКС, изразено в тълкувателно решение, според което държането на вещи може да се връща с молба до полицита и тогава минавате на страната на булката.
Доколкото на този етап не се знае какво е изнесла другата страна трябва да седите и чакате без да правите нищо, а при неблагоприятно развитие се консултирате с адвокат.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот ideon89 » 18 Мар 2024, 17:32

Първо, след инцидента не съм търсил никой от участниците, и второ по чатове имам доказателство че и предлагам да си вземе/или да и върна нещата както и уговорка за конкретен ден, предложен от момата и с мое съгласие. В същата вечер момата не си събра целия багаж, и останалия багаж съм го предал на полицията, да и го върне срещу подпис че доброволно и връщам нещата. В жалбата, момата е писала че била подлагана на тормоз и злоупотреба, като в жалбата е написала че нямала доказателства понеже сме били двамата, а реално то такова нещо няма, и за това съм писал опровержание.
ideon89
Нов потребител

Мнениеот nikodim77 » 18 Мар 2024, 21:35

Г-н ideon89,
Първо; следвало е в момента на „посещението” в 23:10 ч. (както сочите в първия си пост) на момента да се обадите на националния телефон -112, където подробно да опишете ситуацията, и че сте обект на незаконосъобразно посещение от служители на МВР, придружени от непознато за Вас лице, водени от Ваша позната!!!
Второ; почти късно е вече да търсите „правда”, още повече по форумите… Ако все пак искате справедливост, то посетете адвокат и решете как ще процедирате по-натам.
Ако желаете адвокатът да е от тук, пуснете си „Л.С.” и той ще осъществи връзка с Вас…
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот ideon89 » 19 Мар 2024, 03:12

nikodim77 написа:Г-н ideon89,
Първо; следвало е в момента на „посещението” в 23:10 ч. (както сочите в първия си пост) на момента да се обадите на националния телефон -112, където подробно да опишете ситуацията, и че сте обект на незаконосъобразно посещение от служители на МВР, придружени от непознато за Вас лице, водени от Ваша позната!!!
Второ; почти късно е вече да търсите „правда”, още повече по форумите… Ако все пак искате справедливост, то посетете адвокат и решете как ще процедирате по-натам.
Ако желаете адвокатът да е от тук, пуснете си „Л.С.” и той ще осъществи връзка с Вас…

Аз бях звъннал на 112 и обясних ситуацията
ideon89
Нов потребител

Мнениеот dimist » 19 Мар 2024, 11:06

Понеже сте в юридически форум, да Ви информирам, че под взлом се разбира разрушаване, повреждане или подкопаване на преграда, здраво направена за защита на лица или имот. Не правете квалификации, а описвайте вярно фактическата обстановка, за да не се окажете с обвинение за набеждаване в престъпление.
dimist
Потребител

Мнениеот nikodim77 » 19 Мар 2024, 13:12

Извинете ме, но "бях звъннал" звучи доста "атрактивно"...?!?
Звъннахте в момента на влизане (доброволното пускане на лицата) в жилището Ви, описвайки конкретно какво се случва, или в някакво друго неопределено време?
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот ideon89 » 19 Мар 2024, 14:05

nikodim77 написа:

Извинете ме, но "бях звъннал" звучи доста "атрактивно"...?!?
Звъннахте в момента на влизане (доброволното пускане на лицата) в жилището Ви, описвайки конкретно какво се случва, или в някакво друго неопределено време?

Преди да отворя вратата, когато разбрах че са пред нас, и след това втори път!
ideon89
Нов потребител

Мнениеот nikodim77 » 19 Мар 2024, 23:41

Айде стига бре! :roll: Посочвате, че след две обаждания до „112” не е имало реакция от компетентна институция?!?!?!
Нещо, - нещата май са по-различни от това, което представяте тук… Но и да, не сте длъжен да бъдете откровен и подробен публично. Но това на свой ред утвърждава съвета по-горе, който Ви дадох досежно необходимостта от адвокат! И запомнете! Има една раздумка, но много вярна:
„На адвокат и лекар се казва всичко!” (подробно – всеки факт и всяко обстоятелство)
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот ideon89 » 20 Мар 2024, 12:17

nikodim77 написа:Айде стига бре! :roll: Посочвате, че след две обаждания до „112” не е имало реакция от компетентна институция?!?!?!
Нещо, - нещата май са по-различни от това, което представяте тук… Но и да, не сте длъжен да бъдете откровен и подробен публично. Но това на свой ред утвърждава съвета по-горе, който Ви дадох досежно необходимостта от адвокат! И запомнете! Има една раздумка, но много вярна:
„На адвокат и лекар се казва всичко!” (подробно – всеки факт и всяко обстоятелство)

Всичко казвам както е, когато звъннах на 112 казах че не съм съгласен с тяхната постъпка в този късен час, жената отсреща ми отговори че не съм длъжен да отворя вратата и да ги пускам, но понеже в отговор ми каза че подала сигнал, но явно се оказаха техните познеати
ideon89
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ